Η σύσταση του μητρικού γάλακτος επηρεάζει το βάρος του παιδιού

ΥΓΕΙΑ 🕔30/10/2015 - 10:11 | Author: Newsroom

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος μπορεί να συντελεί στον καθορισμό του μελλοντικού βάρους του παιδιού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να εξελιχθούν σε υπέρβαρα, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί πλήρως ο συσχετισμός.

Έτσι, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τάνια Αλμπερετ, μελέτησε 25 ζευγάρια μητέρας-παιδιού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι διακυμάνσεις στο μίγμα των σύνθετων υδατανθράκων στο μητρικό γάλα σχετίζονταν με διαφορές στην βρεφική ανάπτυξη και παχυσαρκία.

Οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος είναι ένα φυσικό συστατικό του μητρικού γάλακτος που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

«Σε ηλικία έξι μηνών, τα υψηλότερα τα επίπεδα κάποιων ολιγοσακχαρίτων σχετίζονταν με 453 γραμμάρια μεγαλύτερη λιπώδη μάζα» εξηγεί η ερευνήτρια.

Ωστόσο, άλλοι ολιγοσακχαρίτες φάνηκαν να έχουν προστατευτικό ρόλο. Για παράδειγμα, η ποσότητα ενός ολιγοσακχαρίτη σχετίστηκε με περίπου 453 γραμμάρια χαμηλότερο βρεφικό βάρος και λιπώδη μάζα.

Έτσι, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ατομική σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι πιο σημαντική για την πρόγνωση της παιδικής παχυσαρκίας από το σωματικό βάρος της μητέρα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για τον ρόλο των ολιγοσακχαρίτων του μητρικού γάλακτος στην παιδική παχυσαρκία.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral