Διήμερο Εκπαιδευτικό Συνέδριο – Θεσσαλονίκη 2-3/2

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/01/2017 - 20:14 | Author: Newsroom

02 & 03 Φεβρουαρίου 2017

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (10:30 – 14:00)

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (08:00 – 14:00)

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, υλοποιεί τη διήμερη επιμορφωτική δράση με θέμα την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους για μία ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη και τίτλο “IncludU”, στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, 2 και Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ – Jean Monnet με τίτλο “Include European Union Values – IncludU” που θέτει στο επίκεντρο μαθητές, φοιτητές και νέους, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και εστιάζει σε θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η πολυπολιτισμικότητα, η ισότητα, η ανοχή και μη-διάκριση με σκοπό την εξοικείωση με τις αξίες αυτές και τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μέσω διαδραστικών και βιωματικών εργαστηρίων καθώς και καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων. Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει την ενημέρωση και συζήτηση πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη και το μέλλον της καθώς και την αναζήτηση απαντήσεων για τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από την τρέχουσα κρίση, όπως είναι η προσφυγική κρίση, η κοινωνική ένταξη, η ανεργία των νέων και οι κοινωνικές ανισότητες.

Η διήμερη επιμορφωτική δράση είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις που θα πραγματοποιηθούν ανά την επικράτεια και που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, οι νεανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι δήμοι, οι περιφερειακές αρχές, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι εθελοντές και οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν, θα συζητήσουν και θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τη διάδοση των αξιών και της γνώσης που αποκτήθηκε στις τοπικές τους κοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκπαιδευτικής δράσης, θα υπάρξει αλληλεπίδραση με πολίτες που θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από το δικό τους “δρόμο”, ντοκιμαντέρ σχετικά με την ένταξη των μεταναστών, αλληλεπίδραση με φοιτητές Erasmus, προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέγγιση της προσφυγικής κρίσης μέσα από την τέχνη, καθώς και εργαστήρια για τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακαδημαϊκή συντονίστρια είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, κάτοχος έδρας Jean Monnet για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Έρευνα και Καινοτομία.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν τα παρακάτω εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Πειραματικού Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο,

1ο Γενικό Λύκειο Συκεών, 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Εύοσμου, 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Εύοσμου, Ελληνογαλλική Σχολή “Καλαμαρί” Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» από την Αλβανία.

Loading...
  • europalso

    ideascentral