Από τις αρχές της δεκαετίας οι μνημονιακές κυβερνήσεις επέβαλαν συνεχείς μειώσεις στις δημιουργώντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και σημαντική ρήξη του κοινωνικού ιστού.

Θ. Τσούχλος, Ταμίας Δ.Σ. -Γεν. Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών

Τη σκυτάλη ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση που συνέχισε να υπογράφει μνημόνια, μολονότι είχε υποσχεθεί πως θα τα καταργήσει. Οι πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας κινούνται σε απόλυτα αντιλαϊκή κατεύθυνση και η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί δυστυχώς μια ζοφερή πραγματικότητα.

Από το 2015 έχουν επιβληθεί σειρά περικοπών και άλλων αρνητικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα:
Α) μεσοσταθμική μείωση κατά 44% των επικουρικών
Β) καταργήθηκε το ΕΚΑΣ
Γ) μειώθηκαν τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Π.Υ. κατά 35%, ενώ αυξήθηκε η μηνιαία εισφορά και επιβλήθηκε ρήτρα βιωσιμότητας.
Δ) αυξήθηκε το ποσοστό εισφοράς υπέρ υγείας, από 4% σε 6% στις κύριες και για πρώτη φορά επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά 6% στις επικουρικές.
Ε) μειώθηκε η κατώτατη σύνταξη από 486 σε 392,7 ευρώ
Στ) κατάργησαν το οικογενειακό επίδομα συζύγου στις νέες κύριες και πλήρως τα οικογενειακά επιδόματα στις νέες επικουρικές
Ζ) περιέκοψαν ανάλγητα τις συντάξεις χηρείας θεσπίζοντας ηλικιακό όριο και τις περιόρισαν στο 50% από 70%
Η) αύξησαν το κόστος εξαγοράς αναγνώρισης των πλασματικών ετών
Θ) από τον Ιανουάριο του 2020 μειώνουν το αφορολόγητο, κάτι που οδηγεί στην απώλεια μιας σύνταξης
Ι) οι μειώσεις στο εφάπαξ κυμαίνονται από 18% έως 22%
Ια) υπήρξε μείωση ακόμη και στις συντάξεις αναπηρίας
Ιβ) ουδεμία αύξηση επιτρέπεται ως το 2022

Τα ανωτέρω μέτρα αφορούν τους συνταξιούχους έως και τον Μάιο του 2016, οι οποίοι κινδύνευσαν με οριστική οικονομική εξαθλίωση εάν ίσχυε και γι’αυτούς ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου. Όμως με τον τρόπο αυτό αφού βρέθηκαν στις μυλόπετρες των υπόγειων συμφωνιών με τους δανειστές, οδηγήθηκαν τελικά στη νομιμοποίηση των τεράστιων οικονομικών απωλειών τους. Εάν και εφόσον υπάρξει η παραμικρή αύξηση το 2023 αυτή θα εξαφανισθεί για τα επόμενα έτη εξαιτίας του ότι με βάση τον επανυπολογισμό υπάρχει πολύ μεγάλη προσωπική αρνητική διαφορά, η οποία για να καλυφθεί θα χρειαστούν πολλά έτη.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει η λύση της «φυσικής εξόδου από τον υπάρχοντα βίο» προς το Αριστοτελικό «επέκεινα», κάτι που προβλήθηκε ως θέση των κυβερνώντων. Παράλληλα, από το Μάιο του 2016 δημιουργήθηκαν συνταξιούχοι διαφόρων ταχυτήτων και αυτοί που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση είναι όσοι συνταξιοδοτηθούν από 1/1/19. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουμε όλοι εμείς οι εν ενεργεία και οφείλουμε συντεταγμένα με την ΑΔΕΔΥ και την Ο.Λ.Μ.Ε. να αγωνιστούμε με στόχο την κατάργηση του αντιλαϊκού- αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και των μετέπειτα παραφυάδων του.