Χωρίς δεύτερη σκέψη εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες χιλιάδες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι θεμελιώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότεροι από 12.700 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα αποχωρήσουν έως το 2016.2

Στις προβλέψεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από το 2012 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, πέρυσι αποχώρησαν από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία περίπου 2.000 διδάσκοντες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 2.500. Στο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης οι προβλέψεις για τις αποχωρήσεις το 2014 αγγίζουν τις 2.600, ωστόσο το 2015 και το 2016 η φυγή εκτιμάται ότι θα είναι μαζική, με συνολικά 7.700 εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτούνται στο διάστημα των δύο ετών.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπηρετούν σχεδόν 60.000 διδάσκοντες, θα έχουν βγει σε σύνταξη 12.700 ως το’16! Χαμός και στη Δευτεροβάθμια ενώ με τα έως τώρα δεδομένα n αναλογία είναι μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Την εικόνα αυτή είχε προσφάτως παρουσιάσει και ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου οι συνταξιοδοτήσεις για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 2.000, όσες δηλαδή και στην Πρωτοβάθμια. Επί του συνόλου, σε κάθε περίπτωση, έως το 2016 αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν πολύ περισσότεροι καθηγητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια συγκριτικά με τους δασκάλους. Οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 20.000 λιγότερους καθηγητές γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Πηγή: