Το υπουργείο Παιδείας φτιάχνει νέα Ιδρύματα, ωστόσο οι μηχανικοί των ΤΕΙ που τοποθετούνται στο κέντρο της εκπαιδευτικής επικαιρότητας ενόψει της λειτουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναζητούν το δίκιο τους στη Δικαιοσύνη.

 

Από την οποία και τελικά δικαιώνονται, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να εισπράξει το πρώτο του πρόστιμο για το θέμα των . Με απόφασή του μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να καταβάλει στους αιτούντες το ποσό των 25.000 ευρώ, επειδή δεν έχει ακόμη εκδώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους μηχανικούς των ΤΕΙ. Το αφορά παλαιότερη απόφαση του που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ξανά. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε χθες ότι «για πρώτη φορά» συγκροτήθηκε επιτροπή ανά ειδικότητα με συμμετοχή καθηγητών ΤΕΙ και πολυτεχνείων που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το έργο της, σύμφωνα με Τα Νέα.

ΠΡΩΤΗ ΠΟΙΝΗ. Βέβαια, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο φαίνεται να μην καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα καθώς επέβαλε στο υπουργείο Παιδείας μια πρώτη χρηματική ποινή. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, σε περίπτωση περαιτέρω αδικαιολόγητης καθυστέρησης συμμόρφωσης από το υπουργείο Παιδείας, μέσα σε εύλογο χρόνο οι αιτούντες μπορεί να υποβάλουν νέα αίτηση «προκειμένου να επιβληθεί στη Διοίκηση νέα κύρωση». Οι πέντε αιτούντες μηχανικοί με την προσφυγή τους παραπονέθηκαν για τη μη συμμόρφωση της Διοίκησης προς την προηγούμενη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε ύστερα από δική τους «άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της παραλείψεως της Διοικήσεως να προβεί στην έκδοση προεδρικού διατάγματος περί καθορισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του ανέφερε ότι η προώθηση Προεδρικού Διατάγματος για την απονομή των επίμαχων επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν έγινε γιατί καταργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι διατάξεις που προέβλεπαν τη λειτουργία του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ). Μετά τα παραπάνω ωστόσο, και ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, «τη σύσταση και συγκρότηση της επιτροπής, την υποβολή της σχετικής εισήγησης και την έκδοση προεδρικού διατάγματος», το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το ΣτΕ τη χορήγηση «εύλογης προθεσμίας» για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου.