Ο Ρόλος των Σχολικών Ψυχολόγων σε ένα περιβάλλον βίας

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 🕔26/08/2018 - 11:29 | Author: Newsroom

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η βία και ο θάνατος ενός παιδιού δυστυχώς δεν είναι σπάνιο γεγονός. Σε πολλές χώρες οι νέοι σκοτώνονται λόγω των πολέμων και των τρομοκρατικών ενεργειών.

Στην Ελλάδα, πολύ συχνά, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δημοσιοποιούν διεθνείς τραγωδίες ή θανάτους παιδιών που συμβαίνουν στο σπίτι ή σε περίπτωση ατυχημάτων σε παιδικές χαρές ή με τα σχολικά αυτοκίνητα και έχουμε συνεχή κίνδυνο φυσικής καταστροφής. Όλα αυτά με δραματικό τρόπο επηρεάζουν τα παιδιά μας και την λειτουργία τους στο σχολείο.


Πώς μπορούμε, εμείς στα σχολεία, να αντιδράσουμε σε αυτές τις συνέπειες και τι μπορούμε να κάνουμε; Τι έχουμε μάθει από τις πρόσφατες τραγωδίες σε άλλα μέρη του κόσμου που μπορεί να είναι χρήσιμο για το σχολικό προσωπικό; Πώς οι σχολικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι σχολικοί ψυχολόγοι μπορούν καλύτερα να βοηθήσουν;
Σε ποιες κατευθύνσεις θα πρέπει να αναπτυχθεί το σχολικό σύστημα ώστε να έχουμε και στην Ελλάδα σύγχρονες, συστηματικές υπηρεσίες στήριξης του σχολείου στις ψυχολογικές διαστάσεις του;

Το σωματείο των Ελλήνων Σχολικών Ψυχολόγων -η Ε.Σχο.Ψ.Ε με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ενδυνάμωση του σχολείου στο έργου του, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Κρίσεις και Βία στα Σχολεία- Ρόλος των Σχολικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και των σχολικών Ψυχολόγων σε ένα περιβάλλον Βίας, στην .
Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Σχολικός Ψυχολόγος Dr. Scott Poland που είναι έμπειρος σε παρέμβαση μετά από τρομοκρατικά γεγονότα στις ΗΠΑ και τους πυροβολισμούς σε σχολεία για τους οποίους συχνά μιλούν τα ελληνικά ΜΜΕ και διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας για την αντιμετώπιση των σχολικών κρίσεων και των συναισθηματικών συνεπειών που αφορούν τα παιδιά.
Η κεντρική ομιλία, της οποίας το κείμενο ακολουθεί σε μετάφραση, απευθύνεται σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων και σχολικούς συμβούλους και περιγράφει σύντομα και πρακτικά μερικά μαθήματα από το μέτωπο των σχολικών κρίσεων, για την οργάνωση των σχεδίων παρέμβασης σε κρίση και τις καλύτερες πρακτικές στην παρέμβαση και την πρόληψη κρίσεων.
Ο Πρόεδρος της Ε.Σχο.Ψ.Ε.  Παναγιώτης Χηνάς

Δείτε όλη την εισηγηση Pr Scott Poland 2003 εδώ

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral