Το επόμενο βήμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων –αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν και όσα παιδιά είναι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου και στα μεγάλα hotspots– σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Αλλωστε, κατά την πρώτη εβδομάδα, από την περασμένη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, υποδοχής προσφυγόπουλων σε συνολικά 19 ελληνικά σχολεία σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ηπειρο, οι θετικές αντιδράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών ήταν τέτοιες που σβήνουν τις παραφωνίες όσων διαμαρτύρονται γιατί τα παιδιά των προσφύγων κάθονται στα ίδια θρανία με τα δικά τους. Μάλιστα, σχεδιάζεται πρόγραμμα κατάρτισης για τα «παιδιά του πολέμου», όπως χαρακτήρισε μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου για τους νέους 17-25 ετών, που ίσως έχουν πολεμήσει. Επίσης, το υπουργείο προγραμματίζει τη δημιουργία τμημάτων ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμια για πρόσφυγες από 17 έως 25 ετών.

Ειδικότερα, από την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος υποδοχής των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία (έκαναν ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά, φυσική αγωγή, πληροφορική, αισθητική αγωγή από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.), ο επί χάρτου σχεδιασμός κρίθηκε στην πράξη και το γενικά θετικό κλίμα επιτρέπει στο υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), όπως ονομάζονται.

Στη δεύτερη φάση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης καταγραφής από την επιτροπή του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των παιδιών ηλικίας 3-15 (οι ηλικίες που αφορούν την προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση) που φιλοξενούνται στα Κέντρα ήταν 8.000-8.500. Ωστόσο, όταν έγινε η καταγραφή δεν συμπεριλήφθηκαν καταυλισμοί όπως η Μόρια της Λέσβου. Αρα, στη δεύτερη φάση θα πρέπει να ενταχθούν σε εκπαιδευτικές δομές προσφυγόπουλα όπως αυτά στη Μόρια, ενώ θα διευρυνθεί ο αριθμός των ΔΥΕΠ για τα παιδιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ενδεικτικό του έργου που μένει να γίνει, είναι ότι την πρώτη εβδομάδα έναρξης του προγράμματος στις 19 ΔΥΕΠ πήγαν περίπου 1.000 παιδιά, Δημοτικού και Γυμνασίου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής, η διαδικασία από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας «υπακούει» στους ρυθμούς των εμβολιασμών των παιδιών από το υπ. Υγείας αλλά και των ίδιων των προσφύγων. Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή των παιδιών σε ΔΥΕΠ απαιτείται έγκριση των γονιών. Για την καλύτερη ενημέρωση των γονέων τούς έχει διανεμηθεί κείμενο σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί και ουρντού), ωστόσο πολλοί είναι δύσπιστοι να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα, πόσο μάλλον που περιμένουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Για την αύξηση του αριθμού των ΔΥΕΠ θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα λύνει και ζητήματα όπως ποιος έχει την ευθύνη του σχολείου τις απογευματινές ώρες που είναι μέσα τα προσφυγόπουλα και σε ποιον αναφέρονται διοικητικά οι αναπληρωτές που θα κάνουν μάθημα (έχει γίνει λόγος για συνολικά 800 προσλήψεις).

Μήνυμα

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που έχει στείλει το υπουργείο Παιδείας στους Ελληνες που αντιδρούν στη φιλοξενία προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία είναι σαφές, όπως υποδηλώνει η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης –έπειτα από αναφορά του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη– για την περίπτωση των γονιών της κοινότητας Προφήτη του Δήμου Βόλβης. Ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο αλλά και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως της παράνομης βίας.

«Είναι παράνομο να κλείνεις ένα σχολείο, τόσο ως προς την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων όσο και των προσφυγόπουλων. Από τη στιγμή που ζητήματα όπως ο εμβολιασμός των παιδιών και η καθαριότητα των σχολικών αιθουσών έχουν λυθεί, δεν υπάρχει λόγος κάποιος να αντιδρά» τονίζει στην «Κ» ο κ. Παντής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας ανέφερε στην «Κ» ότι «δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στις αίθουσες». Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι από αύριο όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, αφού, όπως δήλωσε, «οι κάτοικοι του Προφήτη δεν είναι ρατσιστές ούτε ξενόφοβοι, αλλά είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αντέδρασαν παρορμητικά, οδηγούμενοι τόσο από την έλλειψη ενημέρωσης όσο και από την αυταρχική αντιμετώπισή τους υπό τον κλοιό της αστυνομίας».