Το γιαούρτι καταπολεμά την κατάθλιψη

ΥΓΕΙΑ 🕔11/03/2017 - 11:29 | Author: Newsroom

alt

Η κατάθλιψη αποτελεί ψυχική διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά την κακή διάθεση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την απουσία ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης.

Πρόκειται για μια ψυχική νόσο που επεκτείνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης να εστιάζεται στις ΗΠΑ. Περίπου 7% του πληθυσμού της χώρας έχει βιώσει -τουλάχιστον- ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Πειράματα που εφαρμόστηκαν σε ποντίκια, έδειξαν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι, τα καλά βακτήρια, δηλαδή, που υπάρχουν στο έντερο και αναπτύσσονται και στο γιαούρτι, δρουν ενάντια της υπέρτασης, του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των γαλακτοβακίλλων του εντέρου επηρεάζει τα επίπεδα ενός μεταβολίτη στο αίμα (κυνουρενίνης), ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την κατάθλιψη. Όταν οι γαλακτοβάκιλλοι του εντέρου, λοιπόν, μειώνονται, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κυνουρενίνης και επομένως, τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Όταν χορηγήθηκαν γαλακτοβάκιλλοι στα ποντίκια, μέσω της διατροφής, παρατηρήθηκε υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της σχέσης του μικροβιώματος του εντέρου και της κατάθλιψης, ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο με φυσικούς τρόπους.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία για την κατάθλιψη. Οι πάσχοντες μπορούν άφοβα να καταναλώνουν γιαούρτι, όσοι όμως ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει -σε καμία περίπτωση- να τη διακόψουν, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral