: Αντιδράσεις προκάλεσε η αλλοίωση της φράσης “ο κακός πρωθυπουργός”, σε κείμενο του Γ. Θεοτοκά, στο οποίο διαγωνίστηκαν υποψήφιοι των . Τι σχολιάζει το υπ. Παιδείας και ο Σ. Στραγηγάκης στο News 24/7

Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από την αρμόδια Επιτροπή Εξετάσεων, σχετικά με την «αλλοίωση» σε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι 19.000 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και φέρεται να προκάλεσε αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν την Τρίτη στη και σε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30.

Το κομμάτι του Θεοτοκά που έπεσε στις εξετάσεις είναι από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.

Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό». Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους στο σημείο αυτό αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Με λίγα λόγια αντικαταστάθηκε ο «κουφός πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» με τον «κακό επιστήμονα».

Για πάγια τακτική κάνει λόγο το και ουσιαστικά υπενθυμίζει ότι τα αποσπάσματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι τις περισσότερες φορές, διασκευές και ως εκ τούτου, σχεδόν κάθε χρόνο παραφράζονται λέξεις ή φράσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, χαρακτηρίζει το γεγονός ως «πράξη πολιτικής ορθότητας», καθώς η κάθε αρμόδια επιτροπή διατηρεί πάντα την επιθυμία να μην θίγει πολιτικές ηγεσίες, υπουργούς ή πρωθυπουργούς. Ζητούμενο βέβαια τώρα αποτελεί το εάν θα ακολουθήσει αντίδραση των επιστημόνων.