12-07-16 Δηλώσεις Νίκου Φίλη και Σίας Αναγνωστοπούλου για το θάνατο του Δ. Ν. Μαρωνίτη

Δήλωση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για το θάνατο του Δ. Ν. Μαρωνίτη.

Στο πρόσωπο του Δ. Ν. Μαρωνίτη αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ο οποίος με τη σοφία, τη διεθνή παρουσία του για τις ελληνικές σπουδές, την ευρυμάθειά του, τη διεισδυτική έρευνα στον Όμηρο και την προσήλωση στη γλώσσα του λαού, καθώς και τη δημοκρατική ευψυχία και το αντιστασιακό ήθος του, «έδωσε» μαθήματα σε γενιές φοιτητών και φοιτητριών. Και, μάλιστα, πολύ ευρύτερα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρέτησε. Γιατί, ο Δ .Ν. Μαρωνίτης υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοούμενους του αντιδικτατορικού αγώνα και της δημοκρατικής μεταπολίτευσης. Γιατί, αντιπροσώπευε ο ίδιος αυτό που έγραφε το 1971 στα «18 κείμενα»,μια αντίδραση «μπροστά στις βαθιές πληγές της ομαδικής μας ζωής, στα μεγάλα κύματα που και να θέλεις δεν μπορείς να τα ξεφύγεις, ακόμη και αν είσαι δειλός ή προδότης».

Μια διαρκής, γόνιμη παρουσία στο δημόσιο βίο, πάντοτε ειλικρινής, μερικές φορές «δυσάρεστος», ένα σημείο αναφοράς για τη δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μια άγρυπνη δημοκρατική συνείδηση.

Του απευθύνουμε το ύστατο χαίρε με ευγνωμοσύνη.

Συλλυπητήριο μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου για τον θάνατο του Δ.Ν. Μαρωνίτη

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του μεγάλου φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη. Από τις μεταφράσεις του μέχρι τα δοκίμια του και τις μελέτες του και από τις παραδόσεις των μαθημάτων του μέχρι τις επιφυλλίδες και τις παρεμβάσεις του στον δημόσιο λόγο, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης έδωσε σχήμα στη σκέψη και το λόγο μας. Άνθρωπος ταγμένος στην υπεράσπιση των ελευθεριών και της δημοκρατίας, διώχτηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας αρχαιοελληνιστής που ενδιαφέρθηκε βαθιά για την νέα ελληνική λογοτεχνία, για την ανάλυση της με επιστημονικούς όρους, για την τεκμηρίωση και τη διάδοση της. Ταυτόχρονα με τις υποδειγματικές μεταφράσεις του έκανε προσβάσιμη την αρχαία ελληνική γραμματεία σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ανέβασε την στάθμη της ελληνικής φιλολογικής φυσιογνωμίας Η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Σήμερα πενθεί η ίδια η ελληνική γλώσσα.