ΔΗΛΩΣΗ: για τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/01/2017 - 10:20 | Author: Newsroom

ΔΗΛΩΣΗ
για τη μαθητεία:
Έχουν ήδη αρχίσει οι συνεδριάσεις των συλλόγων ΕΠΑΛ για να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα της μαθητείας. Κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, η ανασφάλεια μη βρεθούν οι συνάδελφοι χωρίς ώρες, αν δεν πάρουν μαθητεία κ.λ.π.

Η γραφειοκρατική και υπαλληλική προσέγγιση του δυϊκού συστήματος της γερμανικής μαθητείας (όροι των μνημονίων) θα οδηγήσουν την ΤΕΕ σε έναν στεγνό μηχανισμό διασύνδεσης της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας σε μια…

αγορά εργασία που καθημερινά «πεθαίνει», υπέρ των πολυεθνικών σε επίπεδο υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό που φοβούνται, αυτό θα συμβεί, καθώς σταδιακά η ΤΕΕ γίνεται κατάρτιση, έξω από την τυπική εκπαίδευση. Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι η μαθητεία προετοιμάζει τους σκλάβους του 21ου αι κι αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό.
Η μαθητεία και η κατάρτιση των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ θα οδηγήσουν τους αποφοίτους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ταχύρυθμα σεμινάρια του ΕΟΠΕΠ και του ΟΑΕΔ με τους ιδιώτες στην πρώτη γραμμή έξω από τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Πριν είναι αργά οφείλουν οι συνάδελφοι των ΕΠΑΛ να αντιδράσουν και να μην νομιμοποιήσουν την κατάργηση της δημόσιας ΤΕΕ με την συμμετοχή τους σε κάτι που πάνε να εφαρμόσουν και δεν αφορά την ειδίκευση και την απόκτηση εμπειρίας στην κάθε ειδικότητα.
Τα όποια χρηματοδοτικά ωφέλει πρέπει να δοθούν στα ΕΠΑΛ. Γι’ αυτό πρέπει να μετατραπούν σε Ενιαία Πολυτεχνικά Λύκεια με αναβαθμισμένο ωρολόγιο πρόγραμμα με τεχνολογικό (θεωρητικό και εργαστηριακό) περιεχόμενο, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού των Ε.Κ.
Παράλληλα επιβάλλεται η ίδρυση εξ αρχής Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων(στο τυπικό σύστημα εκπ/σης) τριετούς φοίτησης, σε όλους τους τομείς της παραγωγικής οικονομίας και ιδιαίτερα του πρωτογενή τομέα και με τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα ΤΕΙ των πτυχιούχων για τον τομέα που έχουν σπουδάσει.
Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις και τεχνικές για να κλείσουν τα ΕΠΑΛ, μετά τους τομείς του τρέχοντος σχολικού έτους, το επόμενο βήμα είναι με τη νέα σχολική χρονιά ο δραστικός περιορισμός των τμημάτων των ειδικοτήτων της Γ’ ΕΠΑΛ, αφού ο κόφτης έχει τεθεί αρκετά ψηλά, απλησίαστος για τα περισσότερα σχολεία της Δ.ΤΕΕ.
Η κινητικότητα και οι απολύσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων είναι προ των πυλών!!!
Εδώ θα κριθούμε όλοι ατομικά και συλλογικά.
Αγρίνιο 19-1-2017
Κώστας Κορδάτος
Μέλος Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας
Loading...
  • europalso

    ideascentral