Ποια είναι η τελευταία τάση στη διατροφή; Τα όσπρια! Τα Ηνωµένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2016 Διεθνές Έτος για τα Όσπρια.

Οι φακές, τα φασόλια, τα µπιζέλια και τα ρεβίθια είναι ψυχανθή που συλλέγονται και ξηραίνονται για να γίνουν τρόφιµα. Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα όσπρια δεν είναι εξαιρετικά σηµαντικά µόνο για την υγεία µας αλλά και για το περιβάλλον. Στις ρίζες τους υπάρχουν τα αζωτοδεσµευτικά βακτήρια, τα οποία µετατρέπουν το ατµοσφαιρικό άζωτο σε νιτρικά ιόντα, µέρος των οποίων µεταφέρεται στα φυτά.

Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν σηµαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, µαγνησίου, µαγγανίου, φωσφόρου, καλίου και χαλκού. Ιδανικοί συνδυασµοί για απορρόφηση από τον οργανισµό ασβεστίου και σιδήρου είναι οι εξής:

  • Φακές µε ξύδι
  • Όσπρια µε πιπεριές και µαϊντανό
  • Όσπρια µε ακτινίδιο ή πορτοκάλι ή φράουλες
  • Ρεβίθια µε λεµόνι
  • Όσπρια µε λευκό κρασί