«Καταδικασμένοι» στις καμπύλες τους οι υπέρβαροι

ΥΓΕΙΑ 🕔21/07/2015 - 15:29 | Author: Newsroom
Τι κι αν παλεύουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά με όλους τους τρόπους… Όπως φαίνεται, σε βάθος χρόνου, παραμένουν οι ηττημένοι της υπόθεσης στην ατέρμονη μάχη με τη ζυγαριά.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health, αν και η απώλεια βάρους θεωρείται ο νούμερο 1 στόχος για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με πολλά παραπανίσια κιλά – καθώς είναι υποψήφιοι για πλήθος ασθενειών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά, αν δεν πάσχουν ήδη – στην πραγματικότητα ελάχιστοι καταφέρνουν να πετύχουν ένα φυσιολογικό βάρος ή να μην ξαναπάρουν τα κιλά, που έχασαν με κόπο και πολλή προσπάθεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν μόλις 1 στις 210 πιθανότητες να φτάσουν σε ένα φυσιολογικό βάρος, ενώ για τις γυναίκες οι πιθανότητες ήταν 1 στις 124. Όμως, σε κάθε περίπτωση, τα παχύσαρκα άτομα ήταν πιθανότερο να χάσουν το 5% του σωματικού τους βάρους και να το διατηρήσουν. Οπότε καταφέρνουν και αρκετά κιλά πιο κάτω να δείξει η ζυγαριά και να έχουν οφέλη υγείας, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και μείωση των επιπέδων του σακχάρου.
Δυστυχώς, πάνω από τα τρία τέταρτα των 176.000 παχύσαρκων ενηλίκων Βρετανών (ποσοστό 78%), που δέχτηκαν να πάρουν μέρος στη μελέτη, ξαναπήραν βάρος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Άλισον Φιλντς, ερευνητική ψυχολόγο, μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, για να εντοπίσουν τις αλλαγές βάρους στις 176.000 παχύσαρκους ενήλικες, το διάστημα 2004 – 2014. Εξαιρέθηκαν τα άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση για να αδυνατίσουν.

Συνολικά, οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, μέσα στον χρόνο, είχαν λίγες πιθανότητες να καταφέρουν να φτάσουν σε ένα φυσιολογικό βάρος, ειδικά αν είχαν σοβαρής μορφής παχυσαρκία. Οι πιθανότητες ήταν 1 στις 1.290 για τους άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία. Είχαν, όμως, καλύτερες πιθανότητες απώλειας του 5% του σωματικού τους βάρους, σε ετήσια βάση: 1 στις 12 για τους άνδρες και 1 στις 10 για τις γυναίκες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αντανακλούν την πραγματικότητα που βιώνουν τα παχύσαρκα άτομα, στην προσπάθεια να χάσουν βάρος. Επιπλέον γίνεται σαφές ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τα άτομα με πολλά παραπανίσια κιλά να χάσουν βάρος. Και αυτό ίσως συμβαίνει είτε γιατί η πρόσβαση στα προγράμματα απώλειας βάρους δεν είναι καλή, είτε διότι αυτά είναι αναποτελεσματικά ή και για τους δυο λόγους» κατέληξε η Δρ Φιλντς.

Βίκυ Καρατζαφέρη για το healthmag.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral