Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου, στον Realfm και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

Σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ στη Συνεδρίαση της Βουλής και τον χώρο της Κεντροαριστεράς οκ. Λοβέρδος απάντησε:

Κύριε Χατζηνικολάου συμμετείχα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πάλι μετά από δυο χρόνια. Συνεπώς να μου επιτρέψετε να σας πω ότι είχα ένα δικό μου θέμα χτες, ήταν κάτι ανάμεσα σε συγκίνηση, σε λίγο τρακ, σε μια περίσκεψη πως θα μου φερθούν οι παλιοί μου σύντροφοι, το οποίο μου δημιουργούσε την ανάγκη να σκέφτομαι για εμένα περισσότερο.

Έτσι έγινε μέχρι να αρχίσει η συνεδρίαση φυσικά. Ναι αφορά όλη μου τη ζωή, είναι μια επιστροφή, είχα τα δικά μου που λέμε, αν αυτό επιτρέπεται στην πολιτική. Σας το λέω, για να σας πω που ήταν το μυαλό μου.

Όταν ξεκίνησε και τελείωσε η εισήγηση του κ. Βενιζέλου, εγώ καλύφθηκα γιατί είχαμε τον Οδικό Χάρτη για την έξοδο από το Μνημόνιο μέσα από βήματα που θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Το βράδυ δε, μετά τη συζήτηση στη Βουλή επειδή ήμασταν μαζί, μου επιβεβαίωσε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις τις οποίες είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι εξελίξεις που αφορούν αυτές τις εβδομάδες που τρέχουν. Άρα δεν μιλάμε για το μέλλον μιλάμε για το τώρα.

Όταν τελείωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε πράγματι μια ομιλία από τον κ. Χρυσοχοΐδη, συνολική θα έλεγα γιατί έπιασε και θέματα της Κυβέρνησης αλλά και του Κόμματος, η οποία είχε πάρα πολλές κριτικές αιχμές. Οι υπόλοιποι όμως που μίλησαν, δεν μίλησαν σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να τα βάψουμε μαύρα, ούτε μια γνώμη ενός συναδέλφου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες κατάρρευσης.

Αντιθέτως ήταν μια έντονη στιγμή, έτσι θέλω να το βλέπω, ίσως το εξωραΐζω λίγο μα έτσι πρέπει να κάνω. Ήταν μια έντονη στιγμή και επειδή η πορεία της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλο και βασικό θέμα και τρέχει τώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που να γίνεται αντίβαρο.

Έχω πει από την αρχή ότι η πρόταση εμπιστοσύνης ήταν μια πολιτική ενέργεια επιθετική. Το είπα και στη Βουλή χτες. Δεν αρνήθηκα όμως ότι και για τα δύο Κόμματα που συγκυβερνούν έχει και θέματα εσωτερικά να λύσει. Δηλαδή είναι μια κίνηση εμπροσθοβαρής που παρασύρει και τα εσωκομματικά των δύο Κομμάτων, γιατί θέτει το θέμα: «Καλό αυτό που λες κ. Λοβέρδο διαφωνώντας στο άλφα ή στο βήτα, θα ρίξεις την Κυβέρνηση;». Βάζει αυτό το θέμα.

Η Κυβέρνηση ζητάει ανανέωση εμπιστοσύνης. Συνεπώς αφομοιώνει και όλα αυτά τα θέματα τα οποία είναι υπαρκτά. Αυτό δεν βλέπω γιατί δικαιώνει το ΣΥΡΙΖΑ. Ως δευτερεύουσα ή τριτεύουσα πολιτική ανάγκη, υπάρχει. Γιατί όταν έχεις να διαχειριστείς κρίση, έχεις και διαφωνίες. Οι διαφωνίες είναι τέτοιες που φτάνουν μέχρι την άρση εμπιστοσύνης; Όχι. Αυτό λύνει το εσωκομματικό που μου λέτε εσείς και εγώ δεν το αρνούμαι.

Κατά δεύτερο λόγο όμως θέλω να σας πω ότι ίσως δεν προσέχθηκε στην πρώτη μου απάντηση και πρόσεχα χτες γιατί ήμουν πάρα πολύ συγκεντρωμένος γιατί σας είπα είχα ένα δικό μου θέμα χτες, όλη η υπόλοιπη συνεδρίαση δεν κύλησε έτσι. Και το ζήτημα των βημάτων που θα γίνουν Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο κατ’ αρχάς αναμένουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα, το θέμα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές. Και το αναμένουμε την Παρασκευή, τη Δευτέρα, την Τρίτη… τώρα πάντως.

