Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”

Η ενδοκυβερνητική διαμάχη που ανέκυψε με αφορμή τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων έχει επιλυθεί; Ποια είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης;

Εξακόσιες προκηρύξεις θέσεων (ήδη έγινε), η μη απόλυση ουδενός έως να ολοκληρωθεί η διαδικασία (προβλέπεται από το νόμο), η πρόσληψη αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ (έγινε ήδη η προκήρυξη και την επόμενη εβδομάδα θα έχει αναδειχτεί), αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα (μέσα σε ένα μήνα όπως ορίζει η προκήρυξη) και τέλος νέα προκήρυξη θέσεων, εάν από την αξιολόγηση προκύψει η ανάγκη. Έως την 5η Αυγούστου θα έχουμε αποτελέσματα. Θυμίζω πως η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, άρα όλες οι άλλες γνώμες περιττεύουν.

Πιστεύετε ότι η διαφωνία αυτή , όπως και άλλες που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ υπουργών, για επιμέρους πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τερματισμό της θητείας αυτής της κυβέρνησης;

Σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης είναι δικομματική. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες, αφού είμαστε δύο όχι απλώς άλλοι, αλλά και διαφορετικοί στις ιδέες, στην πολιτική φιλοσοφία και στις κοινωνικές αναφορές, πολιτικοί σχηματισμοί. Θα ζήσουμε με τις διαφωνίες μας, αφού το πρωτεύον για όλους μας είναι η ρύθμιση του δημόσιου χρέους, η εξάλειψη της ύφεσης και η μείωση της ανεργίας.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Δύο σκέψεις είναι υποχρεωτικές επ’ αυτού που με ρωτάτε. Η πρώτη αφορά τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε προβλέπεται από το Σύνταγμα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή. Αν δεν συγκεντρωθούν 180 ψήφοι, μέσα σε δέκα ημέρες προκηρύσσονται εκλογές. Η διαδικασία αυτή, σε ανύποπτο χρόνο έχει γίνει ερμηνευτικά δεκτό, μπορεί να γίνει και δύο-τρεις μήνες νωρίτερα. Η δεύτερη αφορά την περίπτωση που συγκεντρώνονται 180 ψήφοι. Τότε η Βουλή αυτή μπορεί να φθάσει έως το 2016. Η συγκέντρωση των 180 ψήφων εξαρτάται, όμως, από το πολιτικό κλίμα της στιγμής που θα γίνει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με τη γραμμή που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ, και αν η γραμμή μας μετατραπεί σε κυβερνητική πολιτική, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο αυτό.

Σε πολιτικό επίπεδο οι δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες μέχρι που φθάνουν;

Οι φιλοδοξίες εν μέσω κρίσης, ακούγονται, μοιάζουν και είναι, ασύμφορες για τη χώρα, ματαιοδοξίες. Φιλοδοξία μου είναι στις εθνικές εκλογές να είμαστε ως ΕΛΙΑ διψήφιοι. Και θα είμαστε.

Θα βλέπατε την ΕΛΙΑ να αντικαθιστά το ΠΑΣΟΚ;

Όχι. Στο μυαλό μου έχω τη διασύνδεση στην πολιτική πρακτική και στη συνείδηση των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ με την ΕΛΙΑ και αντιστρόφως. Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, η Δυναμική Ελλάδα, η Πρωτοβουλία Β και οι άλλες κινήσεις που συγκροτούμε την ΕΛΙΑ, ανταποκριθήκαμε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουμε σε ιδρυτικό Συνέδριο το φθινόπωρο. Και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε όλοι μαζί τις αποφάσεις που θα οδηγούν εκεί. Με βάση αυτές τις αποφάσεις θα απευθυνθούμε στον κόσμο και στους φορείς της Κεντροαριστεράς. Ο χώρος μας είναι σε κίνηση. Κι αυτό είναι θετικό. Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες, αφού συζητήσουμε με τον συνάδελφο Χρήστο Αηδόνη, θα πάρουμε αποφάσεις για τη συνεργασία μας και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ήδη στην πράξη αυτό γίνεται, αλλά θα πρέπει να πάρει και θεσμική μορφή, όπως έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο.

Θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον συνεργασία ΕΛΙΑΣ με το ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια πολιτική και προγραμματική βάση;

Όχι. Τί ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε λίγο θα γίνει συνείδηση πως δεν έχει πολιτική ατζέντα. Η προστασία του δημόσιου χώρου και της δημόσιας περιουσίας είναι πολιτικές που ήδη προωθεί και θα προωθήσει η Κεντροαριστερά. Κι ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει πλάτη ούτε καν στην προσπάθεια διευθέτησης του δημόσιου χρέους. Τέλος, σε όποια στελέχη της Κεντροαριστεράς κάνουν το σφάλμα να απευθυνθούν έστω έμμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, επώνυμα στελέχη του ανταπαντούν με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Δεν υπάρχει λοιπόν προοπτική για μια τέτοια συνεργασία.

Σας κατηγορούν ότι ανατρέπετε τις πολιτικές του προκατόχου σας . Κατά πόσο ισχύει αυτό;

Η κριτική αυτή ήταν πολύ βιαστική και παρέβλεπε τις δηλώσεις και τις αποφάσεις μας στο υπουργείο παιδείας. Θα εφαρμόσω τις πολιτικές της Άννας Διαμαντοπούλου και του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Μόνο διορθωτικές θα είναι οι παρεμβάσεις μου, εκεί που η ίδια η πράξη αναδεικνύει προβλήματα. Πχ, μια πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, του 2014, ενώ δεν το προβλέπει, στην πράξη οδηγεί στην ανάγκη ανά τριετία επαναπιστοποίησης των τίτλων πληροφορικής, εκτός αν αυτόν τον τίτλο τον έχει παράσχει ένας μόνο και συγκεκριμένος πιστοποιητής! Πρόκειται για αντισυνταγματική, αλλά και απολύτως παράξενη ρύθμιση! Δηλαδή αυτό να μην διορθωθεί;

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των διοικητικών στα Πανεπιστήμια;

Με ειλικρινή κατανόηση, έως να δοθεί η τελική λύση στο θέμα της διαθεσιμότητας τον Αύγουστο. Μόνη μου διαφωνία οι καταλήψεις και η διακοπή της λειτουργίας του ΕΜΠ. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν έχει κανείς δικαίωμα να τα κλείνει. Μόνο οι πόλεμοι τα κλείνουν δυστυχώς και τα γκρεμίζουν. Τους εργαζομένους του Πολυτεχνείου τους είδα δύο φορές σε ανοικτή συζήτηση, παρουσία του Τύπου. Τώρα ειδικά, με το νέο σύστημα μετεγγραφών που ψηφίστηκε τον Μάιο, μας είναι απολύτως απαραίτητοι.

Τι αλλάζει στο σύστημα των μετεγγραφών και πόσο μπορεί αυτό να βοηθήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό;

Το σύστημα άλλαξε και έγινε πολύ φιλικό προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες τον Μάιο, από την Βουλή, με πρόταση του κ. Αρβανιτόπουλου.
Συμφωνώ με τις επιλογές του. Θα προσθέσουμε και το εισοδηματικό κριτήριο των 24.000 ευρώ. Μια οικογένεια με αυτό το εισόδημα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί δύο και τρία σπίτια. Κι ακόμη, θα προσπαθήσουμε να συντομεύσουμε το χρόνο λήψης των αποφάσεων. Αύριο στο Υπουργείο έχουμε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Πρυτάνεων και των Προέδρων των ΑΤΕΙ για να πάρουμε από κοινού πρακτικές αποφάσεις. Μην ξεχνάτε, πως ό νόμος ορίζει πως τα οικεία τμήματα παίρνουν τις αποφάσεις για τους μετεγγραφόμενους. Το θέμα το συζητήσαμε και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Θεωρείτε πετυχημένο το θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων. Θα τον διατηρήσετε και πως θα τον βελτιώσετε;

Είναι ένας καλός θεσμός, γιατί μέσω αυτού μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα ως προς τις περισσότερες γνώσεις και η κριτική ικανότητα των μαθητών. Και αφορά εκτός των άλλων και το νέο σύστημα εισόδου στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, που έχει νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί σε δύο χρόνια. Δεν θα τα αλλάξουμε αυτά. Αλλά ίσως χρειαστεί κάτι να κάνουμε για να βοηθήσουμε και τον θεσμό και τους μαθητές, αν το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διαπιστώσει, μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης, πως η βεβιασμένη φέτος εφαρμογή του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Θυμίζω πως τα θέματα της τράπεζας δόθηκαν στις 27 Μαΐου και οι εξετάσεις άρχισαν στις 29! Και πως το Ινστιτούτο πρότεινε τότε την αναβολή εφαρμογής. Οι παρενέργειες αφορούσαν την ποιότητα ορισμένων θεμάτων, το βεβιασμένο χαρακτήρα της εφαρμογής, την αποθέωση της ανάγκης για περισσότερα φροντιστήρια μέσα στην εξεταστική περίοδο. Για το επόμενο έτος τα θέματα θα δοθούν από το φθινόπωρο. Πριν ορκιστώ καλά-καλά, με πρόλαβαν οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε χωρίς να καταργήσουμε έναν καλό θεσμό, ορισμένοι ultras την θεώρησαν δήθεν αντιεκσυγχρονιστική κοκ. Τους ακούω με θλίψη.

Πόσο έτοιμοι θα είστε για την έναρξη του νέου σχολικού έτους και τι θα αλλάξει σε βιβλία εκπαιδευτικούς και σχολικό πρόγραμμα;

Όπως με ενημέρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος οι μεταθέσεις για γραφειοκρατικούς λόγους πήγαν δύο μήνες πίσω. Άρα όλο το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετατάξεων και αναπληρώσεων πήγε πολύ πίσω. Κι ακόμη, τα κενά που θα καλύψουν οι αναπληρώσεις θα είναι περίπου 22-24.000, όπως ενημερώνομαι, δίχως να ξέρω ακόμη αν οι αριθμοί αυτοί είναι ακριβείς. Γι’ αυτό και δεν αλλάξαμε την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που θα γίνει όπως πέρσι. Ο υφυπουργός κ. Δεμερτζόπουλος και για το προηγούμενο και για αυτό το θέμα, μαζί με τις υπηρεσίες του υπουργείου δουλεύουν με φανατισμό για να προλάβουμε. Θα επισκεφθώ πολλές ακριτικές περιοχές της χώρας για να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερο.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .