08-10-14 Ομιλία Υ.ΠΑΙ.Θ. Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή στη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/10/2014 - 21:51 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

Ομιλία Υ.ΠΑΙ.Θ. Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή στη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ανανέωση εμπιστοσύνης κατά το άρθρο 84 1,4,5,6,7 του Συντάγματος 1975

Η παρούσα πρόταση ανανέωσης εμπιστοσύνης συνιστά μια επιθετική πολιτική κίνηση, που διαλύει τις επίμονες και κατευθυνόμενες ενίοτε φήμες περί εκλογών, που, αν γίνονταν, θα προκαλούσαν ζημιά στον τόπο.

Η ιδιαιτερότητα της παρούσας πρότασης εμπιστοσύνης έγκειται στο ότι σαφώς οδηγεί σε οριοθέτηση των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνταγματική επιταγή, τον Φεβρουάριο του 2015. Όπως πάντα μεταπολιτευτικά έτσι και τώρα, το Σύνταγμα εδώ στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εφαρμόστηκε.

Άρα, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ διαψεύδονται όλες οι φήμες που προκαλούν αναστάτωση, περί δήθεν εκλογών τώρα το φθινόπωρο. Πρωτότυπες φήμες;

Kαθόλου!!!

Kαι πέρυσι τα ίδια.

Ακριβώς τα ίδια !!!!

Και το 2013 τον Μάρτιο τα ίδια!!!

Και για τις ευρω-εκλογές, ως ενδεχομένως διπλές εκλογές, πάλι τα ίδια!!!

Η χώρα υποφέρει από αυτό. Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να συμπεριλάβει τον σταθερό τετραετή εκλογικό κύκλο. Πρόκειται για άθλια, τριτοκοσμικά παιχνίδια εξουσίας, που καταστρέφουν τη σταθερότητα που είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, και τα οποία αν μπορούσαν να «συγχωρεθούν» σε περιόδους ακμής και ανάπτυξης, είναι ασυγχώρητα σε περιόδους κρίσης και ύφεσης, ειδικά αυτής της κρίσης, με τα έξι χρόνια ύφεσης και την έκρυθμη ανεργία.

Ζητάμε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, για να βγούμε από την κρίση. Για να διανύσουμε τα τελευταία βήματα του προγράμματος, του Μνημονίου. Για να μην χρειαστεί να υπογράψουμε άλλο.

Βαδίζουμε προς την έξοδο από την χειρότερη κρίση μετά τον εμφύλιο και κάποιοι επιχειρούν να μας κλείσουν την πόρτα. Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε νικηφόρα.

Όχι δηλαδή πολιτική σταθερότητα για την πολιτική σταθερότητα.

Αλλά σταθερότητα για την έξοδο από την κρίση.

Για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την επίτευξη ευημερίας.

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3% το 2015 προϋποθέτει πολιτική ομαλότητα. Θα την πετύχουμε.

Και για να υπάρξει αυτή η πολιτική ομαλότητα απαιτείται η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, που με τη σειρά της απαιτεί λιγότερους φόρους, όχι απολύσεις και γενναίες ρυθμίσεις των χρεών στο δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα τα πετύχουμε όλα αυτά. Γι αυτά δίνουμε εμείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ τη μάχη. Σε συγκυβέρνηση ευθύνης με τη Ν.Δ. Αλλά και με τις πολιτικές μας ιδιαιτερότητες ως Κεντροαριστεράς , που έχουν φανεί κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Δύο υποκριτικές – δημαγωγικές ψευδό-φωνούλες, δύο φωνές από τις σουσουράδες της πολιτικής ακούγονται εδώ:

Η πρώτη φωνούλα λέει:

Μα τι σας πειράζουν οι εκλογές; Σας πειράζει η Δημοκρατία;

Ξεχνούν, πως από το μεσοπόλεμο και μετά η κοινοβουλευτική δημοκρατία συνδυάζεται με τη σταθερότητα/αποτελεσματικότητα. Στον αντίποδα της αστάθειας δεν κινήθηκε η δημοκρατία, αλλά οι δικτατορίες και ο φασισμός. Λίγη γνώση ιστορίας δεν βλάπτει.

Η δεύτερη φωνούλα ψελλίζει πως ιδεολογικά και πολιτικά μας συγκροτούν οι επιλογές του Μνημονίου και μας απευθύνεται, η φωνούλα, λες και εμείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλαμε να ασκήσουμε σκληρές πολιτικές. Λες και δεν μας επιβλήθηκαν από την ανάγκη να αποφύγουμε την πτώχευση.

Ψαρεύουν οι δημαγωγοί στα θολά νερά της φτώχειας και της οργής του κόσμου. Τα ψάρια όμως που θα πιάσουν, αν τα πιάσουν, είναι δηλητηριασμένα.

Κάνουμε μια νέα προσπάθεια από τον Ιούνιο του 2014. Την στηρίζω και γι΄ αυτήν θα μιλήσω λέγοντας παραδείγματα από τον τομέα της ευθύνης μου.

I. Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει στην αίθουσα αυτή τους τελευταίους τρεις μήνες συνεχίζουμε τις αλλαγές που έγιναν από το 2010 και μετά στην λυκειακή και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα Α.Ε.Ι. απέκτησαν επιτέλους κύκλο σπουδών με τη διαγραφή των «αιώνιων», κι έτσι οι διεθνείς αξιολογήσεις θα το αναγνωρίσουν αυτό. Ισορροπούν οι πρυτανικές αρχές με τα Συμβούλια. Εξορθολογίστηκε η νομοθεσία της 4ης Μαΐου 2014 για τις μετεγγραφές, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε δύο ανάγκες : αφενός την προστασία των οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά και αφετέρου την εύρυθμη λειτουργία των Α.Ε.Ι. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τμημάτων των Α.Ε.Ι.. Απελευθερώθηκε η έρευνα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για την Έρευνα και Τεχνολογία.

II. Ψηφίστηκε ο νόμος για την οργάνωση των θρησκευτικών Κοινοτήτων, συνεχίστηκε και εντάθηκε η μέριμνα για τους συμπολίτες μας που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία ενώ συνεργαζόμαστε άψογα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδας και το Άγιον Όρος, όπως από τις ανακοινώσεις των ιδίων προκύπτει πεντακάθαρα.

III. Ιδρύσαμε το Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας για να εξασφαλίσουμε συνέχεια στην ασκούμενη πολιτική. Και θα συγκαλέσουμε όλα τα Συμβούλια του Υπουργείου για να διαβουλευτούμε για τις αλλαγές στην Α΄βάθμια Εκπαίδευση που αποτελούν το στρατηγικό μας στόχο. Τον Ιανουάριο θα είμαστε έτοιμοι για τη θεσμική αλλαγή στη βαθμίδα της εκπαίδευσης που διαμορφώνει τους σύγχρονους έλληνες, τους σύγχρονους πολίτες.

IV. Ξεκίνησαν και συνεχώς αναβαθμίζονται οι δράσεις του κοινωνικού σχολείου, που στοχεύει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων, και πολιτών. Η άθληση, η σωστότερη διατροφή, η ενημέρωση για τις μολυσματικές ασθένειες και τα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η καταπολέμηση του ρατσισμού αποτελούν τις βασικές δράσεις του κοινωνικού σχολείου.

V. Κατατίθεται στην Βουλή μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή.

VI. Ξεκινά το Νοέμβριο το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κατάρτισης και Μαθητείας, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

VII. Με αυστηρές αποφάσεις εξορθολογίζουμε τη μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσαρμόζοντας στη νομοθεσία τη λειτουργία των ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων, αλλά και αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.

VIII. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τη διαμόρφωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα και προετοιμάζουμε την ίδρυση δύο πανεπιστημιακών τμημάτων για τη διοίκηση του τουρισμού στη Ρόδο και την Κρήτη, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, τα οποία θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές, με δίδακτρα και με τη διδασκαλία των μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα.

IX. Εν μέσω κρίσης κρατήσαμε τις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοικτές, με επάρκεια διδακτικού προσωπικού και με πληρότητα και έγκαιρη διανομή των βιβλίων. Ξέρουμε πως υπάρχουν κενά, αλλά κινούμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας, εξασφαλίζοντας, το τονίζουμε αυτό, την επάρκεια του διδακτικού προσωπικού. Παλεύουμε για την υπέρβαση του 1 προς 10 στην εκπαίδευση, με τη συνεργασία των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

X. Σεβόμαστε καθημερινά όλους τους θεσμούς διαβούλευσης, ενεργοποιώντας στο έπακρο την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το διαρκή διάλογο με τις αρχές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, την ΠΟΣΔΕΠ, την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ. Κι όπως ήδη επισημάνθηκε, μέσα στον Οκτώβριο θα συγκληθούν όλα τα θεσπισμένα συμβουλευτικά όργανα στο χώρο της Παιδείας.

Αυτά κάνουμε εμείς, εν μέσω μιας τρομακτικής κρίσης, που χτυπά αλύπητα τους θεσμούς και τις δομές του κοινωνικού κράτους. Εμείς με χίλια προβλήματα, κρατάμε τις δομές του κοινωνικού κράτους ανοικτές, όρθιες και αγωνιζόμαστε για την οικονομική ανάκαμψη που θα τους ξαναδώσει πνοή. Εμείς κρινόμαστε στο πεδίο της μάχης. Άλλοι μετρούν το ανάστημά τους συρράβοντας τα φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral