Διακριτές δομικές αλλαγές στους εγκεφάλους των πρόωρων νεογνών εντόπισαν βρετανοί ερευνητές, οι οποίες πιθανώς να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών μετέπειτα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Χίλαρι Τούλμιν, μελέτησαν μέσω μαγνητικής απεικόνισης τον εγκέφαλο 66 βρεφών, από τα οποία τα 47 είχαν γεννηθεί πρόωρα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, στους εγκεφάλους των πρόωρων βρεφών υπήρχαν διαφορετικές και λιγότερο ανεπτυγμένες νευρωνικές διασυνδέσεις. Επειδή ο εμβρυϊκός εγκέφαλο δημιουργεί με πολύ γρήγορο ρυθμό νέες νευρωνικές συνδέσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εάν το παιδί γεννηθεί πρόωρα, αναγκαστικά αυτή η κρίσιμη τελευταία περίοδος εγκεφαλικής ανάπτυξης λαμβάνει χώρα εκτός μήτρας, σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό.

Αυτό δικαιολογεί την παρατήρηση των ερευνητών ότι, τα πρόωρα βρέφη είχαν αυξημένες νευρωνικές συνδέσεις μόνο στη μία πλευρά του εγκεφάλου, ενώ σε άλλα σημεία του εμφανίζονταν μειωμένες διασυνδέσεις μεταξύ του θαλάμου και άλλων ζωτικών εγκεφαλικών περιοχών.

«Τα πρόωρα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο, τόσο από αυτισμό, όσο και από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Στην περίπτωση της τελευταίας, είναι κυρίως η ελλειμματική προσοχή που σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό» σχολιάζει η Δρ Τούλμιν και προσθέτει ότι, οι επιπτώσεις του πρόωρου τοκετού στον εγκέφαλο επιμένουν έως την ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους οι γονείς των πρόωρων παιδιών που εμφανίζουν ενδείξεις νοητικών προβλημάτων στην ηλικία των δύο ετών, να δημιουργούν ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, ώστε να ενεργοποιείται ο εγκέφαλος των παιδιών.