Δωρεάν θα είναι η διδασκαλία και η πιστοποίηση ξένων γλωσσών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/10/2016 - 17:02 | Author: Newsroom

Δωρεάν διδασκαλία αλλά και πιστοποίηση γνώσης ξένων γλωσσών θα προσφέρεται από το κράτος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας για το νέο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπ. Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελλή, σχετικά με τα ξενόγλωσσα βιβλία που είναι επί πληρωμή στα δημόσια λύκεια.

Όπως είπε ο κ. Φίλης, στόχος του νέου πιστοποιητικού είναι να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους για να πιστοποιηθεί το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους.

«Δεν είναι μόνο τα βιβλία των τάξεων του λυκείου που επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες, είναι και ο κύκλος της αναγνώρισης, της πιστοποίησης του επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έξω από το δημόσιο σύστημα, που επιβαρύνει, δυστυχώς, με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα τις ελληνικές οικογένειες», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε: «Εμείς έχουμε προχωρήσει -και θα φέρουμε σύντομα, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο- στην καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση ενός κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έτσι ώστε, χωρίς να πληρώνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, να πιστοποιείται το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους».

Για το ζήτημα των ξενόγλωσσων βιβλίων στα λύκεια, ο κ. Φίλης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει έκδοση διδακτικών βιβλίων και για το λύκειο σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία συναλλαγή του κράτους με εκείνους που εμπορεύονται τα βιβλία. «Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα, βιβλία και να τα δώσουμε στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων θα προχωρήσουμε σύντομα. Επαναλαμβάνω, το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πάει στους εμπόρους και να πει σας πληρώνω βιβλία για τα σχολεία», υπογράμμισε.

Πηγή: News.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral