Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη: Ελλιπής υλοποίηση της παράλληλης στήριξης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/04/2018 - 17:15 | Author: Newsroom

Η παράλληλη στήριξη  είναι ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2017 που δημοσιεύτηκε το  Μάρτιο

Για την παράλληλη  στήριξη   η έκθεση με τίτλο: «Ελλιπής υλοποίηση του θεσμού της παράλληλης στήριξης», αναφέρει:

Ο Συνήγορος διερεύνησε σειρά αναφορών με θέμα την ελλιπή υλοποίηση του θεσμού της παράλληλης στήριξης,  μέτρου εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη και φοίτηση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε γενικά σχολεία.

Ο θεσμός, τα τελευταία χρόνια, υλοποιείται αποκλειστικά μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, και τα εγκεκριμένα από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας αιτήματα για παράλληλη στήριξη σταθερά υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαθέσιμες πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ για τον σκοπό αυτό.

Ως αποτέλεσμα, σε ολόκληρη την επικράτεια, είτε δίνεται προτεραιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις μαθητών έναντι άλλων, είτε παρέχεται σε περισσότερους μαθητές παράλληλη στήριξη σε μερική βάση, η οποία, ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν επαρκεί για την κάλυψη των διαπιστωμένων αναγκών τους.

Όσον αφορά στο σχολικό έτος 2017-18, διαπιστώθηκε πρόοδος ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών από το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ να υλοποιηθεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονο παραμένει το πρόβλημα της ανεπάρκειας των διατιθέμενων πιστώσεων που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών που χρειάζονται και δικαιούνται παράλληλη στήριξη.

Δείτε την έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη εδώ

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral