Η σχετική συζήτηση και τα άλλα θέματα που θέσαμε στην συνεδρίαση

Την Δευτέρα 23/1/2017 συνεδρίασε για μια ακόμη φορά το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας με θέμα την εκλογή προεδρείου. Επειδή το ζήτημα παρατραβάει και είναι κρίσιμο, παραθέτουμε τις σχετικές συζητήσεις στην συνεδρίαση και αναλυτικά την τοποθέτηση των μελών μας στην συνεδρίαση.

Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των υποστηρικτών του αναλογικού προεδρείου και αφού διαπίστωσε πως για ακόμη μια φορά δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπο για την συγκρότηση του προεδρείου προχώρησε, περίπου, στην ακόλουθη δήλωση:

-Η παράταξή μας από το 2011 ως και το 2016 είχε διατυπώσει θέσεις που είχαν υιοθετηθεί από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων της ΕΛΜΕ. Σε αυτές τις θέσεις υπήρξε σύγκλιση και με άλλες παρατάξεις. Με βάση το γεγονός αυτό, αλλά και την εκλογική δύναμη που μας έδιναν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι, προσπαθήσαμε αυτά τα χρόνια να λειτουργήσουμε ως ρυθμιστές στην εκλογή προεδρείου και συμβάλλαμε, κυρίως εμείς, στην συγκρότηση προεδρείων από τις πρώτες συνεδριάσεις. Σήμερα πλέον η σύγκλιση αυτή δεν ισχύει, καθώς βλέπουμε μια μετατόπιση της κυβερνητικής παράταξης των ΣΥΝΕΚ σε θέσεις που πλησιάζουν τις θέσεις της ΔΑΚΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού είναι η μαθητεία στα ΕΠΑΛ και η αξιολόγηση. Θέματα τα οποία έχουν αρχίσει να απασχολούν ξανά τον κλάδο και πλέον ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ συμφωνούν. Επομένως η συγκρότηση είναι ευθύνη πλέον αυτών των δυνάμεων, που με τα αριθμητικά δεδομένα (3 μέλη ΔΑΚΕ και 2 ΣΥΝΕΚ), έχουν την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται και μπορούν να εκλέξουν προεδρείο.

Η ψήφος, η όποια ψήφος, δεν μπορεί να είναι ούτε “τεχνική” ούτε “τεχνητή”. Η ψήφος είναι ιερή, κατατίθεται με άκρως πολιτικά κριτήρια και εμπεριέχει την απόλυτη ευθύνη του αποτελέσματός της. Ακόμη και αυτό που λένε οι ΣΥΝΕΚ για “εξ αρχής συμφωνία όλων των παρατάξεων για εκλογή, από κοινού, αναλογικού προεδρείου” είναι μια πολιτική θέση και, προφανώς, από αυτή προκύπτει προεδρείο με πολιτικά χαρακτηριστικά με τα οποία εμείς δεν συμφωνούμε! Ποτέ δεν ήταν θέση μας το, από κοινού, αναλογικό προεδρείο!

Νομίζαμε πως μέχρι τώρα η δυστοκία ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ να συγκροτήσουν προεδρείο, παρότι στην διαδικασία της συγκρότησης (αναλογικό) συμφωνούν, οφείλονταν σε επικοινωνιακούς λόγους. Ότι δηλαδή οι ΣΥΝΕΚ καθυστερούν την συγκρότηση για να γίνει αποδεκτό από τους ψηφοφόρους τους πως η μεταξύ τους συνεργασία ήταν η μοναδική λύση, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για διαφορετική μορφή προεδρείου.

Σήμερα όμως, μετά από τέσσερις άκαρπες προσπάθειες, διαπιστώνουμε πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα. Ρωτάμε λοιπόν: Γιατί οι ΣΥΝΕΚ παρόλο που στην ΟΛΜΕ, αλλά και σε άλλες ΕΛΜΕ, δημιουργούν “αναλογικά προεδρεία” με την ΔΑΚΕ και χωρίς την συμμετοχή των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, στην Ημαθία δεν προχωρούν σε μια τέτοια συγκρότηση; Γιατί θέτουν ως βασική προϋπόθεση την συμμετοχή στο προεδρείο του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ; Δεν ξέρουν πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιδιώκουν να επιβάλλουν, ντε και καλά, τη συμμετοχή κάποιου στο προεδρείο όταν ο ίδιος δεν το επιθυμεί;

Θεωρούμε πως οι ΣΥΝΕΚ δεν επιθυμούν ή τουλάχιστον βολεύονται με την μη συγκρότηση του προεδρείου. Σαν κυβερνητική παράταξη θέλουν ένα αποδυναμωμένο σωματείο, ακριβώς στα πρότυπα της ΑΔΕΔΥ, που εδώ και χρόνια δεν εκλέγει προεδρείο. Επειδή όμως η ΕΛΜΕ οφείλει να επιδείξει, ιδιαίτερα στα τοπικά ζητήματα (προβλήματα σχολείων, τοποθετήσεις συναδέλφων, αποφάσεις ΠΥΣΔΕ κτλ) μια δυναμική και έντονη παρουσία, επιλέγουν να προτιμήσουν την μη εκλογή και την παραμονή στο προεδρείο των μελών του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ αφού μέχρι την εκλογή νέου προεδρείου χρέη, τυπικά τουλάχιστον, εκτελεί το παλαιό.

Όμως και η πρόταση τους για αναλογικό προεδρείο, με απαραίτητη την συμμετοχή της παράταξής μας, μόνο αθώα δεν είναι. Θέλουν, στην περίπτωση που ψηφιστεί, να μας θεωρούνσυν υπεύθυνους για πράξεις και αποφάσεις με τις οποίες δεν θα συμφωνούμε και προφανώς δεν μπορούμε να φέρουμε την ευθύνη τους.

Τέλος, όλη αυτή η κωλυσιεργία στην συγκρότηση του νέου ΔΣ, καθώς και η πρόθεση των ΣΥΝΕΚ είτε να διατηρήσουν τα μέλη μας στις θέσεις του Προέδρου και του Γ. Γραμματέα (σημαντικότερες καταστατικά θέσεις), με την μη εκλογή νέου προεδρείου, είτε να μας ψηφίσουν για το νέο προεδρείο, δείχνει κάτι σημαντικό: Δείχνει σαφέστατα πως όλα αυτά που μας καταλόγισαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, δεν ήταν τίποτε άλλο από λάσπη στον ανεμιστήρα. Γιατί πολύ απλά, αν όσα μας καταλόγισαν ήταν αλήθεια, προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θα στήριζαν με την ψήφο τους την συμμετοχή μας στο προεδρείο. Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως η εμπιστοσύνη και η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτικές-συνδικαλιστικές παρατάξεις μπορεί να επιτευχθεί μέσω του διαλόγου, των κοινών θέσεων και της κοινής δράσης. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και επίπονη. Αντίθετα, η όποια συνεργασία επιτευχθεί, μπορεί να διαλυθεί σε μια στιγμή, από την στάση κάποιας πολιτικής δύναμης.

Εμείς παραμένουμε συνεπείς στις θέσεις μας αλλά και στην άποψη μας για το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ρόλος καθαρά αντιπολιτευτικός απέναντι στην όποια κυβέρνηση. Είμαστε λοιπόν, όπως πάντα, αντιπολίτευση τόσο στην κάθε κυβέρνηση, όσο και σε κάθε άλλη συνδικαλιστική παράταξη που θέλει να υιοθετεί για τον εαυτό της το ρόλο της κυβερνητικής παράταξης.

Η ΔΑΚΕ τόνισε πως πρέπει να βγει άμεσα προεδρείο. Πως είναι μια παράταξη που έχει αγωνιστεί και έχει αναδείξει την δική της δυναμική και πως η πρότασή της για αναλογικό προεδρείο, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ, είναι η λύση στο αδιέξοδο.

Οι ΣΥΝΕΚ είπαν πως θεωρούν πολιτικό κάθε προεδρείο με την συμμετοχή δύο παρατάξεων και πως ήδη έχουν κάνει μια υποχώρηση με το να δεχθούν να μπουν στο προεδρείο με την ΔΑΚΕ. Πως πέρυσι η συμμετοχή της ΔΑΚΕ τους ανάγκασε να παραιτηθούν από τη θέση του Αντιπροέδρου(!!!), όπου είχαν εκλεγεί και με την ψήφο του ΠΑΜΕ και με την ψήφο του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.

Η τελευταία αυτή δήλωση αποτελεί βέβαια έκπληξη αφού: α) Επιτέλους οι ΣΥΝΕΚ ομολογούν πως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ και ΠΑΜΕ τους είχαν εκλέξει στην θέση του αντιπροέδρου, κάτι που συνειδητά “ξεχνούσαν” όλο αυτό το διάστημα και β) Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η παραίτησή τους δεν έγινε λόγω της συμμετοχής της ΔΑΚΕ, αλλά λόγω της άρνησης των άλλων παρατάξεων να ψηφίσουν διορισμένο μέλος τους στο ΠΥΣΔΕ για Γ. Γραμματέα της ΕΛΜΕ. Φαίνεται πως τελικά καταλαβαίνουν πως στα σωματεία δεν μπορεί να εκλέγονται εκπρόσωποι των εργοδοτών και προσπαθούν να καλύψουν ότι έγινε πέρυσι με, εκ των υστέρων βέβαια, νέες δικαιολογίες.

Οι ΣΥΝΕΚ επανήλθαν λέγοντας πως δεν πετάνε αυτοί λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά άλλοι και πως, σε μια σειρά θέματα όπως η μαθητεία, η θέση τους δεν έχει αλλάξει.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην εκλεγεί πάλι προεδρείο στην ΕΛΜΕ.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Στη συνέχεια της συνεδρίασης τα μέλη της παράταξής μας έθεσαν το θέμα των δημιουργικών εργασιών στα Λύκεια, των Θεματικών Εβδομάδων στα Γυμνάσια και της μαθητείας στα ΕΠΑΛ. Ζητήσαμε να μάθουμε, αν θα συζητηθούν τα κείμενα που είχαν ήδη κατατεθεί στο ΔΣ. Στην απάντηση των άλλων παρατάξεων πως έχει ήδη βγάλει ανακοινώσεις η ΟΛΜΕ, απαντήσαμε πως δεν μας καλύπτουν οι ανακοινώσεις αυτές και ζητήσαμε να τοποθετηθούμε. Θέσαμε λοιπόν τα εξής:

  1. Οι ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ (με ψήφους ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ) δεν μας καλύπτουν. Δεν προβλέπουν καν συνδικαλιστική στήριξη συναδέλφων που θα θελήσουν να εναντιωθούν στα παραπάνω.
  2. Από τα κείμενα της ΟΛΜΕ ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται τα μέτρα, στην ουσία τους κι όχι στην διαδικασία, ως θετικά και μάλιστα κάποια από αυτά ότι είναι θέσεις της ΟΛΜΕ. Όμως τα μέτρα αυτά είναι τμηματικά αποσπασματικά ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την δομή της Β΄θμιας Εκπαίδευσης, που έχει διαφανεί από τα κείμενα του “Εθνικού Διαλόγου”. Η κυβέρνηση κατανοεί το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η δημοσίευση του συνολικού προγραμματισμού της και προσπαθεί σιγά – σιγά, κομμάτι – κομμάτι, να περάσει τα μέτρα που θα συνθέσουν το σχολείο από εδώ και μπρος. Η ΟΛΜΕ δεν μπορεί να μην βλέπει κάτι τέτοιο και να αρνείται την ανάλογη τοποθέτηση.
  3. Καταθέσαμε στο ΔΣ μια σειρά από αποφάσεις ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ και Συνεδρίων από όπου γίνεται σαφές πως οι θέσεις του συνδικάτου, που προφανώς δεν ψηφίσαμε μόνο εμείς,και οι σχεδιασμοί του υπουργείου δεν έχουν κοινά σημεία.
  4. Εμείς δε μένουμε σε παλαιότερες αποφάσεις. Μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να έχουν διαφορετικές απόψεις σήμερα. Ζητήσαμε λοιπόν να προκηρυχθεί έκτακτη ΓΣ για την Παρασκευή 27/1/2017 ώστε να γίνει ενημέρωση, τοποθετηθούν οι συνάδελφοι και να δούμε όλοι μας τι τελικά εκφράζει το σωματείο, τι πρέπει να γίνει και φυσικά να ενημερωθεί και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αν οι αποφάσεις μας έρχονται σε διάσταση με τις ανακοινώσεις του. Η ΓΣ πρέπει να γίνει σ’ αυτό το διάστημα γιατί ήδη οι συνάδελφοι στα σχολεία αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν με τις εγκύκλιους του υπουργείου. Σ’ αυτή τη ΓΣ είναι ευκαιρία να τοποθετηθεί και η κάθε παράταξη για τη στάση της στην εκλογή προεδρείου και οι συνάδελφοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Η πρόταση μας για ΓΣ καταψηφίστηκε από ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ γιατί, όπως είπαν, θα έπρεπε να περιμένουμε την ΟΛΜΕ να προκηρύξει ΓΣ με συγκεκριμένη θεματολογία.

Νέα συνεδρίαση του ΔΣ ορίστηκε για την Πέμπτη 2/2/2017

alt