Πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για τον παιδικό σταθμό

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 🕔01/09/2017 - 11:37 | Author: Newsroom

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία του παιδιού για τον παιδικό σταθμό.

Όταν οι γονείς με ρωτούν πώς να προετοιμάσουν το παιδί τους για τον παιδικό σταθμό, στην πραγματικότητα, η ερώτηση που απαντώ είναι πώς να προετοιμάσουν τον εαυτό τους.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο συνήθως προκαλεί πολλά συναισθήματα, όπως άγχος, φόβο, ανησυχία, περιέργεια και ενθουσιασμό. Τα παιδιά μπαίνουν ξαφνικά σε μία νέα ρουτίνα, με νέα πρόσωπα και καινούριες εμπειρίες.

Για σένα, η πρώτη ημέρα του παιδικού σταθμού, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας καινούριας περιόδου.
Σίγουρα θα θυμηθείς τις δικές σου πρώτες εμπειρίες. Πρόσεξε να μην μεταφέρεις στο παιδί το άγχος σου! Να θυμάσαι να είσαι ψύχραιμη, ήρεμη, χαμογελαστή και να του λες με σιγουριά και ενθουσιασμό αυτά που θα ακολουθήσουν.

Να θυμάσαι ότι τα περισσότερα παιδιά που κλαίνε όταν η μαμά τα αφήνει, είναι γιατί αγχώνονται μήπως πάθει κάτι η μαμά τους και δεν την ξαναδούν. Αν η μαμά είναι ευδιάθετη και ήρεμη, τότε έτσι θα είναι και το παιδί.

 

Τι χρειάζεται να κάνεις πριν το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού

1. Επισκέψου τον παιδικό σταθμό μαζί με το μικρό σου και δείξε του τα μέρη. Δείξε του πού να κρεμάει το παλτό του, πού είναι το μπάνιο, πού θα τρώει, πού είναι η αυλή και τι ακριβώς θα κάνει εκεί. Μίλησέ του για όλες τις συναρπαστικές δραστηριότητες στις οποίες θα λάβει μέρος. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί έχουν ημέρες στις οποίες μπορούν και παιδιά εκτός του σταθμού να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Μάθε λεπτομέρειες και πήγαινε εκεί με το μικρό σου. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες μέρες «ανοιχτών δραστηριοτήτων», μπορείς να πας κάποια ημέρα και να αφήσεις το παιδί να συμμετάσχει σε κάτι που κάνουν τα παιδιά στον παιδικό.

2. Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, προσπάθησε να αφήνεις το παιδί σου με κάποιο άτομο να το προσέξει, χωρίς να βρίσκεσαι εκεί για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα. Βρες μια νταντά ή ζήτησε από κάποιο άτομο της οικογένειας να κρατήσει το παιδί για λίγο. Αν μπορείς, πήγαινέ το στο σπίτι του (ακόμη καλύτερα, να απομακρυνθεί από το δικό του οικείο περιβάλλον).

3. Βεβαιώσου ότι έχεις διαμορφώσει μια σωστή ρουτίνα γύρω από τον ύπνο και το φαγητό του.

 

4. Δοκίμασε role playing. Άφησε δηλαδή το μικρό σου να κάνει τον δάσκαλο του παιδικού σταθμού και γίνε εσύ ο μαθητής του.

5. Υπάρχουν κάποια όμορφα σχετικά παραμύθια που μπορείς να του διαβάσεις και μιλούν για παιδικό σταθμό.

6. Αυτό που πάντα βοηθάει το παιδί στο να νιώσει πιο οικεία στον παιδικό, είναι να βλέπει τους φίλους του και το σπίτι του. Έτσι, κάποια μέρα στην αρχή της χρονιάς, κάλεσε παιδιά και γονείς στο σπίτι!

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ

Πολλά παιδιά δεν έχουν γενικό πρόβλημα με τον παιδικό, αλλά κάποια πρωινά μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα γιατί πολλά παιδιά αρνούνται να ντυθούν και γενικά να συνεργαστούν.

Το πρωί πριν τον παιδικό μην ξεχνάς:

1. Να αφήνεις αρκετό χρονικό περιθώριο.
Εμείς οι ενήλικες ξέρουμε ότι θα πλυθούμε, θα φάμε, θα ντυθούμε και είμαστε έτοιμοι. Με τα παιδιά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάντα χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί μπορεί η προσοχή τους να αποσπαστεί από χίλια δυο ερεθίσματα. Έτσι, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και βεβαιώσου ότι αφήνεις αρκετό χρόνο περιθώριο για να προετοιμαστούν.

2. Πρόσεξε τον ύπνο τους
Αν έχουν αργήσει να κοιμηθούν, δεν θα θέλουν το πρωί να ξυπνήσουν. Ή ακόμη κι αν ξυπνήσουν, θα γκρινιάζουν ασταμάτητα.

3. Δοκίμασε την παρακάτω τεχνική που θα βοηθήσει το παιδί σου να γίνει πιο ανεξάρτητο και υπεύθυνο:

TEXNIKH ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Δώσε στο παιδί σου το δικό του ξυπνητήρι.

Γράψε την πρωινή ρουτίνα και κόλλησέ την κοντά στο ρολόι του ώστε να ξέρει τι χρειάζεται να κάνει μόλις ξυπνήσει. Αν είναι πολύ μικρό και δεν διαβάζει είτε ζωγράφισε εσύ τις δραστηριότητες, είτε βρες κάποια αυτοκόλλητα (ή εικόνες από το ίντερνετ) τα οποία να απεικονίζουν την δραστηριότητα.

Βρείτε τα ρούχα του μαζί το προηγούμενο βράδυ. Δώσε του δύο τρεις επιλογές και άφησέ το να επιλέξει τι θέλει να βάλει.
Λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι ή μαμά ή ο μπαμπάς να μπει στο δωμάτιο και να κάνει ένα ‘προξύπνημα’. Άνοιξε το φως και κούνησε ελαφρά το παιδί για να ξυπνήσει. Θύμησέ του ότι πρέπει να σηκωθεί όταν ακούσει το ξυπνητήρι του.

Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι το παιδί θα πρέπει να σηκωθεί, να πλυθεί και να ντυθεί. Έπειτα να φάει πρωινό, να πλύνει δόντια, να βάλει παπούτσια και να ετοιμαστεί για το σχολείο. (αυτή είναι περίπου η σειρά που θα πρέπει να απεικονίζεται στο πρόγραμμα)

Το μυστικό της τεχνικής είναι να δώσεις στο παιδί πολύ επιβράβευση και ενθάρρυνση όποτε ολοκληρώνει ένα βήμα της πρωινής ρουτίνας. Αν γίνει σωστά θα δεις απίστευτα αποτελέσματα!

missbloom.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral