1ο Λύκειο Πύργου: Σε λυόμενα και τα επόμενα χρόνια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/11/2015 - 18:10 | Author: Newsroom

Την λύση που θα στεγάσει το 1ο Λύκειο του Πύργου, σε κτηριακές εγκαταστάσεις κατάλληλες για την λειτουργία της Μονάδας και την σωστή εκπαίδευση των μαθητών που …

φοιτούν στο χώρο, αναζητά ο δήμος του Πύργου και η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Λυκείου Πύργου, ώστε το σχολείο να σταματήσει να στεγάζεται στις λυόμενες αίθουσες, στις οποίες λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια.

Χθες το πρωί, για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, του Διευθυντή του Σχολείου, Νίκου Μάστορα και, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Παιδείας, Παναγιώτη Εξαρχόπουλου, του προϊσταμένου της Δ/νσης Προγραμματισμού – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού του δήμου, Άρη Φιλιππόπουλου, καθώς και των καθηγητών του Λυκείου, Α. Παπαγεωργίου, Γ. Γεωργίου, Α. Σκαλτσά, της εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων, Μ. Καραχάλιου και της προέδρου του 15μελούς Δ. Λιανού, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και αφορούν την στέγαση του 1ου Λυκείου Πύργου.

Εκείνο που συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη ήταν οι τρόποι που μπορεί να οδηγήσουν σε λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο που εδώ και έξι χρόνια στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τις εκπαιδευτικές ανάγκες της σχολικής κοινότητας, με τους εκπροσώπους του σχολείου, να καταθέτουν προτάσεις προς την δημοτική αρχή για την εξεύρεση λύσης.

Προσπάθεια για εξεύρεση λύσης

Πάντως, σημαντικός παράγοντας στην μη μέχρι τώρα επίλυση του ζητήματος είναι πως το οικόπεδο που προοριζόταν για την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούσαν την σχολική μονάδα, φαίνεται να μην ευδοκιμεί εξαιτίας ορισμένων «κολλημάτων» που παρουσιάζονται με αποτέλεσμα, ο δήμος του Πύργου και η εκπαιδευτική κοινότητα να αναζητούν πλέον άλλες λύσεις για την στέγαση του σχολείου.

«Κατά το παρελθόν είχε δρομολογηθεί μια διαδικασία. Είχε σχέση με ένα οικόπεδο το οποίο δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν κρίνεται κατάλληλο για να υποδεχθεί ένα σχολείο. Η προσπάθειά μας τις επόμενες ημέρες με την συνδρομή των παριστάμενων καθηγητών και του διευθυντή θα είναι προς την κατεύθυνση να αρθούν αυτές οι δυσκολίες αν μπορούν να αρθούν. Αμετακίνητη προσπάθειά μας είναι να στεγαστεί το 1ο Λύκειο όπως ακριβώς αρμόζει στην ιστορία του και στις ανάγκες της πόλης. Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, απλώς λέω πως συμπαρατάσσομαι μαζί με τους υπόλοιπους και με την ελάχιστη δυνατότητα που έχω θα προσπαθήσω μαζί τους γι’ αυτό που θέλουν», ανέφερε ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής.

Οι χώροι που εξετάζονται

Χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, προτάθηκαν σημεία, όπως ένα τμήμα του παλιού νοσοκομείου του Πύργου, καθώς και κάποιος χώρος στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ωστόσο όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Γαβρίλης Λιατσής, το πρόβλημα που δημιουργείται γενικότερα είναι πως στον οικιστικό ιστό της πόλης, δεν υπάρχουν χώροι χαρακτηρισμένοι οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σχολικές μονάδες και αυτό δημιουργεί «περιορισμούς» ως προς την εξεύρεση σημείων.

«Κουβεντιάσαμε σαν εναλλακτική λύση την μετασκευή ενός μεγάλου τμήματος του Παλαιού Νοσοκομείου, κουβεντιάσαμε ακόμα ότι θα μπορούσε ένας χώρος ίσως στην Αγία Βαρβάρα. Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως με ενημέρωσε ο κ. Φιλιππόπουλος που ξέρει καλά τα τεχνικά, δεν υπάρχουν πολλοί χώροι χαρακτηρισμένοι μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης που να είναι για σχολεία. Άρα και να θέλουμε να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό δεν μπορούμε», ανέφερε ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής και παράλληλα επεσήμανε πως ο δήμος είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση από οποιονδήποτε φορέα θα θελήσει να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Πύργου, Νίκος Μάστορας, ανέφερε ότι: «Χρονίζει έξι χρόνια τώρα το πρόβλημα της στέγασης στην ουσία, δεν θα πω μεταστέγασης του 1ου Λυκείου, δεδομένου ότι είμαστε στα λυόμενα έξι χρόνια. Δυστυχώς από μια επικοινωνία που είχε ο κ. δήμαρχος μάθαμε κάτι που δεν είναι και τόσο αισιόδοξο όσον αφορά την χρήση του παλιού οικοπέδου το οποίο είχε αγορασθεί με ένα αρκετά καλό και γενναίο για την εποχή χρηματικό ποσό. Ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα κινηθούμε μαζί. Συμφωνώ μαζί του για μια ουσιαστική, ειλικρινή επαφή και θα ήθελα να πιστέψω ο όποιος τόνος απαισιοδοξίας του δήμαρχου πάνω στο πραγματικό πρόβλημα για την αρχική λύση που είναι η χρήση του οικοπέδου του ήδη αγορασθέντος μπορεί να μετατραπεί σε τόνο πιο αισιόδοξο με δεδομένη και την δική μας πίστη σαν μέλη της σχολικής κοινότητας αλλά και την διαβεβαίωση του δημάρχου να συμπορευθούμε, να διεκδικήσουμε σε όποιο βαθμό περισσότερο μπορούμε την επίλυση του προβλήματος μας. Ήδη δόθηκαν μερικές προτάσεις, θα δούμε και τεχνικά και πρακτικά πως μπορεί αυτές οι προτάσεις να υλοποιηθούν για να έχουμε ένα αίσιο τέλος».
Πηγή

Loading...
  • europalso

    ideascentral