Κρεατοφάγοι ή… χορτοφάγοι; Ποιοι είναι πιο αδύνατοι;

ΥΓΕΙΑ 🕔09/10/2013 - 12:15 | Author: Newsroom
Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και στο βάρος.
Οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος(ΔΜΣ) από τους κρεατοφάγους.

Η έρευνα έγινε σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων: κρεατοφάγοι , ήμι – χορτοφάγοι(περιστασιακή κρεατοφάγοι) , PESCO – χορτοφάγοι (χορτοφάγοι που τρώνε ψάρια) , Lacto-ovo χορτοφάγοι (χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα) και στους χορτοφάγους (εκείνοι που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα).

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2002 έως το 2007 και έγιναν σε άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 59 ετών.

Η θερμιδική πρόσληψη ήταν παρόμοια σε όλες τις διατροφικές συνήθειες – περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα – με εξαίρεση μόνο στους ήμι – χορτοφάγους , που κατανάλωναν 1.707 θερμίδες την ημέρα .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση τιμή του ΔΜΣ ήταν χαμηλότερη μεταξύ των χορτοφάγων, ενώ η μέση τιμή του ΔΜΣ ήταν υψηλότερη μεταξύ των κρεατοφάγων .

Εξετάζοντας ειδικότερα στην παχυσαρκία (όπως ορίζεται με ΔΜΣ πάνω από 30), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν το χαμηλότερο ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων, μόλις 9,4 τοις εκατό.

Ενώ οι κρεατοφάγοι είχαν το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που ήταν παχύσαρκοι, 33,3 τοις εκατό. Περίπου 24 τοις εκατό είχαν οι ήμι – χορτοφάγοι, 17,9 τοις εκατό οι PESCO – χορτοφάγοι, και 16,7 τοις εκατό οι Lacto-ovo χορτοφάγοι.

Μπορεί η πρόσληψη θερμίδων να ήταν παρόμοια για όλες τις ομάδες, ωστόσο υπήρχαν διαφορές στα είδη των θρεπτικών ουσιών που κατανάλωναν. Οι κρεατοφάγοι είχε τη χαμηλότερη πρόσληψη από φυτικές πρωτεΐνες, βήτα καροτίνη, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, και την υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών που συνδέονται με διάφορες καρδιακές ασθένειες.

Φυσικά , η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας βάρους, άλλωστε και η μελέτη δεν εξέτασε άλλους παράγοντες , όπως η άσκηση ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση . Έδειξε απλώς μια σύνδεση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και το βάρος.

Loading...


  • europalso   ideascentral