Χωρίς Αρχαία οι – Τετράμηνα, εργασίες, λιγότερη ύλη και εμβάθυνση στα θέματα

avgi.gr

Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία είναι τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές όλων των τάξεων στο Γυμνάσιο. Τα μαθήματα θα τελειώνουν 31 Μαΐου, ενώ βαθμοί δεν θα δίνονται πια στα τρία τρίμηνα, αλλά σε δύο τετράμηνα. Στο δεύτερο τετράμηνο οι μαθητές μπορεί να αποφύγουν τα ωριαία τεστ, επιλέγοντας να κάνουν μια εργασία, ενώ, αν κάποιος “κοπεί” σε ένα μάθημα, θα μπορεί να κάνει εντατικά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στο σχολείο προκειμένου να εξεταστεί στο τέλος Ιουνίου. Η ύλη, ακόμη, έχει μειωθεί, η επιμόρφωση καθηγητών και των σχολικών συμβούλων έχει ξεκινήσει και ο επαγγελματικός προσανατολισμός κάνει την εμφάνισή του στη Γ’ Γυμνασίου.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές θα ισχύσουν φέτος στα Γυμνάσια, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας, και στόχο έχουν, όπως αναφέρεται, “τη μετατόπιση της εστίασης του Γυμνασίου από την εξεταστική διαδικασία στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία”. Η πολυσυζητημένη περιγραφική αξιολόγηση δεν θα είναι μέσα στις φετινές αλλαγές, αφού θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πειραματικά και σε άλλα σχολεία, αντιπροσωπευτικά των διαφόρων περιοχών και τύπων σχολείων.

Πάντως, αν συνυπολογίσει κανείς τη μείωση αλλά και τη μετατόπιση της διδακτέας ύλης στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, αν συνυπολογίσει τη σταδιακή υποχώρηση του εξεταστικοκεντρικού άγχους των μαθητών, την πρόβλεψη να συνεργάζονται και να κάνουν εργασίες, αλλά και τη μείωση των ωρών στις 32 από 35 ανά εβδομάδα, τότε οι αλλαγές θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των μαθητών. Επιπλέον, όχι μόνο δεν θα εξετάζονται σε Αρχαία, Χημεία, Βιολογία (ή στα δώδεκα μαθήματα που όριζε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα για την Α’ τάξη, τα δεκατρία για τη Β’ και τα δεκατέσσερα για τη Γ’ τάξη), αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας, ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων. Με σχετική εγκύκλιο θα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα αποφασίζεται η αξιοποίηση του διαθέσιμου τρίωρου για τις δράσεις που προαναφέρθηκαν.

“Με το προηγούμενο καθεστώς το σχολείο βρισκόταν σε εξεταστικό πυρετό από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μετά ξανά από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου” τονίζει το υπουργείο Παιδείας για το πλαίσιο λειτουργίας των Γυμνασίων. Για το νέο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σημειώνει ότι “στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους/τις μαθητές/τριες που δεν επέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους/τις υποχρεώνει είτε να καταφύγουν σε βοήθεια επί πληρωμή είτε -αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- να τα βγάλουν πέρα μόνοι/ες τους για να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο”.

27.9 η προ ημερησίας για την Παιδεία

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ανέβει σε δημόσια διαβούλευση -για να πάρει τον Οκτώβρη τον δρόμο για τη Βουλή- νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, όπως είπε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.