Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Δημ: Τελικά, με ποιους όρους είστε στη νέα κυβέρνηση; Η πρόσφατη διαφωνία σας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολιάστηκε από πολλούς ως μια κίνηση με πολιτικά μηνύματα.

Υπ: Είμαι σε αυτή την κυβέρνηση γιατί γυρίζουμε σελίδα. Δεν διαφοροποιούμαι από την πολιτική της, άλλωστε όσα είπα έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσια και από τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Και ακόμη, οι θέσεις μου αποτελούν ειδικές στιγμές των ομιλιών μας στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ελιάς. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει πολιτική παροχών. Και αυτό γιατί χρήματα δεν υπάρχουν. Πρέπει όμως να εφαρμόσουμε πολιτικές που να τονώσουν την πραγματική οικονομία, όπως π.χ. ο συμψηφισμός του ΦΠΑ, οι ρυθμίσεις χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία με πάγωμα των παλαιών οφειλών ως το 2013 και με προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών. Και πάνω από όλα, η ρύθμιση του δημόσιου χρέους».

Δημ: Όλα αυτά οδηγούν σε ένα μακροπρόθεσμο πολιτικό στόχο; Θα θέσετε υποψηφιότητα για αρχηγός της Ελιάς στο επερχόμενο συνέδριο του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς;

Υπ: Θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς. Αλλωστε έχω ήδη βοηθήσει, και αυτό αναγνωρίζεται. Αν συγκεντρωθούν περισσότερες δυνάμεις γύρω από την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, μπορούμε να αναδειχτούμε τρίτο κόμμα και να περάσουμε το 15% στις εθνικές εκλογές. Θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή την προοπτική. Ετσι επιλέγω να απαντήσω στην ερώτησή σας.

Δημ: Πολλοί σχολιάζουν ότι έχουν ξεκινήσει οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Υπ: Ο χρόνος που έχουμε θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Η διαδικασία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τον Φεβρουάριο. Όπως όμως έχει προβλέψει ο συνταγματικός νομοθέτης, η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει και λίγους, όχι πολλούς ωστόσο, μήνες πιο νωρίς. Αρα όλα τα κόμματα πρέπει να είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Εμείς ωστόσο θέλουμε να υπάρξει η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία και αυτό θα προσπαθήσουμε. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για “προεδρική πλειοψηφία”, δηλαδή για συγκέντρωση άνω των 180 ψήφων. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από το πολιτικό κλίμα των επομένων μηνών. Αν ο κόσμος νιώσει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, τότε όλα είναι εφικτά.

Δημ: Στον χώρο της Παιδείας οι αλλαγές είναι συνεχείς και πολλοί σχολιάζουν ότι η διοίκηση δεν έχει συνέχεια…

Υπ: Όταν ανέλαβα το υπουργείο Παιδείας, το πρώτο που είπα ήταν ότι θα στηρίξω το έργο των προηγούμενων υπουργών. Και αυτό σκοπεύω να κάνω. Σκοπός μου είναι μόνο να παρέμβω διορθωτικά όπου η εφαρμογή των νόμων ή των πολιτικών αναδεικνύει προβλήματα ή λάθη. Σας παρακαλώ να θυμηθείτε ότι στην πρώτη ομιλία μου απευθύνθηκα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και στις οικογένειες των μαθητών και των φοιτητών να μην ανησυχούν, γιατί δεν θα αιφνιδιάσουμε. Δεν ήρθα εδώ με τη ματαιοδοξία να συνδέσω το όνομά μου με το υπουργείο Παιδείας ταλαιπωρώντας τους πολίτες και την Ελλάδα. Ηρθα για να βοηθήσω τα πράγματα να προχωρήσουν. Θα προσπαθήσω να είναι υπουργός της εκπαίδευσης, αλλά και της παιδείας.

Δημ: Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σας κατηγόρησαν ότι επιχειρείτε αλλαγή της πολιτικής του προκατόχου σας.

Υπ: Ναι, αλλά βιαστικά και αδίκως. Στην πραγματικότητα προέκυψαν ως τώρα μόνο δύο θέματα, της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Και στα δύο οι επιλογές μου ήταν απολύτως σωστές. Για τη διαθεσιμότητα μίλησα αρκετά, εντός και εκτός Βουλής. Για την έναρξη δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο η σχολική χρονιά να ξεκινήσει πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου. Πρώτον, δεν είχε ποτέ υπογραφεί· δεύτερον, οι εκλογές καθυστέρησαν τη λήξη της εφετινής σχολικής χρονιάς και, τρίτον και βασικότερο, ο πρώην υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, με ενημέρωσε ότι λόγω διοικητικών προβλημάτων καθυστέρησαν ενάμιση μήνα οι μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά. Αρα αναγκαστικά όλα πάνε πίσω. Η ανάγκη έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς χωρίς σοβαρά προβλήματα μας οδήγησε να επαναλάβουμε την περσινή απόφαση. Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις μεταθέσεις, να κάνουμε τις αποσπάσεις και να αντιμετωπίσουμε τα περίπου 25.000 κενά εκπαιδευτικών την επόμενη σχολική χρονιά. Και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιτρέπει προσλήψεις μόνο 2.000 ατόμων συνολικά. Μόνο όμως οι συνταξιοδοτήσεις εφέτος είναι περίπου 10.000…

Δημ: Τελικά λύθηκε συναινετικά ή να περιμένουμε και νέες εκρήξεις σε κυβερνητικό επίπεδο στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ; Οι ίδιοι προχωρούν τώρα σε νέες κινητοποιήσεις.

Υπ: Η απόφαση που πήραν ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Και επαναπροκηρύχθηκαν οι 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο πλαίσιο της διαϊδρυματικής κινητικότητας, και κανείς δεν απολύεται ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης. Και βάσει αυτής θα γίνει η νέα προκήρυξη, αν προκύψει ανάγκη για περισσότερες θέσεις. Παρακαλώ όσους βιάστηκαν να πουν ότι πρόθεσή μας ήταν μια ακυρωτική αναβολή, να κάνουν τώρα την αυτοκριτική τους.

Δημ: Για αυτό το θέμα συνάδελφοί σας σάς απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του «λαϊκιστή»…

Υπ: Προφανώς και έχουν άδικο. Εχω γνωστή ταυτότητα από την πορεία μου στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Το δείγμα γραφής μου το έδωσα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής διοίκησης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στον χώρο της Υγείας, το Ασφαλιστικό κτλ. Με αυτό τον τρόπο επέστρεψα γύρω στα 9 δισ. ευρώ ετησίως στα ταμεία του κράτους. Στήριξα τη χώρα μου στις πιο δύσκολες στιγμές της μετά τον Εμφύλιο. Ποτέ όμως δεν χτύπησα ανθρώπους στο ψαχνό. Προφανώς και δεν θα έκανα ανθρωποθυσίες στο υπουργείο Παιδείας. Στην πολιτική πάντα κάποιοι θα έχουν αντιρρήσεις για όσα αποφασίζεις. Το ζήτημα είναι να έχεις πειστεί ότι οι αποφάσεις σου είναι ορθές.

Δημ: Ο νόμος για το νέο Λύκειο θα εφαρμοστεί όπως έχει; Με την Τράπεζα θεμάτων τι θα γίνει;

Υπ: Καμία συζήτηση περί αλλαγής δεν έχει γίνει. Ενημερωνόμαστε ακόμη. Η Τράπεζα θεμάτων, όπως με ενημέρωσαν αρμοδίως, είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός. Αλλά εφαρμόστηκε πιεστικά και βιαστικά, όπως αρμοδίως επίσης μου ειπώθηκε, εφέτος. Τα παιδιά δεν είχαν τον χρόνο να ενημερωθούν σωστά, αλλά ακούω και ότι συμπεριλήφθησαν θέματα χωρίς αυστηρό έλεγχο και υπό την πίεση του χρόνου. Ετσι μπορώ να δώσω μια κάποια εξήγηση για τις διαμαρτυρίες που δέχτηκα. Θα δούμε από τα βαθμολογικά στοιχεία αν υπάρχουν προβλήματα και αν χρειάζεται μια διορθωτική παρέμβαση, διότι όπως ξέρετε η επίδοση των μαθητών σε αυτές τις εξετάσεις θα επηρεάσει την επίδοσή τους ως προς την είσοδό τους στα ανώτατα ιδρύματα. Πάντως κανείς εδώ δεν σκέφτηκε κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.​

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .