“Μην παίρνεις το μωρό αγκαλιά, θα το κακομάθεις”. Θα πρέπει κανείς να ψάξει πολύ για να βρει γυναίκα που δεν έχει ακούσει αυτή τη συμβουλή από τις “παλαιότερες” μαμάδες.

Νέα μελέτη από το Ίδρυμα Καγκουρό της Κολομβίας, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που άκουσα εγώ από μία νοσηλεύτρια στο μαιευτήριο: “Τα μωρά θέλουν αγάπη και αγκαλιά”. Αν μάλιστα αυτή η αγκαλιά είναι skin to skin, τα οφέλη για το μωρό είναι ακόμη περισσότερα, για τη σωματικά και την πνευματική τους ανάπτυξη.
Έχουν περάσει είκοσι ολόκληρα χρόνια από τότε που η «μέθοδος καγκουρό» καθιερώθηκε για τη φροντίδα των πρόωρων και των ελλιποβαρών νεογνών και νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της. Τα παιδιά που μεγάλωσαν στην αγκαλιά της μαμάς τους είχαν υψηλότερο IQ, λιγότερες απουσίες στο σχολείο, αλλά και μικρότερη επιθετικότητα, ακόμη και 20 χρόνια μετά. Οι ειδικοί πρότειναν μάλιστα τη χρήση της παρέμβασης για στη μείωση των ψυχολογικών και σωματικών διαταραχών που θα μπορούσε να προκαλέσει η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά έγιναν πιο έξυπνα και πιο πετυχημένα, αλλά και πιο υγιή. Τα τεστ IQ έδειξαν ένα πλεονέκτημα της τάξης του 3.5% και μείωση των ποσοστών πρόωρου θανάτου κατά 7.7%.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε 700 παιδιά, που γεννήθηκαν πρόωρα την περίοδο 1993-1996. H μέθοδος καγκουρό περιλαμβάνει τρία στοιχεία: συνεχή δέρμα με δέρμα επαφή μεταξύ της μητέρας και του μωρού, αποκλειστικό θηλασμό όταν αυτός είναι δυνατός και γρήγορη έξοδος από το νοσοκομεία, με συχνή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Nathalie Charpak, από το Ίδρυμα Καγκουρό στη Bogota, είπε σχετικά: “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αγκαλιά “καγκουρό” είναι μια δυνατή, αποτελεσματική μέθοδος παρέμβασης, επιστημονικά τεκμηριωμένη, που μπορεί να χρησιμοποιείται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”.