«Δείγμα απαξίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης οι μαζικές απουσίες ενόψει Πανελληνίων»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/04/2016 - 16:20 | Author: Newsroom

Δείγμα απαξίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης οι μαζικές απουσίες ενόψει Πανελληνίων

H ιδιαιτέρως προβληματική κατάσταση με το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των μαθητών που συνειδητά απουσιάζουν από τα σχολεία τους και στρέφονται σε μαθήματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης όσο πλησιάζει η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων αναδεικνύεται από τον Συντονιστή της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτή Επικρατείας, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη και τον Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΔ, Βουλευτής Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές, ρωτούν τον Υπουργό Παιδείας, αιτούμενοι την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:

  • Ποια είναι τα ποσοστά απουσίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου κατά το μήνα Απρίλιο,
  • Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μαζικών απουσιών στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων.

Το κείμενο του δελτίου τύπου και της ερώτησης.

ΘΕΜΑ: Απουσίες μαθητών της Γ’ Λυκείου – Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αθήνα, 25 Απριλίου 2016

Είναι ευρέως γνωστό ότι δυστυχώς, όσο πλησιάζει η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των μαθητών που συνειδητά απουσιάζουν από τα σχολεία τους. Έτσι, κατά την περίοδο αυτή μεγάλος αριθμός υποψηφίων αφιερώνει το χρόνο του σε μαθήματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης, αντιμετωπίζοντας τα σχολικά μαθήματα ως περιττή απασχόληση. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική και οδηγεί στην απαξίωση της παρεχόμενης από τα σχολεία μας εκπαίδευσης τόσο στα μάτια των μαθητών μας όσο και των οικογενειών τους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα έχει λάβει περιστασιακά μέτρα που επιδεινώνουν αντί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικός ο Ν. 4327/2015, με τον οποίο μεταβλήθηκε το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με επιπόλαιο τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Έτσι, η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποσυνδέθηκε από τις επιδόσεις των μαθητών στις τάξεις του Λυκείου, στερώντας τους μαθητές μας από ένα σημαντικό κίνητρο για την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων. Παράλληλα, δεν υιοθετήθηκε κανένα άλλο μέτρο για την πρόληψη του φαινομένου των μαζικών απουσιών στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ποια είναι τα ποσοστά απουσίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου κατά το μήνα Απρίλιο; Παρακαλούμε να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία.
  2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μαζικών απουσιών στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θεόδωρος Φορτσάκης Μάξιμος Χαρακόπουλος

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Βουλευτής Λαρίσης ΝΔ

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral