Τον «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών» διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθηνών και ΑΤΕΙ Πειραιά), η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.), η Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) στην εκπαίδευση, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η χρήση των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση έχει οφέλη για μαθητές, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή καινοτομίας τόσο στα μέσα διδασκαλίας (ανοιχτό λογισμικό και υλικό, ανοιχτές τεχνολογίες ρομποτικής, μηχανικής, ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο κ.λπ.), όσο και στην διδακτική διαδικασία.

Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software και Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Μπορεί να περιλαμβάνει έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται, εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα είναι η σχεδίαση. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κατασκευή, αλλά ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της ιδέας σε λογαριασμό της ομάδας στο github (σχετική ενημέρωση υπάρχει στο http://git-class.gr/. Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι τις 13 Μαΐου 2018.

Έως το τέλος Μαΐου, θα επιλεχθούν από την οργανωτική-επιστημονική επιτροπή τουλάχιστον οι 100 καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ), στις οποίες θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός από χορηγίες (μπορεί να είναι Arduino Uno- Raspberry Pi 3 Type B, beagleboard, Dwenguino, Thymio και όποια άλλη ανοιχτή τεχνολογία είναι αποδεκτή ως ισοδύναμη).

Η δεύτερη φάση θα είναι η υλοποίηση, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 9 Δεκεμβρίου 2018. Οι ομάδες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους και να τεκμηριώσουν πώς υλοποίησαν το έργο τους. Η παρουσίαση των βημάτων κατασκευής, η αναλυτική παρουσίαση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και ο κώδικας προγραμματισμού θα πρέπει να «ανέβουν» σε αποθετήριο στο github και θα καταχωρηθούν στο http://robotics.ellak.gr/, μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει το έργο.

Στην τρίτη φάση θα γίνει αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων έργων. Η επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τα καλύτερα τουλάχιστον τρία έργα από κάθε κατηγορία σχολείου (Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), τα οποία θα παρουσιαστούν στην τελετή λήξης του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας.