Εικόνα εγκατάλειψης στη δημόσια εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/11/2015 - 22:55 | Author: Newsroom

Εκπαιδευση Της αυθαιρεσίας… το κάγκελο!

Δυο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων και σε όλη την χώρα, χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών δημιουργούν μία εικόνα εγκατάλειψης στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι χαμένες ώρες που συσσωρεύονται δημιουργούν κλίμα ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, νέα μορφωτικά ελλείμματα για τους μαθητές, μεγαλύτερα κοινωνικά πλήγματα στις οικογένειές τους.

Την τιμητική τους στις περικοπές έχουν όλες οι δομές της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, τα τμήματα ένταξης, τα ειδικά σχολεία, τα ολοήμερα.

Με την, προ εικοσαημέρου, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στο ίδιο μήκος κύματος με την περσινή εγκύκλιο Λοβέρδου, επιχειρήθηκε η αποψίλωση των ολοήμερων σχολείων από όποιους εκπαιδευτικούς υπηρετούν ακόμα σε αυτά, ώστε να καλυφθεί χωρίς διορισμούς αναπληρωτών μέρος των κενών στην πρωινή ζώνη των σχολείων.

Προϊόν αυτής της πολιτικής επιλογής ήταν από τις 10 του Νοέμβρη η πραγματοποίηση στην Α΄ Αθήνας, με απόφαση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης, κατ΄ εφαρμογή ακραίας διάταξης του Καθηκοντολογίου, των πρώτων μετακινήσεων–απομακρύνσεων δασκάλων από τα σχολεία τους, στα οποία κάλυπταν λειτουργικές ανάγκες και παρείχαν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο, για να καλύψουν κενά σε άλλα σχολεία της Διεύθυνσης.

Τη χαριστική βολή στα ολοήμερα προγράμματα και το πράσινο φως για νέες και μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, δίνει η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, με τη οποία επιχειρεί να διαγράψει από τα σχολεία ΕΑΕΠ, όλα τα παιδιά του ολοήμερου σχολείου, που δεν έχουν βεβαιώσεις εργασίας και των δυο γονέων, πράγμα που αποτελεί, στις μέρες της κρίσης, της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, μια λεόντεια και ταξικά εσκεμμένη προϋπόθεση, με σκοπό το οριστικό κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων και πλήττει κατά βάθος οικογένειες με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανάγκες.

Είναι φανερό ότι ένα νέο μαζικότερο και εξοντωτικό κύμα μετακινήσεων εκπαιδευτικών ετοιμάζεται! Μια εντελώς αυθαίρετη και παράτυπη πολιτική τακτική περικοπών που μετακινεί ανθρώπους σα ρουλέτα, μετακυλίει το πρόβλημα των κενών από το ένα σχολείο στο άλλο, το εναποθέτει στην πλάτη των συναδέλφων καταστρατηγώντας τα δικαιώματά τους, αναστατώνοντας τη ζωή τους και περιφέροντάς τους όπου υπάρχει κενό, ακόμη και έξω από την περιφερειά τους. Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά, τότε κάθε κενό από τα συνεχή κενά που προκύπτουν στην πρωινή ζώνη θα καλύπτεται με κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων, συμπτύξεις, πλασματικές «υπεραριθμίες» και αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος δασκάλων – Νηπιαγωγών “Η Αθηνά” καλεί αφενός τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να μετακινηθούν, “να ενίστανται αμέσως στην Υπηρεσία για «το αυθαίρετο», «το παράτυπο» και «πέρα από κάθε στοιχειώδες και δημοκρατικό κριτήριο» της απόφασης μετακίνησης που τους ενεχειρίζουν, και τις σχολικές μονάδες και τους συλλόγους διδασκόντων που επιχειρείται περιστολή στο εκπαιδευτικό τους έργο και η μετακίνηση εκπαιδευτικού, “να απευθύνονται με έγγραφό τους προς την Υπηρεσία, αναλύοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στο σχολείο από τέτοιες εντολές, να ζητούν την επανεξέταση της απόφασης που μετακινεί το εκπαιδευτικό του σχολείου τους, αλλά και έγγραφη τοποθέτηση της Υπηρεσίας για το πώς θα καλυφθεί στην πράξη το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το έλλειμμα εκπαιδευτικών και διατιθέμενων διδακτικών ωρών που προκύπτει”.

Παράλληλα καλεί τους συλλόγους εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων σε μια οργανωμένη απάντηση και διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Αττικής

Ανατολική Αττική: Εκπαίδευση η μπακαλική;

Την ίδια ώρα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας επιχειρεί να “μπαλώσει” όπως όπως τις τρύπες στα κενά των σχολείων δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο: Αλλού το ωράριο κάποιων σχολείων με ελλείψεις γυμναστών και θεατρικής αγωγής, αλλού με εικαστικά και πληροφορική, αλλού με γαλλικά και αγγλικά. Αλλού καλύπτοντας το ωράριο εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που λείπουν με ωράριο δασκάλων. Παράλληλες στηρίξεις που μοιράζονται σε τρία και τέσσερα παιδιά. Απλά. . . ό,τι έχουμε κι ό,τι μας βρίσκεται.

«Αυτό δεν είναι Εκπαίδευση είναι μπακαλική» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου και καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 23/11 στις 12 το μεσημέρι.

efsyn.gr/

Loading...
  • europalso

    ideascentral