Απόσπασμα απο τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στην εφημερίδα Τα Νέα – Πώς βλέπετε τη δικαστική αντιπαράθεση με την Ιεραρχία; Προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του νέου οργανισμού του υπουργείου, ενώ για τον ίδιο λόγο προσέφυγε και ο μητροπολίτης Πειραιώς. Διαβάζοντας κάποιος την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα Θρησκευτικά του Λυκείου, αναρωτιέται αν ο Νίκος Φίλης ήταν «αιρετικός» ή οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «εκτός πλαισίου».

Δεν θα μπω σε μια λογική απαντήσεων και ανταπαντήσεων για φράσεις, δηλώσεις και χαρακτηρισμούς άλλων.

Ο δημόσιος λόγος για θέματα σοβαρά και μάλιστα μεταξύ θεσμικών παραγόντων οφείλει να έχει άλλο ύφος. Θα σας απαντήσω όμως επί της ουσίας του ερωτήματός σας. Οπως κάθε Προεδρικό Διάταγμα, έτσι και ο νέος οργανισμός, δηλαδή ο τρόπος που οργανώνονται οι υπηρεσίες του υπουργείου, υφίσταται έλεγχο νομιμότητας – και, φυσικά, αντισυνταγματικότητας – από το ΣτΕ. Αυτό το ξέρουν όλοι.

Ασφαλώς, το γνωρίζει και η Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ΠΔ αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς και δημόσιας συζήτησης. Στη συζήτηση αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε εξέφρασε κάποια επιφύλαξη.

Μας κάνει εντύπωση η προσφυγή στο ΣτΕ, ώστε το Στε να διορθώσει τον εαυτό του για κάτι που νομοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες! Οσο για την προσφυγή του μητροπολίτη Πειραιώς για το ίδιο θέμα, αυτό είναι μάλλον μια εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας στην οποία εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω συμβάλλοντας στην υπονόμευση της εικόνας της Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Λύκειο, πρόκειται για μια απόφαση πανομοιότυπη με την απόφαση που βγήκε για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ούτε αυτή η απόφαση έχει καμία απολύτως επίπτωση στα μαθήματα που γίνονται αυτή τη σχολική χρονιά, αλλά με δεδομένο τον σεβασμό στους θεσμούς, ως δημοκρατική κοινωνία έχουμε και το δικαίωμα μιας κριτικής στάσης και πραγματικά θα ήθελα να ξέρω πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία.

Γιατί αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις αυτές είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τις αποφάσεις του ιδίου δικαστηρίου, παλαιότερα, για παρόμοια ζητήματα. Η αυτοαναίρεση, ιδίως ενός ανωτάτου δικαστηρίου, είναι σοβαρό θέμα δημοκρατίας.

Και κάτι τελευταίο: Η εσωτερική οργάνωση του υπουργείου, όπως και τα προγράμματα σπουδών των σχολείων είναι αποκλειστικό ζήτημα της πολιτείας, που αντιμετωπίζεται εντός των ορίων του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς σεβόμαστε απολύτως τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαστε σε ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο με την Εκκλησία για μια σειρά θεμάτων.