Δελτίο Τύπου του προγράμματος “MEPP+: Mapping European Past and Present”

Η Βασική Δράση 1 του προγράμματος Erasmus+ υποστηρίζει τα Σχέδια κινητικότητας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας. Τα σχέδια στο πλαίσιο της δράσης αυτής, προωθούν δραστηριότητες διασυνοριακής κινητικότητας που απευθύνονται σε νέους, εθελοντές αλλά και σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.

Κύριοι στόχοι αυτής της δράσης είναι η απόκτηση ικανοτήτων των συμμετεχόντων (γνώσεις, δεξιότητες κ.α.), η επαγγελματική ανάπτυξη όσων εργάζονται στον τομέα της νεολαίας, η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στην κατανόηση του πολιτισμού άλλων χωρών, η δημιουργία δικτύων και συνεργειών μεταξύ των συμμετεχόντων και η ανάπτυξη του αισθήματος της ευρωπαϊκής ιδιότητας του πολίτη και της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

 

To Youthnet Hellas και ο Γερμανικός οργανισμός Sächsische Jugendstiftung διοργανώνουν μια τέτοια δράση με τίτλο “MEPP+: Mapping European Past and Present”. Η συνάντηση των νέων θα υλοποιηθεί στη Λάρισα στις 1-8 Μαΐου 2017. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Ελλάδα, Γερμανία, FYROM.

 

Ένας συνδυασμός οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και κλιματικών παραγόντων έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην εγκατάλειψη της χώρας καταγωγής τους και στην προσπάθεια να βρουν ένα πιο ασφαλές και εύπορο μέρος για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ιστορικά, η οικονομική ευημερία και η πολιτική σταθερότητα της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, πιστεύεται ότι έχει ασκήσει ένα σημαντικό πόλο έλξης στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Η ιδέα της ΕΕ γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ένας ειρηνικός χώρος ανάμεσα στα κράτη μέλη του, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κι ένα κοινό μέλλον μακριά από τις συγκρούσεις του παρελθόντος. Η ΕΕ, βασισμένη σε δημοκρατικές αρχές και αξίες, κατάφερε στα τελευταία 70 χρόνια, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παραμείνει ενωμένη και δυνατή.

 

Στις μέρες μας η ΕΕ αντιμετωπίζει, εκτός από την οικονομική κρίση, μια καινούρια πρόκληση, την προσφυγική κρίση. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στις εκτός Ευρώπης χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν ασκεί τρομερή πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μπαίνει στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά, αυτό δεν ήταν προφανές μόνο στις χώρες- σύνορα όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αλλά επίσης σε χώρες στην κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη. Το 2014,

280.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή και το 2015 αυτός ο αριθμός ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος. Το 2016 υπάρχουν ακόμα πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα της Ευρώπης ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περνάνε τα σύνορα της Ευρώπης δεν θα μπορούσαν ν’ αφήσουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και των νέων ανθρώπων ανεπηρέαστες.

 

MEPP+: Mapping European Past and Present είναι μια 8ήμερη και αποτελούμενη από 3 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα και ΠΓΔΜ) ανταλλαγή νέων με σκοπό ν’ ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή ιστορία της μετανάστευσης από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, δημιουργώντας έναν οδικό χάρτη με τις μεταναστευτικές διαδρομές για κάθε χώρα που συμμετέχει και περιγράφοντας τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις για κάθε χώρα. Σ’ αυτή τη δομή οι νέοι θα προσπαθήσουν να ορίσουν το κοινό τους ευρωπαϊκό ιστορικό, για ν’ απομονώσουν την μοναδικότητα και τις ειδικές εθνικές διαμάχες και να συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη για κάθε χώρα ή περιοχή προκειμένου ν’ ανακαλύψουν το

 

μονοπάτι που συνδέει τη δική τους πραγματικότητα με το παρελθόν και θα τους βοηθήσει να καταλάβουν το παρόν. Δημιουργώντας τον οδικό χάρτη θα μπορούν να συγκρίνουν την πραγματική κατάσταση της χώρας τους στο παρελθόν και στο παρόν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την προσφυγική κρίση και τη μετανάστευση στην Ελλάδα.

 

Στόχοι:

-Να βελτιωθούν επικοινωνιακές δεξιότητες του συμμετέχοντα

-Ν’ ανακαλύψουν την Ευρωπαϊκή ιστορία της μετανάστευσης

-Ν’ ανακαλύψουν τις αιτίες της μετανάστευσης

-Να κατανοήσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη

-Ν’ αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες

-Ν’ αυξήσουν την επίγνωση πιθανών στερεοτύπων και προκαταλήψεων

 

συμμετοχής έως και 29 Μαρτίου 2017