Μαστίχα – vs χοληστερόλης: Σημειώσατε 1!

ΥΓΕΙΑ 🕔24/10/2016 - 15:07 | Author: Newsroom

Eνθαρρυντικά αποτελέσματα για τη μείωση τόσο της ολικής, όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης, με τη χρήση μαστίχας, φέρνει ελληνική πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο».

Ο διευθυντής της Κλινικής κ. Νίκος Σμυρνιούδης, εξέφρασε την ελπίδα, με την οποία επιτυγχάνεται μείωση της χοληστερόλης έως και κατά 5%, ότι η μαστίχα θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.

Τα ευρήματα είναι πάντως ενθαρρυντικά και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 37ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου.

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη
Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα «γιατρικό» το οποίο χρησιμοποιείται «δια πάσαν νόσον» θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ ) με ενδείξεις: Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Θα μπορούσε η μαστίχα να πάρει έγκριση και για τη μείωση της χοληστερόλης; «Προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε μία επίσημη ένδειξη, ούτε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσει η μαστίχα τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων. Ευελπιστούμε όμως ότι σύντομα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία», διευκρινίζει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο», κ. Νίκος Σμυρνιούδης.

Η αρχή έγινε με μια μικρή μελέτη, που σαν στόχο είχε να δείξει την επίδραση της χορήγησης μαστίχας, στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Σε αυτή την πρώτη μελέτη που έγινε σε δείγμα περίπου 200 ατόμων και διήρκησε δύο χρόνια, χορηγήσαμε μαστίχα σε τρεις διαφορετικές μορφές, από αυτούσια έως ελαφρώς επεξεργασμένη και συμπυκνωμένη. Στη μελέτη υπήρχε και ομάδα που δεν έλαβε πραγματικό φάρμακο, αλλά εικονικό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μείωση στα επίπεδα του σακχάρου.

Μείωση της χοληστερόλης κατά 5%

Αυτά τα αποτελέσματα, εξηγεί ο κ. Σμυρνιούδης, έδωσαν το κίνητρο στον ίδιο και την ομάδα του να προχωρήσουν σε μία περαιτέρω επιβεβαίωση και αυτή τη φορά να μελετήσουν, τον τελευταίο χρόνο, ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δηλαδή πάνω από 200, αυξημένο σωματικό βάρος, και οριακά αυξημένο σάκχαρο. Στη δεύτερη μελέτη, εντάχθηκαν 85 άνθρωποι που ήταν μεν υψηλού κινδύνου αλλά δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Οι συμμετέχοντες μετρήθηκαν κατά τον αρχικό χρόνο ένταξης στη μελέτη και τρεις μήνες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (της κακής χοληστερόλης) κατά 5%.

Loading...
  • europalso

    ideascentral