Κάτι παραπάνω από τραγική είναι η υπόθεση Υγεία στη χώρα μας.
Η εικόνα της «δημόσιας και δωρεάν» υγείας στην Ελλάδα είναι απελπιστική και οι καταστάσεις που βιώνει σήμερα ο λαός μας είναι απίστευτες.

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν στήσει στο… εκτελεστικό απόσπασμα το δικαίωμα του λαού στην υγεία, καθώς όλοι σχεδόν οι ασθενείς υποβάλλονται καθημερινά σε άγρια χαράτσια για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, εισιτήρια και φάρμακα μέσα και έξω από τα δημόσια νοσοκομεία ή στερούνται την αναγκαία θεραπεία, εξαιτίας των περικοπών και της στάσης πληρωμών και παροχών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση.

alt

Η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη για τους ασθενείς με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω του οποίου η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα ελάχιστο βασικό πακέτο παροχών υγείας στους ασφαλισμένους, προνοιακού επιπέδου, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά, για περισσότερες υπηρεσίες που δε θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν πλήρη ιατρική περίθαλψη και όλα τα αναγκαία φάρμακα για την πάθησή τους. Και αυτό πλήττει κυρίως το φτωχό άνθρωπο που δε θα μπορεί να έχει την αναγκαία ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αν δεν πληρώσει αδρά. Αν δε ξεπουληθεί αυτός και η οικογένειά του.

Τι γίνεται με τα ιατρικά μηχανήματα

Οσο για τις υλικές παροχές;

α) Στην Ελλάδα λειτουργούσαν 201 μαγνητικοί τομογράφοι από τους οποίους μόνο οι 31 ανήκαν σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, ενώ οι 170 είχαν αποκτηθεί από μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

β) Από τους 210 αξονικούς τομογράφους μόνο 51 είναι σε κρατικά νοσοκομεία.

γ) Από τους 323 μαστογράφους που υπάρχουν στη χώρα μας μόνο 52 βρίσκονται σε κρατικές υγειονομικές μονάδες.

alt

δ) Ο κύκλος εργασιών, των 342 ιδιωτικών επιχειρήσεων του τομέα της Υγείας, το 2008 ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε 41,1% και διασφαλίζοντας 344,32 εκατ. ευρώ κέρδη.

ε) Τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία, αντλούν τα 3/4 της ιδιωτικής νοσοκομειακής αγοράς, ενώ το 55% των εσόδων τους είναι από πληρωμές των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων.

Τι γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία

Κάτι παραπάνω από τραγική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι κενές θέσεις των γιατρών φτάνουν στο 53% ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό στο 46% του συνόλου των εγκεκριμένων οργανικών θέσεων.

Για μια ακτινοθεραπεία η αναμονή του ασθενούς μπορεί να κρατήσει από 2 έως 4 μήνες, ενώ για μια μαστογραφία ακόμα και εφτά μήνες!

Οι κρατικές δαπάνες, που ολοένα και συρρικνώνονται, καλύπτουν μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας ενώ το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών δαπανών είναι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή είναι η εικόνα της «δημόσιας και δωρεάν» Υγείας στην Ελλάδα.

Μιας «δημόσιας και δωρεάν» Υγείας από την οποία λείπουν όπως λένε οι ειδικοί 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Χειρότερη η κατάσταση στα φαρμακεία

alt

Εικόνα πτώχευσης παρουσιάζουν και τα φαρμακεία. Πλέον η εύρεση εφημερεύοντος φαρμακείου έχει γίνει κάτι σαν… κυνήγι θησαυρού, αφού λόγω αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν τα χρέη τους απέναντί σε αυτά, σταματούν τις εφημερίες.

Και αυτό γιατί οι φαρμακοποιοί δεν έχουν χρήματα να προμηθευτούν φάρμακα και έτσι το να εκτελούν τις προγραμματισμένες εφημερίες είναι δώρο άδωρον αφού οι ελλείψεις ακόμα και σε ευρείας κατανάλωσης φάρμακα είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.