Για τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ στη Κρήτη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/11/2017 - 20:30 | Author: Newsroom

ΠΔΕ Κρήτης – Προς αποκατάσταση της αλήθειας για όσα γράφονται στον τύπο και το διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα ΕΠΑΛ.

Όσον αφορά γενικότερα την λειτουργία των στα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται ανώτατος (25) και κατώτατος αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης, τομέα ή ειδικότητας για να λειτουργήσει ένα τμήμα (15 στην Α΄, 13 στη Β΄ και 10 στη Γ΄ τάξη).

Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές προβλέπεται η μείωση του κατώτατου αριθμού, προκειμένου να είναι δυνατή η συγκρότηση τμήματος με λιγότερους μαθητές/-τριες (13 στην Α΄, 10 στη Β΄ και 8 στη Γ΄ τάξη). Ενώ σε μικρές νησιωτικές ή πολύ απομακρυσμένες περιοχές προβλέπεται ακόμα μικρότερος αριθμός μαθητών/-τριών για τη συγκρότηση τμημάτων (10 στην Α΄, 8 στη Β΄ και 6 στη Γ΄ τάξη).

Επίσης υπάρχει η πρόνοια, όταν ένας τομέας ή ειδικότητα είναι ο μοναδικός/ή στον κάθε νομό, να μειώνονται κατά 20% οι κατώτεροι αριθμοί σε κάθε κατηγορία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, το ΥΠΠΕΘ (αρμόδιος Υφυπουργός και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) ενέκρινε και φέτος, κατ’ εξαίρεση, επιπρόσθετα ολιγομελή τμήματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΠΕΘ, έχουν εγκριθεί να λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 1.460 ολιγομελή τμήματα σε σύνολο 5.465 (δηλ. το 27% των τμημάτων είναι ολιγομελή).

Ειδικότερα όσον αφορά το Νομό Χανίων:

1. Σε καμία υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται ουδεμία κατάργηση τομέα ή ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Βρυσών ή σε άλλο ΕΠΑΛ του νομού. Οι ειδικότητες που δεν λειτουργούν φέτος, είναι ανενεργές λόγω έλλειψης μαθητών. Εάν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών θα λειτουργούσαν κανονικά.

2. Στο Νομό Χανίων για το τρέχον σχολικό έτος έχουν εγκριθεί κατ΄ εξαίρεση 41 ολιγομελή τμήματα, σε όλα τα ΕΠΑΛ του Νομού με αριθμό μαθητών 8,7,6,5 και 4.

3. Στο ΕΠΑΛ Βρυσών δεν εγκρίθηκε η λειτουργία της ειδικότητα της Πληροφορικής Γ΄ Τάξης λόγω του γεγονότος ότι οι παρακολουθούντες μαθητές είναι 2 (δυο). Υπάρχει πρόβλεψη για μισθωμένη μεταφορά των δυο μαθητών από την περιοχή του Αποκόρωνα στα Χανιά και επιστροφή τους. Σε κανένα άλλο σχολείο επίσης δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία τμήματος με κάτω από 4 μαθητές.

4. Στο ΕΠΑΛ Βρυσών επίσης έχει εγκριθεί για φέτος ολιγομελές τμήμα στη Γ΄ τάξη σε άλλη ειδικότητα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει το ΥΠΠΕΘ και οι υπηρεσίες του τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι εκπαιδευτικές μας αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο με βάση τους αριθμούς, γιατί πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί) και ιδιαιτερότητες συνθηκών.

Loading...
  • europalso

    ideascentral