Εγκαίνια Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/06/2017 - 10:08 | Author: Newsroom

Με τη θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» και ποντιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε χθες, στις 17:00, και στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Βασικά αντικείμενα της έδρας είναι η έρευνα, η μελέτη και η συστηματική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους νεότερους χρόνους καθώς και η διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού κατά την ίδια περίοδο.

Η έδρα θα συνδεθεί με τις δομές, τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα που υφίστανται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και θα συντονίσει, θα συστηματοποιήσει και θα καθοδηγήσει την έρευνα στο πεδίο του ελληνισμού του Πόντου.

Οι στόχοι του ΑΠΘ για τη νέα Έδρα
Στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου επικυρώθηκε η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής της Φιλοσοφικής Σχολής, και για τη θέση εκλέχθηκε –σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες– ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Για την κάλυψη της νέας Έδρας είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους έξι υποψήφιοι, «που όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν μελετήσει την ποντιακή ιστορία» σύμφωνα με τον πρύτανη του Περικλή Μήτκα.

Τελικός στόχος του ΑΠΘ, δήλωσε ο Περικλής Μήτκας στο ρ/σ Πρακτορείο 104,9 fm του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η δημιουργία Κέντρου Ποντιακών Σπουδών αλλά και μιας ειδικής βάσης δεδομένων, που θα συγκεντρώσει ψηφιακά όλο το διαθέσιμο υλικό για την ιστορία του Πόντου.

«Το πανεπιστήμιο είναι θεματοφύλακας της γνώσης, αλλά μιας γνώσης που βασίζεται μόνο στην αλήθεια, αλήθεια βασισμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, προσθέτοντας «Δίνουμε ένα όνομα και […] προσκαλούμε το κοινό που διψά να μάθει περισσότερα. […] Στόχος της έδρας είναι η επιστημονική συστηματική μελέτη και καταγραφή της ιστορίας αυτής της περιόδου […] Η θεσμοθέτηση της σηματοδοτεί την επανέναρξη της στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου από ιδιωτικούς φορείς ή από ιδρύματα.»

pontos-news.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral