Οι σπίλοι δεν είναι πάντα το «σημείο εκκίνησης» για το μελάνωμα

ΥΓΕΙΑ 🕔30/08/2017 - 09:29 | Author: Newsroom

Εν αντιθέσει με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, οι σπίλοι, κοινώς ελιές, δεν είναι το πιθανότερο σημείο του δέρματος για την εκδήλωση του μελανώματος, αποφαίνεται νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.

Ομάδα ιταλών ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Ρικάρντο Παμπενα, εξέτασαν στοιχεία από 38 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες περιλαμβάνονταν πάνω από 20.000 μελανώματα και διαπίστωσαν ότι μόνο το 28% των καρκίνων του δέρματος είχαν ξεκινήσει από σπίλους που είχαν ήδη οι ασθενείς. Το 71% των κακοηθειών είχαν ξεκινήσει ως νέες αλλοιώσεις επί του δέρματος.

«Ασθενείς και δερματολόγοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δέρμα χωρίς σπίλους διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσει μελάνωμα. Τα μελανώματα που προκύπτουν από μόνα τους τείνουν επίσης να είναι πιο επιθετικά από αυτά που σχετίζονται με τους σπίλους, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να είναι διαφορετικοί», εξηγεί ο Δρ Παμπενα.

Και συμπληρώνει ότι «οι δερματολόγοι θα πρέπει να κάνουν πλήρη εξέταση του δέρματος στο σώμα, όπως επίσης και οι ασθενείς να έχουν το νου τους για τυχόν ύποπτες βλάβες».

Η Δρ Ντόρις Ντέι, δερματολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι το κατά πόσο τα μελανώματα ξεκινούν από υπάρχοντες σπίλους έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής διαφωνίας.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι υπάρχοντες σπίλοι, είναι όπως και το υπόλοιπο δέρμα μας και δεν είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αλλά γνωρίζουμε ότι τα μελανώματα μπορούν να ξεκινήσουν από προϋπάρχοντες σπίλους», λέει.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού του καρκίνου του δέρματος είναι η εξέταση, αφού πολλές φορές οι ασθενείς δεν κατανοούν πλήρως τι βλέπουν. Οι δερματολόγοι, βάσει επιστημονικών κριτηρίων αξιολογούν μια προϋπάρχουσα ή νέα καφέ κηλίδα και καθορίζουν αν είναι νέα ή παλιά και αν πρέπει να γίνει κάτι περαιτέρω».

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral