Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων οργανώνει το 2017 το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας – Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο της Άνδρου, από 9 έως 16 Ιουλίου, με θέμα: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου».

Ειδικότερα, η ακαδημαϊκή δράση οργανώνεται από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Π.Τ.Ν. και θα καλύψει τις θεματικές:

-Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.

-Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία. Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.

-Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός. Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία. Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Ελλάδος) και προσφέρεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Γεώργιος Καψάλης και ακαδημαϊκή υπεύθυνη η Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ενώ το πρόγραμμα στηρίζουν ενεργά για τρίτη συνεχή χρονιά οι εκδόσεις Gutenberg.

Η ανακοίνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του συλλογικού τόμου Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα που επιμελήθηκε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο τόμος εντάσσεται στη Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Gutenberg και σχεδιάστηκε καλλιτεχνικά από τον κ. Γιάννη Μαμάη. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Περικλής Πολίτης, Αν. Καθηγητής Τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ, Λίνα Ρόζη, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Fellow CHS – GR, Harvard University και Γιάννης Μαμάης, Διευθυντής Πολιτιστικού Προγράμματος 3ου Θερινού Πανεπιστημίου και η επιμελήτρια του τόμου.

Όλοι τους αναφέρθηκαν με ιδιαιτέρως επαινετικά λόγια στο Θερινό Πανεπιστήμιο και τη διεθνή απήχησή του, τονίζοντας ότι ως ένα θερινό σχολείο πρότυπο, υπηρετεί με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο τις αρχές και τις αξίες της προώθησης της ελληνικής γλώσσας και της διασύνδεσής της με τα μέσα ενημέρωσης. Συγκινητικές ήταν οι εγκωμιαστικές κρίσεις των φοιτητών που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση και όρισαν την επόμενη συνάντησή τους το ερχόμενο καλοκαίρι στην Άνδρο. Το πρόγραμμα εξήρε και σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Διονύσης Τσακνής, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω ίωσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων από τον ακαδημαϊκό χώρο οι κ.κ. Τζ. Παγγέ, Μ. Κακαβούλια, Ν. Μήτσης, Γ. Πανούσης, Α. Γιώτσα, Θ. Μιχάλης, Ρ. Δαλιανούδη, από τον χώρο της πολιτικής οι κ.κ. Σπ. Ταλιαδούρος, Ζ. Μακρή, Φ. Σαχινίδης, Ρ. Ζήση, ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο εκδότης κ. Γ. Δαρδανός, ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κ. Ζορμπάς, από τον δημοσιογραφικό κόσμο οι κ.κ. Π. Σόμπολος, Ν. Σπαγαδώρου, Ν. Θρασυβούλου, Μ. Φωτοπούλου, Ε. Μαλλιαρού, Μ. Κλαυδιανού, Λ. Λάππα, ο εικαστικός Β. Πράπας, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής εταιρείας FAST FERRIES που θα μεταφέρει δωρεάν τους σπουδαστές στην Άνδρο κ.ά.

Πληροφορίες για εγγραφές στο email: και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr.