Είναι γεγονός ότι όλα τα παιδιά είναι αυθόρμητα και ειλικρινή σε υπερβολικό-κατά περιπτώσεις-βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν φορές που θα πουν ή θα κάνουν πράγματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση ή θα ενοχλήσουν κάποιον τρίτο:

Κατά πρώτον, συμπεριφορές όπως οι προαναφερθείσες δεν υποδηλώνουν απαραίτητα λάθη στην ανατροφή. Για να ισχύει όντως κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνουν συχνά, προς συγκεκριμένα πρόσωπα, να ενέχουν κακεντρέχεια. Όπως και να έχει βέβαια, δεν αλλάζει το γεγονός ότι νιώθετε άβολα και αμήχανα.

Αν το παιδί δεν προσβάλει επίτηδες ή δεν έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένους ανθρώπους, να ξέρετε ότι δεν το κάνει επί σκοπού. Απλά δε γνωρίζει λόγω ηλικίας ότι κάποια πράγματα δε λέγονται από διακριτικότητα, ακόμα κι αν ισχύουν.

Επειδή το να σας πούμε να μη θυμώσετε με το παιδί είναι μη εφαρμόσιμο, φροντίστε να μην ξεσπάσετε μπροστά σε τρίτους. Το καλύτερο είναι να ελέγξετε το θυμό σας, να πάρετε διακριτικά κατά μέρος το μικρό σας και να του εξηγήσετε ήρεμα ότι δεν ήταν σωστός τρόπος συμπεριφοράς αυτός που είχε προ ολίγου, τεκμηριώνοντας την άποψή σας για να σας κατανοήσει ουσιωδώς.

Να έχετε στο μυαλό σας βέβαια ότι δύσκολα δε θα επαναλάβει ανάλογες συμπεριφορές επειδή απλά κάνατε μια συζήτηση μαζί του. Λόγω ηλικίας, θα χρειαστεί να δείξετε υπομονή και συνέπεια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα μέχρι να τα κάνει κτήμα του.

Προτρέψτε το παιδί να ζητήσει συγγνώμη από τον άνθρωπο που έφερε σε δύσκολη θέση με τη συμπεριφορά του, όμως μην το πιέσετε να το κάνει αν δυσανασχετήσει. Μπορεί, είτε λόγω εγωισμού, είτε επειδή δε θεωρεί ότι φέρθηκε λάθος να μη νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί.

Τέλος, όταν τέτοιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται πολύ τακτικά, καλό θα ήταν να κάνετε μια συζήτηση με το σύντροφό σας μήπως εντοπίσετε λάθη ή παραλείψεις στην ανατροφή, τα οποία μπορείτε να διευθετήσετε.

mother.gr