Λάβαμε και δημοσιεύουμε Ανοιχτή Επιστολή των αγαπητών συναδέλφων Αγγελικής Τζάλλα και Φωτεινής Ζαγγάτση(Ψυχολόγων-ΠΕ23) και Αιρετών του Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Η επιστολή αναφέρεται στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη μοριοδότηση των συναφειών των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των μελών Ε.Ε.Π. από την νεοσυσταθείσα Επιτροπή του Ι.Ε.Π., στην οποία συμμετείχαν και πολλοί συνάδελφοι Ε.Ε.Π.
Επίσης διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα και απορίες, τα οποία επιθυμούμε διακαώς ν απαντηθούν από αυτούς οι οποίοι συμμετείχαν σ αυτή την τουλάχιστον προβληματική διαδικασία, στη βάση της νομιμότητας, της διαφάνειας και του ηθικού προαπαιτουμένου, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους μας, οι οποίοι διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους δια της εργασίας και προσφοράς τους στις δομές Ε.Α.Ε. όλα αυτά τα χρόνια.
Βασίλης Βούγιας


Ανοιχτή Επιστολή

Από όταν ξεκίνησαν οι προσλήψεις αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στις δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης το αίτημα που αναδείχθηκε και παραμένει είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών με υψηλά προσόντα και μεγάλη εμπειρία βρίσκεται σε καθεστώς ανασφάλειας. Αφενός, υπάρχει πάντα η αγωνία σχετικά με τον τελικό αριθμό των πιστώσεων για τη στελέχωση των δομών και αφετέρου η αβεβαιότητα που προκύπτει από τη συχνή και αυθαίρετη αλλαγή των κριτηρίων πρόσληψης.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της διαδικασίας πρόσληψης των αναπληρωτών ήταν και παραμένει αυτό ακριβώς: Από τη μια χρονιά στην άλλη σημειώνονται αλλαγές, οι οποίες ανατρέπουν την κατάταξη των υποψήφιων στους πίνακες, χωρίς ποτέ να υπάρχει καμία μέριμνα για μεταβατικό στάδιο στην ισχύ αυτών των αλλαγών, προκειμένου να διασφαλίζονται οι αναπληρωτές με μεγάλη προϋπηρεσία που ενδεχομένως θίγονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει κάθε χρόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι άνθρωποι που έχουν προσφέρει για χρόνια στην ειδική αγωγή, επειδή άλλαξε αυθαίρετα ένα από τα βασικά κριτήρια μοριοδότησης.

Φέτος για πρώτη φορά οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής θα στελεχωθούν έγκαιρα με εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως δεσμεύτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών πρόσληψης των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. και για έγκαιρη τοποθέτησή τους στις δομές ειδικής αγωγής ματαιώθηκαν μπροστά στο χάος που προέκυψε πρωτίστως από τη διαδικασία αναγνώρισης της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Ενώ η μεταφορά της αρμοδιότητας για την απόδοση συνάφειας από τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια σε έναν κεντρικό φορέα έγινε αρχικά δεκτή ως μια θετική εξέλιξη, η πραγματικότητα ήταν αναπάντεχα διαφορετική, όπως όλοι διαπιστώσαμε πρόσφατα.

Μέτα από τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις διορθωμένων προσωρινών πινάκων που διαμορφώνουν πια ένα σκηνικό ιλαροτραγωδίας και παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση των συναφειών, η επιστημονική επιτροπή του Ι.Ε.Π., δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση.

Από ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. μαθαίνουμε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση των εκπροσώπων της στην επιτροπή για επίσημη απόφαση θέσπισης κριτηρίων συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων. Μαθαίνουμε επίσης ότι το αίτημα τους απορρίφθηκε, παρόλο που το ζητούμενο ήταν να ορισθούν κριτήρια βασισμένα στην κείμενη νομοθεσία και στις διατάξεις που αφορούν το καθηκοντολόγιο των επιμέρους ειδικοτήτων Ε.Ε.Π. και τη λειτουργία των δομών ειδικής αγωγής.

Το ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα είναι: Για ποιο λόγο δεν τέθηκαν εξαρχής σαφή και γνωστά σε όλους κριτήρια; Για ποιο λόγο απορρίφθηκαν κριτήρια που βασίζονται στην κοινή λογική και την υπάρχουσα νομοθεσία; Πώς κινήθηκε η επιτροπή χωρίς ορισμένα εκ των προτέρων κριτήρια; Πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για “κριτήρια που θα έχουν μόνιμη ισχύ”, όταν αυτά δεν έχουν ορισθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν κοινοποιηθεί, όπως είναι (ηθικά και νομικά) αναμενόμενο;

Τα πράγματα θα ήταν πιο ξεκάθαρα και η δυσλειτουργία θα είχε πιθανά αποφευχθεί, αν η επιτροπή είχε αναλάβει εξαρχής καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο συνθέτοντας ένα σαφές πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων με βάση το οποίο θα δεσμεύονταν στη συνέχεια να κινηθούν τα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Το γεγονός ότι δόθηκε στην επιτροπή η αρμοδιότητα για έκδοση αποφάσεων σχετικά με όλα τα μεταπτυχιακά σε πανελλαδικό επίπεδο (1137 στο σύνολο) ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Η εικόνα που δίνεται εν τέλει είναι ότι η επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά σε κανέναν από τους δύο ρόλους: Ούτε εξέδωσε ένα σαφές πλαίσιο θεσμοθετημένων κριτηρίων συνάφειας, ούτε μπόρεσε να επιτελέσει χωρίς προβλήματα και λάθη το δυσανάλογα μεγάλο έργο της έκδοσης αποφάσεων για τις συνάφειες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, καλούμαστε πλέον όλοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, να διεκδικήσουμε δυστυχώς όχι μόνο το αυτονόητο, αλλά και το λογικό, νόμιμο, ηθικό και ανθρώπινο.

Αγγελική Τζάλλα, ψυχολόγος στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ερμούπολης, αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου

Φωτεινή Ζαγγάτση, ψυχολόγος στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου