ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Λοβέρδος: Η λύση για την διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να είναι εξωπολιτική – Με την Τρόικα πρέπει να έχουμε ένα βελούδινο διαζύγιο όχι σύγκρουση

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου στη ΝΕΡΙΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο» με τις δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Βάλια Πετούρη

Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για τις προϋποθέσεις πλειοψηφίας που δημιουργεί ο αριθμός των 151 βουλευτών στην επόμενη διαδικασία της εκλογής Προέδρου:

Είναι τρία μεγάλα στάδια, η διαπραγμάτευση το Δεκέμβριο, η ολοκλήρωση και η έξοδος από το μνημόνιο. Για μένα που ήμουν από τους ανθρώπους που το 2010 αποφασίσαμε η χώρα να μη γίνει Αργεντινή και σηκώσαμε το βάρος, ο Δεκέμβριος και η πορεία προς τα κει αποτελούν ιστορικές στιγμές. Πρώτο.

Δεύτερο, προεδρική πλειοψηφία, που νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, εάν δε το περιβάλλον διαμορφωθεί από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, από τη λείανση του προγράμματος και την αποφυγή μέσα από τη διαπραγμάτευση των απολύσεων, αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς, τις ελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες που χρωστάνε μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι με τις πολλές δόσεις. Η προεδρική πλειοψηφία διευκολύνεται από αυτά.

Σε ερώτηση για το αν αλλάξει η θέση των ανεξάρτητων στην προεδρική εκλογή:

‘Ακουγα τον κ. Λυκούδη πριν από λίγο στο MEGA να λέει ότι “η χώρα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας”. Άκουσα την ομιλία του κ. Αηδόνη, μια πολύ καλή ομιλία, ο οποίος είπε ότι “πρέπει η χώρα να αποφύγει τις εκλογές”. Είπε λοιπόν ότι “πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές”. Άκουσα πολλούς από τους συναδέλφους που ανήκουν στο χώρο των ανεξαρτήτων, στον οποίο ανήκα κι εγώ πριν από λίγο καιρό κι έτσι έχω μια επαφή και μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς λένε. Η αριθμητική βγαίνει, χρειάζεται όμως το πολιτικό πλαίσιο και το πολιτικό πλαίσιο σας το είπα.

Το πολιτικό πλαίσιο όταν θα διαμορφωθεί όπως σας το λέω όλες οι ενστάσεις των κομμάτων θα επανεξεταστούν. Τολμώ να πω ακόμα και από κόμματα τα οποία δε φαίνεται σε καμία περίπτωση να βλέπουν αλλιώς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί να σκέφτομαι και το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να τους σκέφτομαι όλους, έχουμε το δικαίωμα αυτό.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν η αισιοδοξία πηγάζει γιατί υπάρχει «κάποιος άσσος στο μανίκι»:

Άσσος δεν υπάρχει, καμιά ντάμα; Έχουμε πάντα στα χαρτιά καμιά ντάμα. Και γιατί σας είπα για την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή η έξοδος από το μνημόνιο δε θα γίνει εν μέσω διανομής πλούτου, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και να λέμε αλήθειες στον κόσμο.

Η έξοδος από το μνημόνιο που θα είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, επανακτά τη δυνατότητά της να ασκεί πολιτικές, είναι υπό επιτήρηση και όχι υπό εποπτεία, τέλειωσε το πρόγραμμα νωρίτερα από τα χρονικά του πλαίσια..

Σε ερώτηση για τη δήλωση Λαγκάρντ “προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και εντάξει αν θέλετε να φύγετε να φύγετε αλλά”..

Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, ο ένας τρόπος είναι ο κακοπροαίρετος αλλά που αγνοεί τα στοιχειώδη και ο δεύτερος είναι ο τρόπος της αλήθειας.

Όταν φύγεις από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και βγεις στις αγορές, είτε έχεις γραμμή χρηματοδότησης είτε είσαι σε ελεύθερη πτήση στις αγορές, είσαι έξω από χρηματοδοτικό πλαίσιο που προκύπτει από χρήματα που σου δίνουν οι συνεταίροι σου με την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Γι΄ αυτό η έξοδος από το μνημόνιο και η επιστροφή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο των χρημάτων που μας έδωσε, η μη λήψη από αυτό των υπολοίπων χρημάτων που έχει να μας δίνει, κατά το πρόγραμμα δηλαδή, προϋποθέτει διαζύγιο βελούδινο, χωρισμό συναινετικό, όχι σύγκρουση.

Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική και ο Πρωθυπουργός το ανέφερε, αλλά ο κ. Βενιζέλος το λέει εδώ και πάρα πολύ καιρό, το είπε και από την Αμερική. Αυτή η γραμμή πλεύσης σημαίνει ότι στις αγορές είσαι με τις δυνάμεις σου, δεν έχεις εχθρό που σε υπονομεύει για να σου ανεβάσει το επιτόκιο.

Σπεύδω να πω, για να μη θεωρήσει κανείς ότι αυτά τα λέμε γιατί θα ξαναρχίσουμε να πετάμε, ή εμείς ή οποιοσδήποτε έχει την πλειοψηφία του λαού με το μέρος του, τα χρήματα από τα παράθυρα, θα είναι η ανεργία υψηλή αλλά όχι όσο είναι.

Θα είναι η χώρα σε ανάπτυξη, αλλά όχι με δυνατότητες αμέσως να ξεπεραστεί το πρόβλημα της φτώχιας. Έχει δρόμο μπροστά, αλλά η χώρα δε θα είναι υπό εποπτεία. Θα είναι υπό επιτήρηση όπως είναι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξαναβρίσκουμε τη ρότα και τον εαυτό μας. Αυτό είναι σοβαρά.

Άρα, για να κλείσω, η εξέλιξη όλων αυτών, πολεοδομική πλειοψηφία, συνέχιση του προγράμματος καλοκαίρι του 2015, κατάκτηση του 3% σε ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα. Όλα αυτά τα κάνουμε γι’ αυτό, γιατί χωρίς ανάπτυξη δε γίνεται τίποτα.

Για την πρόταση βουλευτών για Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού:

Με ρωτάνε πολλές φορές που δίνω συνεντεύξεις, αν θα είμαι υποψήφιος αρχηγός της Δημοκρατικής Παράταξης του ΠΑΣΟΚ, αν θα κάνουμε συνέδριο γιατί θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Είπα και το λέω και αβίαστα, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό σ’ εσάς, ότι κάθε τέτοιο, κάθε τι που εμπεριείχε διαδικασίες επιλογής αρχηγού στο χώρο μας, ρίχνει την κυβέρνηση. Και το ζητούμενο όπως φάνηκε από τη Βουλή χθες, ήταν να μην πέσει η κυβέρνηση.

Και το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας είναι υπέρ της σταθερότητας για να βγούμε από το μνημόνιο, για να πετύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, να μπουν χρήματα στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία.

Προφανώς διαφωνώ. Είναι αντιφατικό να λες «χρειάζομαι σταθερότητα, απλώς αυτή να γίνει μ’ έναν Παπαδήμο. Είμαστε ευτυχισμένοι από το παράδειγμα της εξωπολιτικής λύσης; Εγώ θα έλεγα πως δεν πρέπει να είμαστε. Η πολιτική λύση πάντα είναι η σωστή έστω και αν διαφωνείς.

Σε ερώτηση για το έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου αν είχε τον χρόνο:

Μα εδώ μιλάμε με βάση την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα τι λέει: Ότι δεν είναι καλοκαίρι, ότι είναι φθινόπωρο, ότι έχουμε δυσκολίες μπροστά μας, ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ότι είναι μια νέα προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο μετά τις ευρωεκλογές, εγώ ήρθα να βοηθήσω απ’ αυτό το σημείο και μετά, για λιγότερους φόρους.

Για τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τοποθετούνται υπέρ αυτού του σεναρίου:

Απευθύνομαι συντροφικά. Απευθύνομαι κατανοώντας, απευθύνομαι ξέροντας, γιατί κι εγώ έχω πάρει ορισμένες φορές έντονες στάσεις πολιτικές. Απευθύνομαι με τον πιο συντροφικό τρόπο εν πάση περιπτώσει. Για να πω ότι κατανοώ. Κατανοώ ότι σε περιόδους δυσκολίας η ένταση, η κρίση, αυτά που μας λέει ο κόσμος, ξέρετε ότι μιλάμε εν μέσω φτωχών, μιας κοινωνίας που τα 2/3 της είναι πια άνθρωποι που δυσκολεύονται, που είναι φτωχοί, δεν τα καταφέρνουν.

Αυτό δε σ’ αφήνει ασυγκίνητο. Ειδικά σ’ εμάς που είμαστε ένα κόμμα που στο DNA μας είναι η φιλολαϊκή πολιτική και όχι οι πολιτικές που ασκήσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Για τη δήλωση Γρηγοράκου «δεν μαζεύονται οι 180»:

Πολλά πράγματα είναι φράσεις, πολλές σκέψεις πολιτικές είναι φράσεις ανάμεσα σε άλλες. Όταν απομονώνονται δημιουργούν άλλο κλίμα. Τι είναι αυτό που μπαίνει στη ζυγαριά για να ζυγιστεί εκεί που λέμε θέλουμε ομαλότητα; Μπαίνουν οι φράσεις μας εν μέσω σκέψεων άλλων;

Ή μπαίνει το 155 το χθεσινό με 2 «παρών» και μια απουσία πολύ σημαντική.

Για τον χαρακτήρα εθνικής ενότητας στην πρόταση για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού:

Το σέβομαι και δεν τ’ αποδέχομαι. Κατ’ αρχήν δεν αποδέχομαι καμία λύση με εξωπολιτικό Πρωθυπουργό. Αποδείχθηκαν, όσες φορές χρησιμοποιήθηκαν ως εκδοχή, κατώτεροι των περιστάσεων. Η πολιτική είναι ευθέως ανάλογη με τη βούληση του κόσμου και για να διοικήσεις αυτό τον τόπο που είναι πολύ δύσκολος, έχει το χειρότερο διοικητικό σύστημα στην Ευρώπη, χρειάζεσαι κότσια. Και κότσια θα έχει αυτός που επικοινωνεί με το λαό. Κομμένο και ραμμένο αυτό και τέλος, τελεία και παύλα. Έχει αποδειχθεί. Επικαλούμαι την πράξη και όχι θεωρίες.

Σέβομαι τους ανθρώπους που σκέφτονται όπως μου λέτε. Μέσα σ’ αυτούς είναι ο πιο στενός πολιτικός μου φίλος, ο Χρήστος Αηδόνης. Όλα θα πάνε με κριτήριο τη στάση της Βουλής κι όχι τις επιμέρους απόψεις μας. Η στάση της Βουλής ποια είναι: 155 στην κυβέρνηση. Προχωράμε. Και τι άλλο έφερε αυτή η πρόταση εμπιστοσύνης; Οριοθέτησε τις προεδρικές εκλογές κατά το βιβλίο –το βιβλίο είναι το Σύνταγμα. Φεβρουάριο, όπως γινόταν μετά το ’75, πάντα. Πάντα υπήρχε φιλολογία, πιο νωρίς κτλ., πάντα όμως στην πράξη σεβόμασταν το Σύνταγμα. Θα το ξανασεβαστούμε.

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν διακινδυνεύουν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Έχουμε πολλά παιχνίδια στα πόδια μας εμείς. Είμαστε πάρα πολύ έμπειροι.

Στην αντιπαράθεση ακόμη και στην πιο έντονη είμαστε μαθημένοι. Και στις συγκρούσεις. Εκείνο που ήταν περίεργο μια φορά κιόλας, και το έχω βιώσει, δεν το έχω απλώς ζήσει, είναι ότι μετά τις εκλογές του ’12, μετά την κατάρρευσή μας, υπήρξε έλλειψη αλληλοανοχής. Δεν ανεχόσουν τον άλλον. Γι’ αυτό και οι συγκρούσεις και οι διαγραφές και οι ανεξαρτητοποιήσεις και ό,τι συνέβη.

Αυτά πέρασαν. Τώρα εμείς έχουμε πρώτον, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, να φύγουμε από τις περιστάσεις αυτής της δυσκολίας, να βγούμε από το μνημόνιο, ο λαός ν’ αποφασίσει μετά την περίοδο της ανάπτυξης με ψυχραιμία τις πολιτικές του επιλογές και ό,τι πει και το δεύτερο, να κρατήσουμε και μια ιστορική παράταξη..

Για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης:

Δεν είπα αναβολή, είπα οριοθέτηση. Πάμε για Δημοκρατική Παράταξη, προσδοκούμε σε δυνάμεις που αυτή τη στιγμή.Δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι πάρα πολύ μεγάλο, είναι απλό να γίνει κάτι εφικτό. Έχουμε κατάλληλο χρόνο όμως. Εμείς έχουμε μπροστά μας τους μήνες του φθινοπώρου, μπορούμε να πάμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο στο ιδρυτικό της Δημοκρατικής Παράταξης συνέδριο που εγώ θέλω να λέγεται ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατική Παράταξη.

Μπορεί να έρθει, δεν το αποκλείω καθόλου, ένα μέρος από πρώην στελέχη και Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ή και κάποιοι… και προφανώς θα έχω επαφές μαζί τους

Για τον κ. Λυκούδη:

Δεν το προσωποποιώ… Κοιτάξτε, αν είχα την ευθύνη των χειρισμών, θα σας έλεγα. Εγώ είμαι συντεταγμένος πολιτικός και γι’ αυτό τουλάχιστον η σχέση μου με τον κόσμο δείχνει ότι έχει μια αντοχή. Είμαι συντεταγμένος. Δε λέω πράγματα για τα οποία δεν έχω αρμοδιότητα να τα πω ή δε λέω πράγματα για να είμαι στη δημοσιότητα. Είμαι με το έργο μου, όχι με τις φωνές μου.

Για τον εορτασμό της πρώτης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού:

Πρώτης, που εμείς καθιερώσαμε φέτος και θα γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Ο κ. Κ. Σούτος υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνογερμανικής Αγωγής μίλησε για τον αγώνα με αμαξίδια που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Ελληνογερμανικής Αγωγής με τη συμμετοχή και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδου ως επικεφαλής της ομάδας μπάσκετ της Βουλής:

Ο στόχος του αγώνα αλλά και των δράσεων που οργανώσαμε μέσα στο σχολείο μας είναι ν’ αναδείξουμε την αξία του αθλητισμού και ότι μέσα στον αθλητισμό και την άσκηση δεν υπάρχουν δυνατότητες ούτε για εξαιρέσεις αλλά ούτε γι’ αποκλεισμούς. Οι δράσεις που είχαμε οργανώσει στο σχολείο είχαν ένα και μόνο μήνυμα: Ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Θα ήθελα να ξεκινήσω τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας που πήρε το Υπουργείο Παιδείας για ν’ αναδείξει το σχολικό αθλητισμό. Άποψή μου αν μου επιτρέπετε είναι ότι αν θέλουμε έναν αθλητισμό στη χώρα μας, ένα οικοδόμημα του αθλητισμού στη χώρα μας, τα θεμέλια θα πρέπει να είναι στο σχολείο και στο σχολικό αθλητισμό. Οι αξίες του αλληλοσεβασμού, της αλληλοεκτίμησης αλλά και της αποδοχής της διαφορετικότητας, μπορούν να διδαχθούν μόνο μέσα στο σχολείο.

Για την ημέρα Σχολικού και Αθλητισμού και τις δράσεις του Κοινωνικού σχολείου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε:

Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Έχουμε τα πιο παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά στον πλανήτη.

Ήρθε η κα Ευγενία Παπαδοπούλου από την εταιρεία NESTLE την περασμένη εβδομάδα, μας έφερε μια μελέτη γιατί έχουμε οργανώσει το Κοινωνικό Σχολείο όπως το λέμε και μας είπε ότι μάλιστα στην περίοδο της κρίσης και της φτώχιας αυξήθηκε η παχυσαρκία.

Αυτό εξηγείται αν δει κανείς την παχυσαρκία στις ΗΠΑ που είναι μια πλούσια χώρα, που έχει όμως φτωχούς. Εξαιτίας των φτωχών αυτών που είναι κάποια εκατομμύρια εκεί, είναι η δεύτερη χώρα στον πλανήτη με τα πιο παχύσαρκα παιδιά. Παχυσαρκία σημαίνει προπόνηση γι’ αρρώστια. Σημαίνει έλλειψη αντιστάσεων του οργανισμού, όταν θα μεγαλώσεις κινδυνεύεις από τα βαρύτερα νοσήματα: Καρκίνο, καρδιά, σκλήρυνση. Αυτά τα λέει ο ΟΟΣΑ, δεν τα λέει ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας.

Κι επειδή ήμουν Υπουργός Υγείας κι επειδή συμμετείχα πάντα στα συνέδρια του ΟΟΣΑ, αιφνιδιάστηκα όταν άκουσα την πρώτη φορά, 10 ημερών Υπουργός Υγείας, πως στο δυτικό κόσμο που τον χτυπούν αυτές οι ασθένειες, τα βασικά «φάρμακα» για όλες αυτές τις ασθένειες, είναι η άθληση. Δεν είπα ο αθλητισμός, είπα η άθληση, η καλύτερη διατροφή, το τσιγάρο που πρέπει να το ελαττώσει ή να το κόψει κανείς.

Και το μόνο πράγμα που μπορείς να διδάξεις σ’ ένα παιδί, είναι ν’ ακούει το γυμναστήριο…

Για τα περιστατικά ασιτείας παιδιών που καταγράφηκαν πρόσφατα:

Πράγματι αυτό το πρόβλημα που είναι γενικότερο γιατί είναι η φτώχια στην οικογένεια, δεν είναι εντοπισμένο στο σχολείο, έρχεται στο σχολείο από την οικογένεια που δε μπορεί, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με προγράμματα.

Υπήρξε ένα πρόγραμμα πάρα πολύ αποδοτικό με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχου αλλά πρέπει φέτος να το τροφοδοτήσουμε εμείς με χρήματα και αναζητούμε χρήματα από το πολύ μικρό μας βαλάντιο του ΕΣΠΑ, γιατί μια σειρά από χρήματα τα δώσαμε για να πληρώσουμε αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους.

Από ένα πάρα πολύ μικρό βαλάντιο προσπαθούμε να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε αυτό το πρόγραμμα, που δεν είναι βέβαια καθολικό, αλλά αφορά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κι έτσι τουλάχιστον στο μέτρο των δυνάμεών μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το τεράστιο θέμα που θέτετε.

Για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση:

Εγώ δεν θα πειράξω καθόλου τους νόμους που βρήκα για το πανεπιστήμιο, ούτε για τις εισαγωγικές. Απλώς έκανα μια μικρή αλλαγή γιατί το θεωρώ χαζομάρα στο 2014 να μην εξετάζεις αυτούς που θέλουν να γίνουν επιστήμονες στην πληροφορική, πληροφορική. Έκανα αυτή την προσθήκη.

Όπως επίσης στο πλαίσιο της προηγούμενης κουβέντας πήγα στο λύκειο στην τρίτη λυκείου και αύξησα κατά μία ώρα τη γυμναστική. Έλεος δηλαδή, να λέμε τα προηγούμενα σε όλο τον πλανήτη και να ερχόμαστε εδώ και να αφαιρούμε γυμναστική από το πρόγραμμα.

Δε θα πειράξω τίποτα άλλο, το μόνο μου ενδιαφέρον.. μάλλον αυτό δεν είναι αλλαγή, αυτό είναι προσαρμογή, πήγα στις περιοδείες μου στα εσπερινά σχολεία και στα κανονικά σχολεία τα πρωινά. Όλοι οι καθηγητές κυρίως των εσπερινών μου είπαν για “μείωση της ύλης, ότι η ύλη δε βγαίνει, η ύλη είναι πληθωρική και δε μένει τίποτα στο τέλος”.

Αυτό το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα το προωθήσει, αυτά όμως είναι διορθώσεις στην πράξη, δεν είναι στρατηγικές αλλαγές. Ότι έγινε θα μείνει όπως είναι, κανένα τμήμα πανεπιστημίου δε θα κλείσει ή ΤΕΙ αν δεν το εισηγείται το ίδιο το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ.

Πάμε τώρα εκεί που θα γίνουν αλλαγές. Το ανακοινώνω από την εκπομπή σας, το είπα και στη Βουλή, ξεκινάει τώρα τον Οκτώβριο, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, θα το συγκαλέσουμε τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας που θεσμοποιήσαμε εμείς.

Και το βασικό του θέμα θα είναι οι αλλαγές στο δημοτικό. Το δημοτικό που διαμορφώνει τους Έλληνες.

Κατά βάση η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί.

Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά.

Η εμπειρία μου όταν ανέλαβα, ένας φίλος μου ζωγράφος μου είπε ότι το παιδί του το ανιψάκι του κάτι, φιλοξένησε ένα γερμανάκι. Εγώ δεν ήξερα ότι γίνονται ανταλλαγές και μαθητών. Και το γερμανάκι φρικάρισε όταν είδε τι κάνει το δικό μας παιδί. Δηλαδή να γυρίζει από το σχολείο και μέχρι τις εννιά το βράδυ να έχει διάβασμα και είπε ότι “εμείς δεν τα κάνουμε αυτά, εμείς έχουμε λιγότερη δουλειά”, αλλά πιο παραγωγική.

Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά.

Αυτό θα αλλάξει και θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και σημειώστε την ημερομηνία.

Θα εισηγηθούμε στη Βουλή, μετά από διάλογο τριών μηνών, τις αλλαγές για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που διαμορφώνει τους σύγχρονους πολίτες, τους σύγχρονους Έλληνες. Καμία άλλη αλλαγή, ούτε είμαι ματαιόδοξος ούτε χρειάζομαι αυτές τις αλλαγές για να γίνω ακουστός. Ο «Νόμος», λέει, «του τάδε». Και τι έγινε που τον έκανες το νόμο; Αφού ποτέ δεν εφαρμόστηκε και ο άλλος τον άλλαξε. Εμείς, τέσσερις Υπουργοί Υγείας, εγώ που το ξεκίνησα με τον ΕΟΠΥΥ, ο Λυκουρέτζος, ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης, παρουσιάσαμε το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τέσσερα χρόνια εφαρμόστηκε.

Εγώ την εισήγαγα, οι συνάδελφοι την κράτησαν και τη βελτίωσαν και πήραμε λεφτά πίσω από τον ιδιωτικό τομέα που έκλεβε τα ασφαλιστικά ταμεία. Και κάναμε συνέντευξη τύπου και οι τέσσερις την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα είμαι πιστεύω στην ευχάριστη θέση με τους δύο-τρεις προκατόχους μου να κάνουμε έναν απολογισμό για το νόμο του 2011 για τα πανεπιστήμια, δε θα τον αλλάξω, δε θα τον πειράξω. Άρα όχι ματαιοδοξίες αλλά μια προσπάθεια να είμαστε λίγο χρήσιμοι.

Για το Θέμα των παιδόφιλων στον χώρο της εκπαίδευσης:

Η Βουλή την Τετάρτη συζητάει με τον κ. Σφακιανάκη το θέμα της παιδοφιλίας από εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Διώξαμε άλλους πέντε προχθές κι αυτή η δράση πως προχωράει; ΄Ήταν μια δική μου πρωτοβουλία. Όσο είμαι εγώ δεν ξαναγυρίζουν.

Συνεργάστηκα με τον κ. Σφακιανάκη και με τον κ. Κικίλια για να μπορέσω να το κάνω. Και τη δική μου αποφασιστικότητα, την οποία η Βουλή στήριξε, να μην επιτρέπουμε αυτό το φαινόμενο να υπάρχει στα σχολεία. Δεν μπορεί εσύ που το έχεις αυτό να γυρίζεις πίσω και να λες “εγώ τιμωρήθηκα 30 μήνες, αυτή είναι η τελευταία περίπτωση, τώρα να γυρίσω”. Δε θα γυρίσεις.

Η έρευνα συνεχίζεται. Έχω απευθυνθεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας και οι Εισαγγελίες προς τιμήν τους με ενημερώνουν αμέσως. Βέβαια έπονται κι άλλοι αλλά δεν δίνουμε τα ονόματά τους γιατί προσβάλλουμε τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αλλά με τα παιδιά των Ελλήνων και των Ελληνίδων, τα παιδάκια που είναι στο σχολείο δεν μπορούν να έχουν καμιά επαφή. Την Τετάρτη έρχεται ο κ. Σφακιανάκης να παρουσιάσει το πρόγραμμα στη Βουλή, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Για τις μετεγγραφές;

Να σας δώσω τον αριθμό το χθεσινό, έκλεισε η δεύτερη μέρα εχθές των εγγραφών, 5538 έκαναν αίτηση και πήραν κωδικό για να κάνουν αίτηση μέχρι χθες το βράδυ 10432. Ο κ. Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου που με ενημερώνει. Η προθεσμία είναι την άλλη Πέμπτη, αν πάρουμε το 5 χιλιάδες ως δεδομένο των δύο ημερών και καταλάβουμε ότι έχουμε κι άλλες τέσσερις, πηγαίνουμε στις 20 χιλιάδες, αν και μου λένε ότι τις τελευταίες 1,5-2 μέρες ο ρυθμός θα ανακοπεί. Κάτι κοντά στο 15 χιλιάδες το καταφέρνουμε, κάτι πάνω από εκεί θέτει θέμα.

Εμείς πάμε σε μία έντιμη εφαρμογή, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί, πραγματικά είναι το πιο καίριο ερώτημα, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί θέλουμε να είναι ο συντομότερος δυνατός, αλλά μέχρι τώρα με 1000 μετεγγραφές, 1200, κάνανε μέχρι τον Φεβρουάριο, Ιανουάριο για να τις απαντήσουν, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Με αυτό το κύμα των 15 χιλιάδων εμείς θέλουμε να τελειώνουμε τώρα, γι΄ αυτό στο Υπουργείο Παιδείας κάνουμε την αίτηση, όσοι δεν το ξέρουν να το μάθουν τώρα, στο Υπουργείο Παιδείας κάνουν την αίτηση και το Υπουργείο Παιδείας ταξινομεί και διοχετεύει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για να πάρει γρήγορες απαντήσεις.

Θα κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά η στατιστική τι λέει; Η δύναμη των γεγονότων. Αφού με τον πολύ μικρότερο αριθμό τελειώνανε Γενάρη, ίσως εμείς χρειαστούμε αυτό το χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πάμε πάρα πολύ συντομότερα.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε