28-06-14 Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/06/2014 - 13:02 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Κύριε υπουργέ οι ρυθμίσεις που ανακοινώσατε για τις μετεγγραφές των φοιτητών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ προχθές , θα ισχύουν για πάντα, ή θα έρθει κάποιος άλλος υπουργός στη θέση σας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και θα πει “όλα από την αρχή”

.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στο Υπουργείο, δηλώσαμε ότι θα αποφύγουμε τις εκπλήξεις και τους αιφνιδιασμούς σε όλα τα επίπεδα. Από τους μαθητές/σπουδαστές και τις οικογένειές τους έως το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Κατά συνέπεια λογικές «όλα από την αρχή» δεν βρίσκονται στο σκεπτικό μας. Η Διοίκηση οφείλει να έχει συνέχεια, ιδίως μάλιστα σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα όπως η Παιδεία. Για τις μετεγγραφές των φοιτητών, γνωρίζετε πως έχουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο από το Μάιο. Αυτό που εγώ είπα είναι πως στις θετικές του ρυθμίσεις θα προσθέσουμε και μια εισοδηματική παράμετρο, όχι για να περικόψουμε τους δικαιούχους αλλά για να συμπεριλάβουμε και άλλους, οικογένειες που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διατήρησης διάσπαρτων νοικοκυριών σε πολλές πόλεις της χώρας. Είναι από αυτά που μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια της υπόσχεσής μας για στήριξη των πολιτών στην καθημερινότητα και στα πολλαπλά τους βάρη.

Γιατί η πολιτεία, μέσα από τα θεσμικά της όργανα το ανώτατο συμβούλιο παιδείας, ο Υπουργός παιδείας, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς , οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα για την παιδεία που δεν θα αλλάζει με όποιον άλλον υπουργό ή διαφορετική Κυβέρνηση, αλλά θα μπορεί η γενική κατεύθυνση να διατηρείται για μια πενταετία κ. Λοβέρδο. Τι είναι αυτό που το εμποδίζει , εσείς τι μπορείτε να κάνετε προς αυτή τη κατεύθυνση;

Διατυπώνετε ένα απόλυτα εύλογο όσο και διαχρονικό ερώτημα που είναι τελικά και το μεγάλο ζητούμενο. Αν στη χώρα μας είναι αναγκαία γενικά η συναίνεση, στο χώρο της Παιδείας, που είναι η βάση για όλα τα άλλα, η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική. Στο μέτρο που μου αναλογεί, θα προσπαθήσω έμπρακτα να συμβάλλω στη δημιουργία αυτής της αναγκαίας «κουλτούρας» και όπου αυτό είναι εφικτό θα κινηθούμε συναινετικά. Η συνεχής ανταλλαγή απόψεων και η συνδιαμόρφωση πολιτικών διακομματικά αλλά και σε συνεργασία με τους Φορείς του χώρου είναι στην πρόθεσή μας και θα δείξουμε άμεσα δείγματα γραφής.

Σκέφτεστε από τώρα να αλλάξετε το τρόπο εισαγωγής των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια του χρόνου μέσα από ένα λιγότερο επώδυνο τρόπο;

Στον τομέα αυτόν, που μέσα από τις συνεχείς και ριζικές αλλαγές έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρηθεί, δεν σχεδιάζουμε επεμβάσεις. Θα εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, με ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις εάν αυτό κριθεί αναγκαίο με βάση τις παρατηρήσεις από τη φετινή χρονιά.

Λέτε συνεχώς πως η κυβέρνηση χρειάζεται να αλλάξει σελίδα. Όμως, πως θα γίνει αυτό όταν για παράδειγμα, συνεχώς αρμόδιοι Υπουργοί μιλούνε για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις ή όταν μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά στην εφορία;

Η απορία σας είναι εύλογη. Υπάρχει μια φαινομενική αντίφαση. Υπάρχει όμως και καθαρή απάντηση που πρέπει να δίνεται και να είναι πειστική, γιατί αποτελεί για εμάς όρο αξιοπιστίας και κριτήριο επιτυχίας στο έργο μας. Αυτό που πρωταρχικά πρέπει να τονίζεται είναι ότι εμείς –τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα αλλά και τους Υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ- δεν λαϊκίζουμε! Δεν το θέλουμε, δεν το επιλέγουμε. Είχαμε περιπέσει σε παρόμοια σφάλματα στο παρελθόν, το υποστήκαμε τον καιρό που μόνοι μας αναλάβαμε το βάρος της διακυβέρνησης, μάθαμε πια! Επομένως, ό,τι λέμε είναι ζυγισμένο και μετρημένο. Μιλάμε για παρεμβάσεις που είναι εφικτές και που σε μεγάλο βαθμό δεν απαιτούν δαπάνες. Χρήματα για παροχές δεν υπάρχουν και αυτό πια το ξέρουν όλοι. Αυτό που εμείς είπαμε και επιβεβαιώθηκε σε ανώτατο επίπεδο στην Κυβέρνηση είναι τώρα, που με τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και την αλλαγή στο διεθνές κλίμα αυτό είναι εφικτό, να «γυρίσουμε σελίδα» με παρεμβάσεις στην καθημερινότητα του πολίτη. Με παρεμβάσεις στην αδάπανη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ελάφρυνση των βαρών για τις οικογένειες. Οι ρυθμίσεις που έγιναν στο χώρο της Υγείας για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, οι δικές μας παρεμβάσεις στις μετεγγραφές, στη δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων, είναι τέτοιες κινήσεις.

