Χωρίς προβλήματα θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και των…
Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων για παιδιά με ειδικές ανάγκες για την περίοδο 2014- 2015.

Αν και μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί κατά πόσο υπάρχουν τα κονδύλια προκειμένου να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των ΚΔΑΠ, φαίνεται πως το θέμα μάλλον βρήκε την λύση του.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εισηγούνται την αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν για το οικογενειακό εισόδημα των γονέων, που σήμερα είναι 30.000 ευρώ, καθώς και τη μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα στην χρηματοδότηση. Από το νέο έτος η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες που αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης των ανάλογων κονδυλίων.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΕΣΠΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Με την ΚΥΑ θα ρυθμίζονται και τα θέματα της χρηματοδότησης του προγράμματος, καθώς εφέτος οι διαθέσιμοι πόροι είναι μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Κατά την περσινή σχολική περίοδο, δαπανήθηκαν 180 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ φιλοξενήθηκαν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς 70.000 παιδιά. Για τη νέα προγραμματική περίοδο έχουν διασφαλιστεί 130 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την απορρόφηση 100.000 παιδιών είναι απαραίτητα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, είναι διαθέσιμα τα 125 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αλλά με αυτό το ποσό απορροφούνται μόνο 50.000 παιδιά, οπότε υπολείπονται 125 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να απορροφηθούν άλλα 50.000 παιδιά. Πέρυσι, για την απορρόφηση 75.000 παιδιών στις 1.100 δομές χρειάστηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες φέτος είναι αυξημένες λόγω της κρίσης, καθώς μεγαλύτερος αριθμός γονέων βρίσκεται στην ανεργία, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί. Η συνεχιζόμενη κρίση με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων θα οδηγήσει φέτος στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συμμετοχή των παιδιών στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας. Άρα με βάση τα παραπάνω, η πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση μειωμένης σε σχέση με πέρυσι χρηματοδότησης θα μείνουν εκτός των δομών αυτών χιλιάδες παιδιά, ενώ υπάρχει κίνδυνος και πολλοί εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές να χάσουν τη δουλειά τους.
mama365.gr