«Ασανσέρ» οι βάσεις σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. – Που “πέφτουν” και που “ανεβαίνουν”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/06/2014 - 17:55 | Author: Newsroom

Βάσεις πολλών “ταχυτήτων” προκύπτουν από τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το «Έθνος».

Σε Νομικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές καταγράφεται σημαντική άνοδος. Πτωτική, αντιθέτως, εμφανίζεται η τάση στην Ιατρική, καθώς και σε αρκετά Τμήματα Τ.Ε.Ι.
Επίσης, βάσεις πολλών “ταχυτήτων” αναμένονται για τα Τμήματα των Πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Στρατιωτικών Σχολών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως άνοδος των βάσεων αναμένεται για αρκετά υψηλόβαθμα Τμήματα, όπως Νομικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές Σχολές, αλλά και σε τμήματα των Τ.Ε.Ι., που συνδέονται αμεσότερα με την Αγορά Εργασίας.
Στις Στρατιωτικές Σχολές θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με το αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων.
Πάντως το εύρος της ανόδου ή της καθόδου των βάσεων, ανά Τμήμα, θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, αλλά και μόλις κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων με τις προτιμήσεις αυτών.
Η τάση των βάσεων, ανά Επιστημονικό Πεδίο:
– 1ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κάποια Tμήματα «εκτοξεύουν» τις βάσεις.
Άνοδος αναμένεται στα περισσότερα Τμήματα, ακόμα και στα πλέον περιζήτητα, όπως η Νομική, η Φιλολογία, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία.
– 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Περισσότερα μόρια θα χρειαστούν όσοι επιλέξουν τις περιζήτητες Σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται πως θα κινηθούν οι βάσεις σε Σχολές μεσαίας ζήτησης.
Στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων / Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων / Μηχανικών αναμένεται άνοδος των βάσεων, όπως και στα Τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών.
– 3ο Επιστημονικό Πεδίο
«Βουτιά», αλλού μικρή και αλλού μεγάλη, αναμένεται στις Σχολές του εν λόγω πεδίου σε σχέση με πέρυσι.
Ιατρική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική εκτιμάται, πως φέτος θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να τις «πιάσουν» οι υποψήφιοι.
– 5ο Επιστημονικό Πεδίο
Ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις στις Οικονομικές Σχολές.
Τα Τμήματα Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Ναυτιλιακών Σπουδών και Οικονομικών Σπουδών εκτιμάται πως θα σημειώσουν άνοδο.
Loading...
  • europalso

    ideascentral