Αυτό που λέτε περιέχει τη μορφή αντάρτικου στην κυβέρνηση;

Σε καμία περίπτωση, το δήλωσα και αλλού. Δεν είναι στην πρόθεσή μου αυτά. Τα αντάρτικα άλλωστε είναι για τα βουνά. Εμείς εδώ ήρθαμε για μάχη και πολλή δουλειά. Ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα αλλά και να ασχοληθούμε, στο βαθμό που θα έχουμε τον αναγκαίο χρόνο, με την ουσία, τον πυρήνα της Παιδείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Βλέπετε να βρίσκονται 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου δημοκρατίας ή θα πάμε σε εκλογές;

Δεν μπορώ να το κρίνω από τώρα. Είχα από νωρίς επισημάνει ότι είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή. Το πιστεύω ακόμα και το θεωρώ αναγκαίο. Από εκεί και μετά, όλα θα εξαρτηθούν από το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στη χώρα το φθινόπωρο. Αν έχουμε αξιοποιήσει τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουμε δώσει δείγμα γραφής, αν έχουμε πείσει ότι η χώρα βαδίζει με ασφάλεια προς την έξοδο, ο Πρόεδρος θα βγει από την παρούσα σύνθεση.

Με την ΕΛΙΑ και το ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδο τι γίνεται; Θα γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, της ελιάς, εσείς θα παραμείνετε ως έχετε ή σκέφτεστε να ενταχθείτε πολιτικά και οργανωτικά πάλι στο ΠΑΣΟΚ απ´ ό το οποίο διαγραφτήκατε; Θα διεκδικήσετε την προεδρία της Ελιάς;

Ο χώρος της κεντροαριστεράς, μετά την υπαρξιακή μάχη που έδωσε κατά τις εκλογές του Μαΐου, συνεχίζει την πορεία για την πλήρη του ανασυγκρότηση. Το αποτέλεσμα, όσο κι αν δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, ήταν θετικό. Από εδώ και στο εξής και έχοντας λάβει τις αποφάσεις και τα μηνύματα που ο λαός έστειλε στις εκλογές, οφείλουμε να πράξουμε ανάλογα. Αφενός λοιπόν προσαρμόζουμε την πολιτική μας στη λαϊκή εντολή και αφετέρου ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για συνένωση δυνάμεων και συνεργασία. Κρίσιμο ζήτημα και εδώ, να μη χάνεται πολιτικός χρόνος. Οι πολιτικές διαδικασίες πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και ο χώρος να οδηγηθεί σε ένα ισχυρό Ιδρυτικό Γεγονός. Προσωπικά έδωσα και συνεχίζω να δίνω τη μάχη από την πρώτη γραμμή, προσηλωμένος στο στόχο που δεν είναι άλλος από την επαναφορά της Παράταξης σε θέση πρωτεύουσας πολιτικής δύναμης. Η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από την Ελιά μπορεί να φέρει το χώρο σύντομα σε ποσοστά της τάξης του 15%. Για την προοπτική αυτή θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου σε διάφορα κόμματα της αριστεράς αλλά και σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως είστε εσείς. Θα απαντήσετε θετικά ή αρνητικά; Μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό σενάριο;

Με τα δεδομένα πού έχουμε, σε καμία περίπτωση. Θεμελιώνω την άρνησή μου σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τις θέσεις του και τη ρητορική του. Δεν συμμερίζεται ούτε και αυτόν τον αγώνα για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους. Σε κανένα θέμα δεν μπαίνει “κάτω από τη μπάρα” για να σηκώσουμε τα κοινά βάρη της χώρας και των πολιτών. Κι ο δεύτερος, σχετίζεται με ένα ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας: όποιο στέλεχος του χώρου μας προτείνει διάλογο μαζί τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με απρέπεια και εξευτελιστικούς όρους. Δεν τίθεται λοιπόν τέτοιο ζήτημα, εξ αντικειμένου άλλωστε.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral