IPAIDEIA.GR

Eπίκαιρη ερώτηση Γ. Αμανατίδη

Όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάρισμα στους σχολάρχες από το Υπουργείο Παιδείας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Αμανατίδης με θέμα την εφαρμογή της ΠΥΣ 6/28-02-2012 (Α,38)που επιφέρει την άρση της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων) με αποτέλεσμα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους σχολάρχες.

Στο κείμενο της ερώτησης υπογραμμίζεται η αντισυνταγματικότητα της εγκυκλίου (Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013) εφαρμογής της εν λόγω ΠΥΣ που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, ενώ γίνεται αναφορά στην απόφαση 622/2010 του ΣτΕ, καθώς και στην υπάρχουσα νομολογία που διέπει τη σχέση κράτους-ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν αποτελούν αμιγείς επιχειρήσεις και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ειδικό εργασιακό καθεστώς, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αμετάκλητα αναχθεί σε λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Ο βουλευτής ζητά την απόσυρση της εν λόγω εγκυκλίου που παραβιάζει το Σύνταγμα και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 και ώρα 18:00.

Η Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία- δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάρισμα στους σχολάρχες από το Υπουργείο Παιδείας»

Στις 12/7/2013, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την υπ. αριθμ. Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28-02-2012 (Α,38). Οι άμεσες επιπτώσεις της εφαρμογής της εν λόγω ΠΥΣ είναι η άρση της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων) με αποτέλεσμα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους σχολάρχες.

Η εν λόγω εγκύκλιος είναι προδήλως αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ειδικός νόμος ορίζει τα της εποπτείας του κράτους επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τα της υπηρεσιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/2012 ακυρώνουν ουσιαστικά το σύνολο των σχετικών διατάξεων του σχετικού νόμου 682/77 που ψηφίστηκε με βάση τη συνταγματική επιταγή.

Επιπροσθέτως, πλήθος νομολογιών ερμηνεύει τη συνταγματική επιταγή με σαφή τρόπο. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν αποτελούν αμιγείς επιχειρήσεις και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ειδικό εργασιακό καθεστώς, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου. Ο δε έλεγχος της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης πρέπει να γίνεται από τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ) σύμφωνα με την πάγια νομολογία αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων.

Τέλος, η απόφαση 622/2010 του ΣτΕ συνοψίζει σε γενικές γραμμές το σύνολο της νομολογίας, αναφέροντας ότι με βάση τη συνταγματική επιταγή θεσπίζεται η εποπτεία του Κράτους επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και ως προς τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποφαίνεται ότι ο νομοθέτης στη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους μπορεί να θεσπίζει προϋποθέσεις και όρους ως προς τη σύναψη και τη λύση της εργασιακής σύμβασης που συνδέει τον ιδιοκτήτη του σχολείου με το εκπαιδευτικό προσωπικό και να αναθέτει τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων και των όρων αυτών σε όργανα του Υπουργείου Παιδείας.Στην ίδια απόφαση καταληκτικά τονίζεται ότι οι διατάξεις αυτές του ν. 682/1977 εξασφαλίζουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σταθερές εργασιακές σχέσεις, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αμετάκλητα αναχθεί σε λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Επειδή παραβιάζεται βάναυσα η συνταγματική επιταγή για την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να εξυπηρετείται το συμφέρον της εκπαίδευσης και όχι των σχολαρχών με την απελευθέρωση των απολύσεων και τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα αποσυρθεί η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 που παραβιάζει το Σύνταγμα και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αμανατίδης