Αναμένουμε το δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με τις απολύσεις. Αναμένουμε το τρίτο θέμα που έχει να κάνει με τη μείωση των φόρων. Αυτά, είναι βήματα προς την έξοδο από την φάση που περνάμε τα τελευταία έξι χρόνια, γιατί η κρίση χτύπησε το ’08, έχουμε ύφεση έξι χρόνια. Και αν αυτά συμβούν, τότε πιστεύω ότι πάμε σε μια έξοδο από το Μνημόνιο, πάμε σε μια πλειοψηφία 180 στη Βουλή και μια συνέχιση της Κυβέρνησης αυτής. Αυτό είναι το μεγάλο. Αν δεν βγει, δεν είναι καλό. Αν βγει, είναι καλό! Και αυτή είναι η βασική μάχη, αυτή τη μάχη θέλουμε να δώσουμε.

Στην ερώτηση αν θα βρεθούν τα χρήματα για να βγούμε από το ΔΝΤ ο Υπουργός απάντησε:

Δεν είναι τόσο πολλά. Υπάρχουν δύο ή τρεις μέθοδοι να τα αναζητήσεις από τις αγορές και φαίνεται αυτό να είναι πιθανό. Γιατί υπάρχει η επιφύλαξη μιας συγκρουσιακής αποχώρησης. Εμείς δεν μιλάμε έτσι, εμείς δεν μιλάμε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν κάνουμε τον έξυπνο. Εμείς λέμε ότι αυτή η πορεία θα φέρει ένα βελούδινο χωρισμό των δρόμων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνεί, με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι πάρα πολύ ενισχυμένη να καθοδηγεί αυτή την πορεία και με μια πορεία η οποία δεν θα πει στον άλλον «σήκω φύγε», αλλά θα πει ότι οι δρόμοι μας χωρίζουν και θα είναι κοινή συναινέσει.

Και αυτές είναι εξελίξεις που τρέχουν τώρα, δηλαδή τρέχουν τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και θα πραγματοποιηθούν από το 2015. Αυτό είναι τόσο μεγάλο γιατί είναι μετά από τα τέσσερα χρόνια που περνάμε μέσα στην κρίση τόσο πολύ εγκλωβισμένο το πολιτικό σύστημα στη διάκριση Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο και όταν τελειώσει αυτό εγώ πιστεύω ότι θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική εξέλιξη των τελευταίων ετών και θα σηματοδοτήσει πολιτικά τις εξελίξεις και θα οδηγήσει και σε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως κάποια Κόμματα που λειτουργούν ως χιλιαστές, προβλέποντας ότι σε ένα μήνα καταρρέουμε ή τον άλλον μήνα καταρρέουμε και δεν καταρρέουμε, θα λειτουργήσει ενδεχομένως και… δεν θέλω να πω διαλυτικά, αλλά πάντως με ένα τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα.

Για να μην παρεξηγηθώ λέγοντας ότι όλες αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τον ελληνικό λαό πίσω στο 2007 στα χρυσά κουτάλια του 2004, του 2000, του 1996. Όχι.

Γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι η επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι ισπανικού τύπου της δεκαετίας του ’80. Δηλαδή ανάπτυξη με 23-25% ανεργία και εκτεταμένη φτώχεια και χτυπημένα μεσαία στρώματα. Δεν υπάρχει κατάσταση στο άμεσο μέλλον ιδανική. Και υπό την έννοια αυτή δεν θα υπάρχει κανένα πολιτικό παρελθόν ειδυλλιακό που θα ντρέπεσαι να ψηφίσεις «όχι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν λέω αυτό.

Λέω όμως ότι αν το περιβάλλον το πολιτικό είναι όπως του Μαΐου ένα συμβατικό πολιτικό περιβάλλον, διευκολύνεται η ύπαρξη της πλειοψηφίας των 180 και αν η υποψηφιότητα το βοηθάει, διευκολύνεται η πλειοψηφία των 180.

Για την καταψήφιση της ΔΗΜΑΡ, ανεξαρτήτως υποψηφίου για την Προεδρία ο Υπουργός δήλωσε:

Να μου επιτρέψετε να περιμένω να δω πώς θα είναι τον Φεβρουάριο και όχι πως είναι τώρα (η ΔΗΜΑΡ). Κι επειδή το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θεωρώ ότι δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές της, ενδεχομένως ανεξαρτήτως προεδρικών εκλογών, ανεξαρτήτως όλων των θεμάτων που εμείς τώρα σήμερα συζητάμε, να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό τον πολιτικό χώρο περαιτέρω.

Άρα δεν μπορούμε ούτε εσείς, ούτε εγώ, ούτε κανείς να κλειδώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε 180 και από το άλλο δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει 121. Αυτές είναι οι δυο αφετηρίες.

Σε ερώτηση για το ποιοι θα συμμετέχουν τελικά στη Δημοκρατική Παράταξη ο κ. Λοβέρδος απάντησε:

Υπάρχουν βουλευτές αλλά και πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που είναι σε μια συνεννόηση και συζήτηση μαζί μας, πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, για να είμαι σαφής και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είναι σε μια συζήτηση μαζί μας. Δεν λέω ότι έρχονται στο ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω κι αν θέλουν να έρθουν.

Επίσης υπάρχουν διευρυνόμενες πολιτικές δυνάμεις, δεν χωράμε σε ένα ταξί θα πω στον φίλο μου τον Συμεών (Κεδίκογλου), ήθελε να πει ότι είμαστε λίγοι. Ναι, πολλοί δεν είμαστε, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αλλά πάντως στη συνάντηση της Ελιάς προχθές ήμασταν περισσότεροι. Μάλιστα μια δυο προσθήκες από το χώρο της Οικολογίας είναι πάρα πολύ σημαντικές, δηλαδή είναι η τρίτη στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων στις ευρωεκλογές που είναι μαζί μας πια.

Εκτιμώ ότι πηγαίνοντας προς το δικό μας Συνέδριο για το οποίο εγώ δεν εισηγούμαι κάτι τελείως ριζοσπαστικό κ. Χατζηνικολάου, πιστεύω ότι κάτι τελείως ριζοσπαστικό ως Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τώρα, θα θέσει και θέματα ηγεσίας και αυτά θα ρίξουν την Κυβέρνηση.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μια Συνδιάσκεψη προγραμματικών θέσεων και Συνεδρίου, αν θέλετε ιδρυτικού μιας Παράταξης, η οποία όμως δεν θα θέτει θέματα που θα δημιουργούν κινδύνους για την ύπαρξη της Κυβέρνησης. Γιατί αν τεθούν τέτοια θέματα αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρχουν υποψηφιότητες ή προτάσεις που θα λένε «να είμαι εγώ αρχηγός για να κάνω καλύτερη συνεργασία με τον Σαμαρά». Όλη αυτή η ιστορία θα οδηγεί σε βολές κατά της Κυβέρνησης, σε ρήξη και τελικά σε πτώση της Κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το αν τον ενδιαφέρει μια τέτοιου είδους υποψηφιότητα ο κ. Λοβέρδος απάντησε:

Το αντίθετο σας λέω. Σας λέω ότι αν υπήρχε τέτοια διαδικασία, ο πρώτος που θα δεχόταν τα πυρά αυτής της διαδικασίας, θα ήταν η Κυβέρνηση και η πολιτική σταθερότητα. Εμείς όμως τη χρειαζόμαστε τη σταθερότητα για να βγούμε από το Μνημόνιο και να γυρίσουμε σελίδα.

Άρα εκτιμώ ότι ο Συμεών Κεδίκογλου δεν έχει άδικο, δεν είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε περισσότεροι από όσοι πήγαμε και συγκροτήσαμε την Ελιά, υπάρχουν και οι δυνάμεις που θα δημιουργούν επιχειρήματα σε εμάς να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι οι παλιοί ΠΑΣΟΚοι που τα ξαναβρήκαμε, προστίθενται ήδη πολιτικές προσωπικότητες που δεν ήταν μαζί μας και αυτό δεν θα οδηγήσει σε κάτι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά εν πάση περιπτώσει θα δημιουργήσει ένα φορέα ο οποίος θα διεκδικήσει να είναι τρίτο Κόμμα στις επόμενες εκλογές, όσο κι αν αυτό αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .