Μούδιασμα: Οι βασικές αιτίες

ΥΓΕΙΑ 🕔09/08/2016 - 23:27 | Author: Newsroom

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νιώσει έστω και μία φορά «μούδιασμα» σε κάποιο σημείο του σώματός τους. Η διάρκειά του μπορεί να είναι είτε λίγα δευτερόλεπτα είτε περισσότερα λεπτά.

Σε ακραίες μάλιστα περιπτώσεις μένει μόνιμα.

Το μούδιασμα μπορεί να επηρεάσει ένα μόνο νεύρο ή πολλά νεύρα ταυτόχρονα. Μπορεί να συμβεί σε μία πλευρά του σώματος ή και στις δύο πλευρές. Συχνά, συμβαίνει στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στα πόδια σας. Σε ιατρικούς όρους, είναι γνωστό ως “παραισθησία”.

Αίτια

Η έλλειψη κίνησης των ποδιών και το να κρατάτε τα πόδια σας σταυρωμένα για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα. Για ορισμένους ανθρώπους, ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα, προκαλώντας το ίδιο αποτέλεσμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, προβλήματα στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα στα πόδια.

Επίσης, τα τσιμπήματα εντόμων, η κατανάλωση τοξικών τροφών, η θεραπεία με ακτινοβολία και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να επηρεάσουν το κεντρικό νεύρο που με τη σειρά του θα σας κάνει να αισθάνεστε τα πόδια σας μουδιασμένα.

Τα αυξημένα επίπεδα βιταμινών ή καλίου, η ανεπαρκή παροχή αίματος προς τα περιφερειακά νεύρα του ποδιού και κάποιος τραυματισμός των νεύρων του λαιμού, μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα.

Τέλος, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η ημικρανία, ο έρπης ζωστήρας, προβλήματα του θυρεοειδούς και η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα των ποδιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το εγκεφαλικό, ανεύρυσμα και η ασθένεια Lyme μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μούδιασμα στο πόδι

Loading...
  • europalso

    ideascentral