ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στον REALFM

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM, στην δημοσιογράφο κ. Κ. Μακρή. Ο κ. Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις για:

Το αν η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές ή όχι: «Ως πολιτικός και ως πολίτης καταλαβαίνοντας τα σήματα των καιρών, βλέπω μια ανοιχτή διαδικασία μπροστά μας. Μια διαδικασία που για την οριστικοποιήσουμε έχουμε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Έχουμε τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος, στη βάση πια που έχει δημιουργηθεί. Δεν λέω ότι είναι καινούργια, ή ότι είναι απολύτως νέα, αλλά πάντως είναι άλλη σε σχέση με αυτές που είχαμε συνηθίσει και επειδή έχω την εμπειρία του 2009 έως και 2012, σας λέω κυρία Μακρή ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ανθρώπινα και πιο βολικά για τη χώρα απ’ ό,τι ήταν, γιατί έχει κάνει προσπάθεια η χώρα, έχει διανύσει δρόμο η χώρα μεγάλο.

Και από την άλλη πλευρά όταν αυτά ολοκληρωθούν, έχουμε μια συνέχεια η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάνει την επιτήρηση, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υπό επιτήρηση, πολλές, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά δεν θα έχει την εποπτεία που έχουμε γνωρίσει. Η σκληρή εποπτεία με τα χαρακτηριστικά που ξέρετε.

Είτε υπάρχει η πιστωτική γραμμή, είτε δεν υπάρχει, μεγαλύτερη ασφάλεια είναι το να υπάρχει, όταν υπάρχει πιστωτική γραμμή δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε στις αγορές. Γιατί γίνεται αυτή η παρεξήγηση; Η πιστωτική γραμμή είναι μια εξασφάλιση γι’ αυτόν που αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Πως ό,τι και να γίνει η χώρα χρηματοδοτείται. Μια χαρά είναι να υπάρχει πιστωτική γραμμή. Και εάν φαντάζεστε μνημόνια, όπως αυτά που υπογράψαμε το 2010 και σηκώσαμε στις πλάτες μας το 2012, δεν τα φαντάζεστε καλά τα πράγματα. Θα είναι μια καινούργια κατάσταση. Στην κατεύθυνση πάντως ότι θα ξανακάνουμε τα λάθη του 2009, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι. Όταν έτρεξαν τα ελλείμματα στα 35 δις και δεν είχαμε να πληρώσουμε όταν αναλάβαμε ως κυβέρνηση τις συντάξεις του ΙΚΑ. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Αυτό κατοχυρώνεται από την πορεία μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτή τη σχέση άλλης μορφής μιλάμε, για την οποία μιλούνε όλοι, αφού τελειώνει το πρόγραμμα ούτως ή άλλως το Δεκέμβρη του 2014, αυτή την άλλη σχέση αναζητούμε, την έχουμε αναζητήσει ορισμένοι και από την αρχή. Τα δικά μου κείμενα, όταν ήμουνα Υπουργός Υγείας το 2012 είναι χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την επιτύχουμε.

Μιλήσαμε για συναινετικές λύσεις. Λύσεις που θα προωθούν τη χώρα στις αγορές και δεν θα τις δημιουργούν προβλήματα και ας σκεφτούν και ορισμένοι που θα σκίζανε τα μνημόνια, τι είναι αυτό που θα δημιουργούσαν στη χώρα. Τι είναι αυτό που θα δημιουργούσαν στη χώρα. Σκεφτόμαστε μονόπλευρα. Δεν σκεφτόμαστε τις υπερβολές όταν βλέπουμε την κίνηση των αγορών. Η κίνηση των αγορών όταν βγούμε πραγματικά σε αυτές, δεν θα είναι απληροφόρητη και ανεξέλεγκτη. Θα είναι ενημερωμένη και το ΔΝΤ θα κάνει αυτή την ενημέρωση, που το ακούνε οι αγορές.

Για σκεφτείτε εκείνους που θα τα σκίσουν τα μνημόνια τι θα πάθει η χώρα, όταν τώρα δανείζεται με επιτόκια κάτω από 2% και μονίμως διαπραγματευόμαστε και επιτυγχάνουμε επέκταση των ορίων της αποπληρωμής των δανείων. Για βάλτε τα αυτά όταν η χώρα θα αναζητήσει χρήματα στις αγορές με το spreads στο 10 και με τα επιτόκια και εγώ δεν ξέρω πού.

Το αν μπορεί να υπάρξει συναίνεση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων για την εξεύρεση λύσης για το χρέος: «Ούτως ή άλλως στο ερώτημα αυτό εμείς ως ΠΑΣΟΚ απαντάμε θετικά από το 2012, όταν θέσαμε από την πρώτη στιγμή των εκλογών του Μαϊου, όταν βγήκε το αποτέλεσμα δηλαδή, ζήτημα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στα βάρη. Στα κυβερνητικά βάρη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Συνεχίσαμε να το κάνουμε αυτό, πάλι ως ΠΑΣΟΚ και ως χώρος γενικότερα πια όταν την άνοιξη που μας πέρασε και προ των ευρωεκλογών, θέταμε συνέχεια, τουλάχιστον συνεργασία για την διαχείριση του δημοσίου χρέους και μας έλεγαν όχι.

Θυμάμαι μια χαρακτηριστική δική μου εκπομπή στον «Ενικό» στον κ. Χατζηνικολάου, να απευθύνω την πρόσκληση αυτή στον κ. Μητρόπουλο και να εισπράττω μια απάντηση πάρα πολύ σκληρή. Πως όχι, δεν μπαίνουν κάτω από τη μπάρα. Εάν με ρωτάτε εάν πρέπει να συνεχίσουμε στη μία λογική, σας λέω ναι. Αν μου λέτε εάν πρέπει να πέσουμε στα γόνατα να παρακαλάμε και να φαντάζει αυτό πολιτική αδυναμία, ας λέω πως όχι. Αν είναι προκαταβολικά δεδομένη η άρνηση, εμείς θα επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση. Αλλά ο διάλογος δεν είναι γόνιμος. Και μάλιστα πολλές φορές η άρνηση κυρία Μακρή, είναι με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Και δεν το δεχόμαστε αυτό ούτε η πολιτική μας η αξιοπρέπεια το επιτρέπει, ούτε εμείς ως πρόσωπα το δεχόμαστε. Επιτέλους».

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων: «Ο νικητής των ευρωεκλογών ευνοείται. Αφού νίκησε στις ευρωεκλογές, δημιουργεί εντυπώσεις και ίσως και σε ορισμένο κόσμο και την πεποίθηση ότι θα είναι νικητής και των εκλογών. Το δικαιούται αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανείς να του το αρνηθεί. Κάθε πρώτος το γεύεται αυτό.

Ωστόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν παγιωθεί. Οι πολιτικοί συσχετισμοί θα παγιώνονται όταν η χώρα θα πηγαίνει στη Βουλή για προεδρικές εκλογές. Για εκλογές δηλαδή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί θα έχει κλείσει το 2014 και τα θέματα που λέγαμε πριν κυρία Μακρή, διότι θα είχε ανοίξει με έναν τρόπο το ζήτημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους και ο κόσμος θα έχει πια την επιλογή μπροστά του και θα λέει ότι εγώ επιμένω, ο κάθε πολίτης εννοώ με το εγώ, κάθε πολίτης θα σκέφτεται εάν θα τραβήξει το δρόμο του 3% ανάπτυξης, με έναν προϋπολογισμό ο οποίος κάτι έδωσε, μα και αν υπάρχουν πλεονάσματα, όπως έγινε και φέτος θα δώσει κι άλλα, ή εάν θα διαλέξει το δρόμο του αυτά να τα θέσει σε διακινδύνευση. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μας προβληματίζουν πάρα πολύ. Και είναι λογικό. Όπως προβληματίζουν όλα τα στελέχη του χώρου και όλους τους ψηφοφόρους του χώρου.

Εμείς επενδύουμε σε αυτό το κλείσιμο της χρονιάς με τους όρους που σας προείπα και επενδύουμε επίσης και στις εσωτερικές μας διαδικασίες, για τη διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη και πιστεύουμε ότι έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία στον πολίτη να μας κρίνει θετικότερα.

Η δύναμη στην κεντροαριστερά είμαστε εμείς και αυτό προέκυψε από την πραγματική κάλπη των ευρωεκλογών και τότε στις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι ήταν με μεγαλύτερες δυνάμεις απ’ ό,τι εμείς. Πιο ξεκούραστος πολιτικός χώρος, στον ίδιο χώρο περίπου με εμάς κινείται, λειτουργεί πιο ξεκούραστα απέναντι στη σχέση του με τους πολίτες. Και καλά κάνει δηλαδή.

Αλλά είδατε ότι οι συσχετισμοί αυτοί στην κάλπη άλλαξαν. Εμείς πορευόμαστε στο χώρο με κριτήριο τη δύναμη όπως τη δίνει η κάλπη και άλλωστε εάν ήθελα να μιλήσω και για δημοσκοπήσεις κάνοντας άλλου είδους σκέψεις, παράλληλες με τις δικές σας, θα έλεγα ότι η τελευταία, η χθεσινή δημοσκόπηση μας δείχνει πάνω από το Ποτάμι. Τι πάει να πει δηλαδή; Ότι με αυτό το κριτήριο το δημοσκοπικό θα κρίνουμε την εξέλιξη του τόπου και την δική μας;

Όχι. Ασφαλέστερος δείκτης και σίγουρος είναι η κάλπη. Και η κάλπη μας έδωσε πρωτεύοντα ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς στις 25 Μαϊου. Έτσι θα πορευτούμε.

Τις αλλαγές στο Δημοτικό: «Κάναμε μια συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Το όραμά μας είναι αλλαγές εκεί που διαμορφώνονται οι Έλληνες πολίτες. Αλλαγές εκεί που πάντα δίνανε το Υπουργείο Παιδείας λιγότερες δυνάμεις. Ο Υπουργός Παιδείας στην Ελλάδα, άσε που είναι υπουργός εκπαίδευσης και δεν είναι Παιδείας, αλλά συνδύαζε το ρόλο του με τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί αυτό ήταν το επικοινωνιακό.

Εδώ εμείς διαλέγουμε δρόμο μη επικοινωνιακό. Αφού έγιναν οι αλλαγές για το Λύκειο και για τα πανεπιστήμια και για τα ΤΕΙ, εμείς διαλέγουμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου. Παιδάκι κα Μακρή, 8, 9, 10, 11 χρονών κουβαλάει μια τσάντα 20 κιλά και παίρνει άχρηστες πληροφορίες, χωρίς να παίρνει παιδεία, που μισεί το σχολείο, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Λιγότερη ποσότητα ύλης, περισσότερη παιδεία, είναι το σύνθημά μας και με αυτό θα κινηθούμε ανοίγοντας το διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας τις επόμενες εβδομάδες του Οκτωβρίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα για να κυριολεκτώ και τον Ιανουάριο θα τελειώσει η διαβούλευση και θα καταθέσουμε σχετικό σχέδιο νόμο στη Βουλή».

Την διαδικασία κλεισίματος όσων εκπαιδευτηρίων έχουν αρρύθμιστες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία: «Είδα σήμερα το πρωί μια ανακοίνωση του Συλλόγου των ΙΕΚ, αν κατάλαβα καλά, προς τον Πρωθυπουργό. Είναι μια επιστολή, να μην κλείσω αυτούς οι οποίοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Την είδα στο site του Πρώτου Θέματος πριν από λίγο και αναφέρονται σε εμένα με πάρα πολύ προσβλητικό τρόπο. Τους στέλνω το μήνυμα που τους έστειλα και στη Βουλή, αύριο μάλιστα πηγαίνω στη Βουλή στις 3.00 η ώρα γιατί έχουμε Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όποιος δεν έχει ρυθμίσει τις εισφορές του, θα κλείσει. Αύριο, δηλαδή, ελέγχοντας τις μετονομασίες με βάση με μια απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για την συνυπευθυνότητα, δηλαδή ο εκάστοτε νέος εταίρος, η νέα εταιρεία, η νέα μορφή, να προσπαθεί να αποξενωθεί από τα χρέη της παλιάς, ενώ είναι η ίδια επιχείρηση, επειδή υπάρχει αυτή η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που μας διευκολύνει περί συνυπευθυνότητας, όποιος δεν έχει ρυθμίσει τα χρέη τα χθεσινά, αύριο το μεσημέρι θα έχει κλείσει. Αυτά τα λέω με όρους σαφείς για να μη νομίζουν ότι παίζουμε παιχνίδια.

Εγώ κατέθεσα στη Βουλή μια λίστα που μου έδωσε ο Υφυπουργός, που τους είχε στείλει σχετικές επιστολές προ 20 ημερών, τάζοντάς τους προθεσμία την 15η Οκτωβρίου, περίπου το ΙΚΑ εκείνη την ημέρα μας έδωσε 20 επιχειρήσεις να μην έχουν τακτοποιηθεί, όμως την ίδια μέρα εκείνη και το απόγευμα ετακτοποιούντο. Την Πέμπτη, εάν θυμάμαι καλά, το απόγευμα 3 ή 4 είχαν κάνει ρύθμιση. Αλλά εν τω μεταξύ κάνουν κι άλλοι. Εγώ σας δηλώνω κα Μακρή ότι θα έχω την τελευταία ενημέρωση αύριο το μεσημέρι πριν φύγω για τη Βουλή. Έχω ήδη έτοιμες τις σχετικές πράξεις, θα τις υπογράψει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κ. Τσιρώνης πριν φύγω για τη Βουλή και στη Βουλή θα ανακοινώσω.

Και επίσης να γνωρίζουν και να ακούσουν και οι ακροατές σας, ότι η πρακτική μας δεν είναι μια πρακτική κακίας για την κακία. Δεν στηριζόμαστε δηλαδή στην αδυναμία μιας επιχείρησης να πληρώσει, βρε αδελφέ ένα μήνα επειδή είχε μια ταμειακή δυσκολία. Δεν θα κάνουμε ακρότητες. Αλλά αυτός που συστηματικά κοροϊδεύει, που μετονομάστηκε και λειτουργεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα μας κοροϊδεύει. Θα το καταλάβει αύριο καλά».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε