Έκτακτη της τάξεως του 2018, δηλαδή περίπου 20% αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα να ζητήσουν για τα Ελληνικά οι πρυτάνεις, στο πλαίσιο της 90ης Συνόδου που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

Όπως δήλωσε ο αντιπρύτανης Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Φώτης Μάρης: «Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ένα συμβατικό αριθμό συμβασιούχων. Είτε αυτοί είναι συμβασιούχοι στη φύλαξη, στην καθαριότητα, την συντήρηση ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δαπάνη για το κάθε πανεπιστήμιο και πρέπει να χρηματοδοτηθούμε από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό πάρθηκε και αυτή η ομόφωνη απόφαση σήμερα, δηλαδή να ζητήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση της τάξεως του 2018 δηλαδή περίπου 20%», με δεδομένη και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου του 2019.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας, εξήγησε ότι αυτό που θα ζητηθεί από τον υπουργό, αφορά κυρίως την ισομερή, όπως διευκρίνισε, κατανομή θέσεων αλλά και χρηματοδοτήσεων, με αξιολογικά κριτήρια.

«Θα ζητήσουμε από τον υπουργό, να υπάρχει μια ισομερής κατανομή των θέσεων που θα δοθούν και επίσης ισομερώς να διατεθούν τα οικονομικά κονδύλια για τις ενισχύσεις των Πανεπιστημίων. Θα ζητήσουμε πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό, να δοθούν με αξιολογικά κριτήρια, τόσο οι θέσεις των νέων καθηγητών των πανεπιστημίων όσο και η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται και να μην χρησιμοποιήσει άλλα κριτήρια για την κατανομή τους» είπε ο κ. Ζώρας.

Ο αναπληρωτής πρύτανης Υποδομών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ευάγγελος Σαπουντζάκης, αναφέρθηκε στον προληπτικό έλεγχο που καταργήθηκε, ζητώντας να υπάρξει μεταβατικό στάδιο, καθώς όπως εξήγησε η ύπαρξή του μέχρι σήμερα «παρείχε μια διαβεβαίωση για τους ανθρώπους, του Ιδρύματος, ότι πράγματι όλες οι διαδικασίες ήταν οι σωστές και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «με την κατάργηση αυτού του προληπτικού ελέγχου και με την μεταφορά όλης της ευθύνης στους εργαζόμενους είναι προφανές ότι οι διαδικασίες θα μπλοκαριστούν. Και αυτό που προτείναμε είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι πράγματι αυτόν τον προληπτικό έλεγχο, θα τον κάνουνε μέσα στα Ιδρύματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι οι διαδικασίες όλες θα γίνονται με το σωστό τρόπο και να μην παγιδευτεί το ίδρυμα στην ευθύνη των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό».

Σε ότι αφορά, πάντως τα όσα σχετίζονται με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες και θα προωθηθεί από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, οι πρυτάνεις εξήγησαν ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να το μελετήσουν προσεχτικά, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης να διευκρινίζει ότι: «πρέπει να τηρείται μέριμνα ούτως ώστε ο αριθμός των νεοεισαχθέντων να μην είναι μην είναι εξαιρετικά μεγάλος, διότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζώρας: «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα αλλοίωσης της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι κακής ποιότητας, ενώ όλα τα πανεπιστήμια έχουμε πολύ αξιόλογους δείκτες έρευνας, έχουμε κακούς δείκτες στην ποιότητα διδασκαλίας. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε και αυτό δυστυχώς χειροτερεύει, με την συνεχή αύξηση των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια».

Η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου, πάντως, που σημείωσε ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια πάρα πολύ δυναμική φάση ανάπτυξης, διευκρίνισε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πολλά από τα ζητήματα το οποία τίθενται, έχουν να κάνουν και με την λειτουργία των ακαδημαϊκών μονάδων των Πανεπιστημίων και νομίζω ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι γίνεται μια προσπάθεια να συνδεθούν οι επιθυμίες των φοιτητών με την επιλογή των τμημάτων στα οποία θα σπουδάσουνε και να αποφευχθεί κατά κάποιο τρόπο η τυχαιότητα στο που περνάει κανείς. Μένει να δούμε στην πράξη αυτό, πως θα συνδεθεί, με τις πραγματικότητες των ελληνικών πανεπιστημίων» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Λαλιώτου.

Στην 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων, στο Ηράκλειο, βρίσκεται και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, ο οποίος σε ότι αφορά το θέμα που ανέκυψε με το αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» και την διδασκαλία «μακεδονικής γλώσσας» στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Πρυτανείας θεωρώντας όπως είπε το ζήτημα «λήξαν», ενώ συμπλήρωσε ότι: «Η ανακοίνωση λέει ότι τα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες τα προγράμματα σπουδών τους, αυτά είναι ακαδημαϊκά ζητήματα και είναι αντικείμενα εσωτερικής συζήτησης και κυρίως με βάση τις ακαδημαϊκές μας προτεραιότητες».

Οι εργασίες, σήμερα της 90ης Συνόδου, πραγματοποιήθηκαν στον ‘Αγιο Πέτρο των Δομινικανών, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης να ευχαριστεί για την άδεια την Αρχαιολογική Υπηρεσία, λέγοντας ότι «το να διοργανωθεί αυτή η συνάντηση στην αίθουσα του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ο τόπος μας και τα μνημεία μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο».