Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή ω-6 λιπαρών οξέων, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και άλλα πολύτιμα ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση σόγιας, η βιολογική, μη μεταλλαγμένη σόγια και τα προϊόντα της, όπως το γάλα, το τόφου και το μίζο, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Μειώνει την ινσουλίνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας μειώνει κατά 40-50% την ινσουλίνη, καθώς και μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας επιδρά θετικά στο μεταβολισμό των λιπών.

Ρίχνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 15 γραμμαρίων πρωτεϊνών σόγιας την ημέρα (που περιέχονται σε 1-2 μερίδες τροφών που προέρχονται από σόγια) για μία περίοδο 8 εβδομάδων, μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη κατά 4,2% ως 5,2%. Αυτή η μείωση υπολογίστηκε ότι συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 10%. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν μειώσεις και στα τριγλυκερίδια, ένα άλλο τύπο λιπιδίων που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση

Η κατανάλωση σόγιας έχει προστατευτική δράση έναντι της οστεοπόρωσης. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί πως η απέκκριση ασβεστίου όταν κάποιος καταναλώνει κρέας ή ψάρι είναι 150 mg την ημέρα, ενώ όταν καταναλώνει ίση ποσότητα πρωτεΐνης που προέρχεται από σόγια η απέκκριση είναι 103 mg την ημέρα. Αντίθετα με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, η σόγια συμβάλλει στη συγκράτηση του ασβεστίου στο αίμα. Ο οργανισμός για να καλύψει την απότομη μείωση του ασβεστίου στο αίμα που προκαλεί η κατανάλωση πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, χρησιμοποιεί το ασβέστιο από τις αποθήκες του, που είναι τα οστά. Σταδιακά το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Ανακουφίζει στην εμμηνόπαυση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση 40 γραμμαρίων πρόσθετης πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως, βελτιώνει την οστική περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία σε μερικούς σπονδύλους, ενώ παράλληλα μειώνει τη δριμύτητα των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις. Από τις μελέτες προκύπτει ότι η σόγια φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο ήπια.

Κάνει καλό στο πεπτικό

Tομίζο (παράγωγο της σόγιας), όπως και το γιαούρτι, ανήκει στα καλά προβιοτικά, που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Τα προβιοτικά προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου (νόσος Crohn), βελτιώνουν την δυσανεξία στη λακτόζη και είναι απαραίτητα όταν παίρνετε αντιβίωση.