Η δημόσια παιδεία δεν μπορεί να είναι στοίχημα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/09/2016 - 23:58 | Author: Newsroom

Η δημόσια παιδεία δεν μπορεί να είναι….. στοίχημα

Καταγγελία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τις δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης (Π.Δ.Ε) κ. Τερζάκη

Τουλάχιστον απαράδεχτη και προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί το χθεσινό μήνυμα (7/9) του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης (Π.Δ.Ε) κ. Τερζάκη που αναφέρει πως «κερδήθηκε ένα στοίχημα 30ετίας για τα σχολεία» καθώς με τους διορισμούς αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 6/9 «επέστρεψε η κανονικότητα στην πρωτοβάθμια, όλα τα σχολεία και τα τμήματα τη Δευτέρα 12/9 θα υποδεχτούν τα παιδιά και από την Τρίτη ξεκινούν τα μαθήματα».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της προχθεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας με την οποία πανηγύριζε την πρόσληψη 5.179 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέροντας ότι πρόκειται για το «μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων για την πρώτη φάση την τελευταία 6ετία», πριν μάλιστα από την έναρξη των σχολείων, συγκρίνοντας με την απαράδεκτη κατάσταση των προηγούμενων ετών.

Στην ουσία, το υπουργείο και οι Π.Δ.Ε ως υλοποιητές της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του, επιχειρεί να κρύψει ότι με μία σειρά ρυθμίσεων φέρνει τη λειτουργία των σχολείων στα μέτρα της μνημονιακής πολιτικής. Με τις Υπουργικές Αποφάσεις και τις Τροπολογίες για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου, τους περιορισμούς στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού, η κυβέρνηση επιδιώκει να «εξαφανίσει» τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, να εμφανίσει ότι υπάρχουν πλεονάσματα και υπεραριθμίες!! Την ίδια στιγμή μάλιστα που πέρυσι με βάση το υπουργείο υπήρχαν πάνω από 25.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Να πως προκύπτει και η σιγουριά του ΠΔΕ πως η χρονιά θα ξεκινήσει με όλους τους εκπαιδευτικούς στα σχολειά. Μέσα στο καλοκαίρι αυξήθηκαν τα ωράρια, μειώθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα στο γυμνάσιο, κόπηκαν οι ώρες των εργαστηρίων, μειώθηκαν οι ώρες ή καταργήθηκαν και τελείως ειδικότητες και συγχωνεύτηκαν τμήματα…..ώστε να μας περισσεύουν κιόλας.

Ταυτόχρονα, οι 20.000 μόνιμοι διορισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αποδείχτηκαν απάτη. Αντί να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά η κυβέρνηση εξαφανίζει τα κενά και ψαλιδίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Υπουργός Παιδείας στη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη 31/8 δήλωσε: «Δεν θα φορτώνουμε προγράμματα δήθεν για να μαζεύουμε κόσμο, να κάνουμε προσλήψεις εις βάρος της μόρφωσης και εις βάρος της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών»!!!

Από πού και ως που τα σχολεία παραφορτώνονται με εκπαιδευτικούς όταν μόνο την περσινή χρονιά 3000 κενά, με βάση το ίδιο το Υπουργείο, έμειναν ακάλυπτα; Από πού και ως πού τα σχολεία παραφορτώνονται με εκπαιδευτικούς όταν στην Ειδική Αγωγή το 70% των αναγκών καλύπτεται με αναπληρωτές και υπάρχουν συνάδελφοι που για 15 χρόνια προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές;

Τι είναι εις βάρος των μαθητών;

-Να έχουν όλα τα παιδιά Δάσκαλο και Νηπιαγωγό, Ειδικό Εκπαιδευτικό, Γυμναστή, Μουσικό, Εικαστικό, Θεατρολόγο, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, Εκπ/κο παράλληλης στήριξης;

-Να υπάρχει καθηγητής Φυσικής, Χημείας, Φιλόλογος κ.α; Να υπάρχει καθηγητής ξένης γλώσσας; Να λειτουργεί το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής και να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής όλων των ομάδων προσανατολισμού ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών;

-Να υπάρχει η ειδικότητα που επιλέγουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο σχολείο τους;

-Να μην στοιβάζονται 25 και 30 παιδιά στα τμήματα;

Η κατάσταση δεν πάει άλλο.Μπορούμε να τους εμποδίσουμε!

Με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία, απευθύνουμε κάλεσμα συλλογικής πάλης και διεκδίκησης σε όλες και όλους. Όλοι γνωρίζουμε, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, ότι η νέα χρονιά ξεκινά με προβλήματα και δυσκολίες για το σχολείο και τη μόρφωση των παιδιών, για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Με τη νέα σχολική χρονιά η λαϊκή οικογένεια μαζί με το βάρος της φοροκαταιγίδας, της απληρωσιάς και της ανασφάλειας έχει να αντιμετωπίσει και το βραχνά της «δωρεάν παιδείας».

Η κατάσταση στην Παιδεία άλλωστε δεν εξαιρείται από τη γενικότερη επίθεση και χρειάζεται να υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Να μην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στον μόνιμο κόφτη Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΣΕΒ – ΔΝΤ.

Η πρώτη μάχη που πρέπει να δοθεί είναι της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσης την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, 11πμ στην πλ. Ελευθερίας.

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral