Σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα έχει η έγκαιρη έναρξη θεραπείας. Η έναρξη της θεραπείας δώδεκα εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.

Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γ.γ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, ρευματολόγος Β. Χατζηλουλούδης, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, η οποία γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.

Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών θα επηρεαστούν, μειώνοντας την κινητική ικανότητά τους και κατ” επέκταση την ποιότητα ζωής τους. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιπλέον ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.

«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι και φέτος το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως είπαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

Η καμπάνια, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά, που συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιρειών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στη φροντίδα και τη θεραπεία.

Τροχοπέδη η ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την κ. Παππά, ακόμα μία σημαντική τροχοπέδη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων είναι -μέχρι και σήμερα- η περιστασιακή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού και των ασθενών για τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ασθενών και τη σχέση του πολίτη με το γιατρό και το σύστημα υγείας. Γι” αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζει τη δράση «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Σημειώνεται, ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ατόμων που παρακολούθησαν το «ΣΧΟΛΕΙΟ» στην ερώτηση «Τι γνωρίζετε για τις τρεις βαθμίδες φροντίδας υγείας» το 40% απάντησε ότι έχει ελάχιστη γνώση, το 29% «λίγη γνώση» και μόνο το 2% ότι γνωρίζει πολύ καλά για τις βαθμίδες φροντίδας υγείας, ενώ ποσοστό 8% απάντησε πως δεν έχει καμία γνώση.

Η λουτροθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει στα ρευματικά νοσήματα

Η λουτροθεραπεία, συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή -όπως τεκμηριώνεται από τις υγειονομικές εκθέσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης των φυσικών πόρων ως ιαματικών- προσφέρει, επίσης, σημαντικά στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, όπως επισήμανε ο γ.γ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μ. Δανάς.

«Σήμερα έχουμε, πλέον, επίσημα αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος για κάθε μία από τις ιαματικές πηγές της χώρας μας θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις, χημισμό, τρόπο χρήσης (λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, πηλοθεραπεία), πράγμα το οποίο διευκολύνει τον κάθε ασθενή στην επιλογή της ιαματικής πηγής που θέλει να επισκεφθεί. Η διαδικασία αναγνώρισης αφορά 124 φυσικούς πόρους και από αυτούς έχουν εκδοθεί 54 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών» υπογράμμισε ο κ. Δανάς.

Επιγραμματικά, ρευματικές παθήσεις στην αντιμετώπιση των οποίων συντελεί η λουτροθεραπεία, όπως υποστήριξαν οι ειδικοί, είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τα περιοχικά και γενικευμένα επώδυνα σύνδρομα του μυοσκελετικού συστήματος (οσφυαλγία, αυχεναλγία, ινομυαλγία κ.ά.), μεταβολικές οστικές παθήσεις (οστεοπόρωση) κ.ά. Δυστυχώς, όπως τόνισαν, το επίδομα λουτροθεραπείας που χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ καλύπτει τις ρευματικές παθήσεις, δεν καλύπτει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα.

Ανησυχητικά και τα στοιχεία για την οστεοπόρωση

Αναφερόμενη στη μεγαλύτερη πανελλαδική έρευνα για την οστεοπόρωση, η πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», Μ. Τσεκούρα, σημείωσε ότι το 23% των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση, το 53% των πασχόντων από οστεοπόρωση ή οστεοπενία δεν λαμβάνει φάρμακα και ότι επτά στις δέκα γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, παρά τη μείωσή του όσο αυξάνεται η ηλικία τους.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι στην Αττική το 60% δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση οστικής πυκνότητας, το 46% όσων έχουν ηλικία άνω των 55% δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας, το 26% παρουσιάζει αστάθεια κατά τη βάδιση και το 66% δεν ασκείται ποτέ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» σε 11.268 άτομα και είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για τη σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση.